?>

'Göbeklitepe avcılığın da toplanma merkezi'

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Göbeklitepe'de bulunan T biçimli dikili taşların üzerinde yar alan hayvan figürleri, ören yerinin avcılığın da toplanma merkezi olduğunu gösteriyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

ŞANLIURFA - Mehmet Fatih Aslan

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Göbeklitepe'de bulunan dikili taşların üzerindeki hayvan figürlerinin, bölgenin avcılığın merkezi olarak da kullanıldığının göstergesi olduğu ifade edildi.

Göbeklitepe Kazı Koordinatörü ve Almanya Arkeoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Lee Clare, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede koruma çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesiyle ziyaretçi akınına uğradığını anlatan Clare, ziyaretçilerin özellikle dikili taşlar üzerindeki hayvan figürlerinin anlamını merak ettiğini dile getirerek, "Buradaki hayvan figürleri mitolojik değil, daha çok çevrede, bölgede yaşayan hayvan figürleri. Yani milattan önce 11-12 bin yıl önce Göbeklitepe'nin yapıldığı dağın çevresinde yaşayan hayvanların figürleri." dedi.

Hayvan figürlerinin o dönemdeki insanların avcılık ve toplayıcılıkla uğraştığını göstermesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Clare, figürlerin dönemin insanlarının yaşam tarzlarını da günümüze taşıdığını aktardı.

"Hayvanların bize anlatmak istedikleri hikayeleri anlamak çok zor" diyen Clare, şöyle devam etti:

"Bunun için çok uzun araştırmalar gerekiyor. Aslında bizim hayvanların anlatmak istediği hikayelerden daha çok odaklandığımız konu, buradaki farklı türdeki sosyal etkinlikler. Göbeklitepe'nin bir toplanma merkezi olduğuna inanıyoruz ama burası sadece bir toplanma merkezi değil, aynı zamanda da bir kültürel merkezdi. Burada çeşitli faaliyetler yapılıyordu. Yani dikili taşlardaki hayvanlarla anlatılmak istenenin, buranın avcılığın toplanma merkezi olduğuna inanıyoruz. Yürüttüğümüz çalışmalar buna daha fazla açıklık getirmek için."

"12 bin yıl öncesine kadar hayvanlar evcilleştirilmemiş"

Dikili taşların üzerindeki hayvan figürlerinin sayısının hayli fazla olduğunu kaydeden Clare, bunlar arasında boğa, çakal, yılan, kuş, yaban domuzu gibi birçok türün yer aldığını dile getirdi.

Clare, bölgedeki hayvanların sayısının fazla olmasından dolayı sürekli arşiv tutuklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Burada inanamayacağımız sayıda hayvana rastladık. Tabii bunların başında çeşitli kuş türleri, yılanlar, yaban domuzları geliyor. Buradaki en önemli bulgulardan biri, figürleri yapılan hayvanların vahşi olması. Koyun, keçi, inek gibi hayvanların bulunmaması. O dönemin günümüzle arasındaki en büyük fark, bizim hayvanları evcilleştirmemiz. Şu an bir sürü hayvan bizimle birlikte yaşıyor ama 11-12 bin yıl öncesine kadar bu mümkün değildi, hayvanlar evcilleştirilmemiş, bundan eminiz. Bu hayvanların çoğu da avlayıp, beslendikleri hayvanlardı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Mavi Balina-2018' Türkiye'nin ev sahipliğinde başladı

2018-09-29 20:12 - Gündem

'Milli ekonomiyle büyüyeceğiz'

2018-10-06 03:02 - Ekonomi

Bakan Pakdemirli'nin eşinden fenalaşan vatandaşa ilk yardım

2018-10-01 14:02 - Çevre-Hayat

ABD polisi FETÖ'nün kampında soruşturma yapıyor

2018-10-03 22:32 - Dünya

Güneşte 2. YEKA ihalesinde düşük birim fiyat bekleniyor

2018-10-05 17:02 - Ekonomi

Yemenli 200 öğrenci Türkiye'de eğitim alabilecek

2018-10-02 23:32 - Eğitim

'Göbeklitepe avcılığın da toplanma merkezi'

2018-10-06 19:02 - Kültür Sanat

Aytemiz Alanyaspor sahasında galip

2018-09-29 21:32 - Spor

Endonezya’daki depremde ölenlerin sayısı 420’ye yükseldi

2018-09-30 10:27 - Dünya

'Yeni Sinema Kanununu ivedilikle Meclisimize sunacağız'

2018-09-30 12:32 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

'Bir Ömrün Sonbaharı' filminin galası yapıldı

00:05 - Kültür Sanat

Asrın felaketinde madencilerin kahramanlıklarının anlatıldığı 'K-Ömür' belgeselinin gösterimi yapıldı

22:14 - Kültür Sanat

Hadrianopolis Antik Kenti ören yeri ilan edildi

18:45 - Kültür Sanat

Türkiye ile Mısır arasındaki kültür ve turizm işbirliği güçleniyor

17:22 - Kültür Sanat

Ressam İlhami Atalay öncülüğünde 80 sanatçı Gazze için resim çizdi

21:32 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı

02:18 - Gündem

Kahramanmaraş'ta depremzedeler kaybettikleri yakınlarını andı

02:13 - Gündem

ABD Savunma Bakanı Hegseth: Başkan Trump, Gazze konusunda kalıpların dışında düşünmeye hazır

02:07 - Dünya

Galatasaray, Mario Lemina'nın maliyetini açıkladı

02:02 - Spor

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi: Gazze Filistin Devleti'nin bir parçasıdır

01:57 - Dünya