?>

Gizemli yer altı şehri Aydıntepe ziyaretçilerini ağırlamaya başladı

Bayburt'ta 3 bin yıllık geçmişiyle yörenin önemli tarihi yapılarından olan Aydıntepe Yeraltı Şehri, normalleşme süreciyle kapılarını yeniden açtı.

Dünya - 5 yıl önce

Bayburt .w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Gizemli yer altı şehri ziyaretçilerini ağırlamaya başladı Bayburt'ta 3 bin yıllık geçmişiyle yörenin önemli tarihi yapılarından biri olan Aydıntepe Yeraltı Şehri, normalleşme süreciyle yeniden ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya başladı. ( Beşir Kelleci - Anadolu Ajansı )

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde bir inşaat kazısıyla tesadüfen keşfedilen, binlerce yıllık geçmişi ve gizemiyle ziyaretçilerini etkileyen yer altı şehri, normalleşme süreciyle yeniden ziyaretçilerini kabul ediyor.

İlçe merkezindeki evlerin, iş yerlerinin, cadde ve sokakların altındaki Aydıntepe Yeraltı Şehri, yüzeyden 2-2,5 metre derinde, hiçbir yapı malzemesi kullanılmadan, ana kayaya oyulmuş galeriler, odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşuyor.

Kentin önemli kültürel ve tarihi değeri olarak dikkati çeken ve her yıl 30-35 bin civarında ziyaretçi ağırlayan yer altı şehrinde, normalleşme süreciyle hareketlilik yaşanmaya başlandı.

Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu ana kadar elde edilen bulgulara göre yer altı şehrinin, Hristiyanlığın ilk dönemlerinde Roma zulmünden kurtulmak için sığınak olarak kullanıldığını söyledi.

İlçe merkezinde evlerin hemen altında bulunan 3 bin yıllık tarihi şehrin, 25 yıl önce bir inşaat kazısıyla gün yüzüne çıktığını belirten Akın, "Normalleşme süreciyle birlikte yer altı şehrimiz kapılarını açtı. Salgından dolayı 3 aydır evlerinden dışarıya çıkmayan vatandaşlarımız, bu bölgenin en önemli tarihi güzelliklerinden biri olan yer altı şehrini görmek için gelmeye başladılar. Tüm vatandaşlarımızı bu coğrafyamızın tarihi güzelliğini görmeye davet ediyoruz. Gerekli önlemlerimizi aldık. Herkesi buraya bekliyoruz." dedi.

Aydıntepe Belediye Başkanı Haşim Şentürk ise yer altı şehrinde çalışmaların sürdüğünü anlatarak, son bulgulara göre, tarihi yapının, doğu ve batı tarafına doğru 4 kilometre daha uzama imkanı olduğunu ifade etti.

Bölgenin röntgenini çekecek bir projenin, hazırlık aşamasında olduğunu aktaran Şentürk, şunları kaydetti:

"Bir proje yapıp bu 4 kilometreyi de ortaya çıkararak, Türkiye çapında bunu turizme kazandırmamız gerekiyor. Aydıntepe'ye turist çekmek için çalışmamız gerekiyor. İnşallah yer altı şehrini, güzel bir projeyle tüm gizemini çözerek, ülke turizmine kazandıracağız."

Tarihi yapının geçen yıl 30-35 bin civarında ziyaretçi ağırladığına dikkati çeken Şentürk, "Bu yıl salgın dolayısıyla yeni hizmet vermeye başladık. Beklentimiz 50 bini bulmak. İnşallah bu rakamı yakalamaya çalışacağız." diye konuştu.

Yer altı şehrinin gizemli bir yer olduğu için dikkatini çektiğini söyleyen ziyaretçilerden Ali Kahraman da ara sıra ziyarette bulunduğu yapıyı yeniden görmek için Aydıntepe'ye geldiğini belirtti.

Kahraman, "Kovid -19 nedeniyle buranın kapalı olduğunu biliyorduk. Açıldığını öğrenir öğrenmez ziyarete geldim. Her geldiğimde burası beni daha fazla etkiliyor. Özellikle bu yapının Bayburt kent merkezine kadar uzandığı söyleniyor. Bunu çok merak ediyordum ve bununla ilgili çalışmalar olduğunu da öğrendim. Fırsat buldukça gelmeyi düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Buravov: Karşılıklı yapıcı yaklaşım bölgede barış ve refahın tesisini sağlamakta

2020-06-13 00:03 - Özel Haber

Ünlü işadamı ve müzisyen Emin Ağalarov'dan hayat mücadelesi paylaşımı: Herhangi bir düşüş…

2020-06-07 03:15 - Magazin

Rusya, Sibirya'nın 600 milyon yaşındaki kayalıklarını anlattı

2020-06-11 06:56 - Özel Haber

Yeşilçam'ın iyi kalpli kötü adamı: Sümer Tilmaç

2020-06-11 18:45 - Magazin

Hayatını Türk irfanına adayan mütefekkir: Cemil Meriç

2020-06-12 17:40 - Genel

Türkiye'nin antik kentleri ziyaretçilerini bekliyor

2020-06-07 15:22 - Kültür Sanat

Kültür turizmi için 'Güneydoğu' rotası

2020-06-06 16:42 - Çevre-Hayat

Cumhuriyet Hatibi: Hamdullah Suphi Tanrıöver

2020-06-09 14:52 - Kültür Sanat

Libya'da Hafter milislerinden kurtarılan Terhune'de yeni toplu mezarlar bulundu

2020-06-13 01:57 - Dünya

Sarıkamış'ta yavrularıyla gezinen boz ayı gülümsetti

2020-06-11 17:47 - Günün Fotoğrafı

İlgili Haberler

İsrail soykırımı, Gazze'de yaşayan Hristiyan ailenin Noel sevincini yok etti

15:38 - Dünya

NATO'dan Kazakistan'daki uçak kazasına ilişkin "soruşturma" çağrısı

15:07 - Dünya

Magdeburg'da saldırı düzenlenen Noel pazarındaki güvenlik önlemleri eleştiri konusu oldu

14:57 - Dünya

Rusya: Türkiye'nin Suriye sınırındaki güvenlikle ilgili endişelerini anlayışla karşılıyoruz

14:28 - Dünya

Suriye'de Kuneytralılar, İsrail'in ülkeye yönelik işgaline son vermesini istedi

14:22 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail soykırımı, Gazze'de yaşayan Hristiyan ailenin Noel sevincini yok etti

15:38 - Dünya

Sayılarla 2024'te Türk dış politikası

15:33 - Gündem

Yılbaşının simgelerinden "kokina çiçeği"nin demeti 300-350 liradan satılıyor

15:28 - Gündem

TESK'ten sigara satışından komisyon alan işletmelere uyarı

15:23 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 156,2 milyar dolar oldu

15:17 - Ekonomi