?>

Göçer arıcıların zorlu mesaisi

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yılın yarısını evlerinden uzakta ve arı kovanlarının başında geçiren arıcılar, kaliteli bal alabilmek için zorlu ve meşakkatli çalışma yürütüyor.

Gündem - 6 yıl önce

Tunceli

Arı yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, kış aylarının sert geçmesi nedeniyle sonbaharda arı kovanlarıyla Hatay, Mersin ve Adana gibi sıcak kentlere göç eden arıcılar, havaların ısınıp çiçeklerin açmasıyla geri dönmeye başladı.

Bitki çeşitliliği ve sahip olduğu endemik türler bakımından Avrupa'nın birçok ülkesinden daha zengin floraya sahip Tunceli, yüzde 18'i endemik olan 1600'ün üzerinde kayıtlı bitki türünün bulunması dolayısıyla arıcıların ilgisini çekiyor.

Geçimini arıcılıkla sağlayanların kaliteli bal üretmek için tercih ettiği yerlerin başında gelen kentte, Ovacık ilçesi de bitki örtüsü çeşitliliğiyle çevre il ve ilçelerden birçok arıcıyı ağırlıyor.

Her yıl yaklaşık 13 bin arı kovanının bulunduğu ve 130 arıcının mayıs ile eylül ayları arasında konakladığı ilçede, arılar doğaya ayrı bir renk katıyor.

Kışlaklarda sayısını arttırdıkları arı kolonilerini kovanları ile kamyonlara yükleyerek Ovacık'a getiren arıcılar, arı ölümlerinin önüne geçmek ve arıların gelişimini sağlamak için günlük olarak şurup, bal kekiği ve kek hazırlayarak arıların bakımını yapıyor.

Bazı zamanlarda da güneşin kavurucu sıcaklığı altında saatlerce çalışan arıcılar, bir yandan teknolojiden uzakta yaşam sürerken diğer taraftan da çıta çakımı, telleme ve mum yapma gibi işlerle uğraşıyor.

Ayı saldırısına karşı gece nöbeti tutuyorlar

Yılın yarısını ailelerinden uzakta ve arı kovanlarının başında geçiren ve çadırda ya da barakalarda yaşamlarını sürdüren arıcılar, ayıların bal yemek için arı kovanlarını parçalamasını engellemek için de her gece nöbet tutuyor.

Hayatının bir bölümü ailesinden uzakta geçen ve adeta arılara bağlı bir yaşamı olan aracılar, yaz mevsimi sonunda arılarından kaliteli bal alabilmek için zorlu ve meşakkatli çalışma gerçekleştiriyor.

Arıcı Turabi Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluktan beri arıcılıkla ilgilendiğini söyledi.

Arıcılık mesleğini severek yaptığını anlatan Demir, "Hayatım boyunca geçimimi arılardan sağladım. İlkbaharla Hatay'dan Ovacık'a geldim. Sonbaharda da arılarımı kışlatmak için Hatay'a, Mersin'e ve Adana'ya götüreceğim. Arıları bir süre burada besleyip doğal bal almak için Tunceli'ye getiriyoruz." dedi.

"Bal üretirken çeşitli zorluklarımız oluyor"

Demir, bazı arıcıların çalışma biçimlerinin kendilerinden farklı olduğunu aktararak, "Onlar narenciye, üç gül ya da pamuk balını buldukları zaman arıları bu tür alanlara indirirler, ama biz öyle değiliz. Yılda bir kez arılardan bal alıyoruz. Bu ballarda süzme, petek ve karakovan balı oluyor. Tabi bu balları üretirken çeşitli zorluklarımız da oluyor, Çukurova'ya gidiyoruz. Oradaki imkansızlıklardan dolayı çadırlarda ve barakalarda yaşadığımız oluyor." diye konuştu.

Arıcılığa daha fazla önem ve destek verilmesini isteyen Demir, şunları kaydetti:

"Arıcılar maddi imkanı olmazsa arıyı sağlıklı besleyemiyor ve bal alacağı mevsime sağlıklı yetiştiremiyor. İlkbaharla kovanlarımızın içindeki tozları ve kirleri temizliyoruz. Eski kovanların yerine yenisini alıyoruz, arı kovanını tamir ediyoruz. Arılara güçlenip gelişmesi için şurup, bal kekiği ve kek veriyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'daki 'ters ev'de rekor turist beklentisi

2019-05-26 15:17 - Gündem

'10 firma ilk defa İstanbul'a sefer düzenlemeye başladı'

2019-05-25 15:37 - Siyaset

Gümüşhane'de terör örgütü PKK'ya ait silah deposu bulundu

2019-05-25 21:42 - Gündem

Bakü'de UEFA Avrupa Ligi finali coşkusu

2019-05-27 20:00 - Genel

Beşiktaş’ta 4 yolcu

2019-05-27 16:36 - Spor

'İsrail geçen ay Kudüs'te 130'dan fazla ihlal gerçekleştirdi'

2019-05-28 01:48 - Genel

'Türkiye'nin geçiş güzergahı' bayrama hazır

2019-05-29 16:47 - Gündem

MS hastalığı kız çocuklarında daha sık görülüyor

2019-05-28 14:36 - Genel

Trump destekçileri Meksika sınırında duvar inşaatına başladı

2019-05-29 16:19 - Genel

Günün Özeti

2019-05-27 20:32 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

Almanya'nın Hanau kentindeki ırkçı terör saldırısında can verenler, Ankara'da anıldı

22:22 - Gündem

Rekabet Kurulundan yerinde incelemeyi engelleyen BİM'e 1,3 milyar liralık ceza

21:57 - Gündem

Depremde 115 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi B Blok'a ilişkin davada karar çıktı

20:22 - Gündem

Araç muayene istasyonlarının özelleştirme ihaleleri 24 Şubat'ta yapılacak

19:27 - Gündem

Günün Manşetleri

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya