?>

Giysilerinde 60 yıldır tescilli şal şepik kumaşı tercih ediyor

Siirt'in Pervari ilçesinin Karşıyaka Köyü Berkevir Mezrasında yaşayan 75 yaşındaki Fayik Tutal, 15 yaşından bu yana giysilerinde tescilli şal şepik kumaşından vazgeçmiyor.

Çevre-Hayat - 8 ay önce

Siirt

Fayik Tutal'ın, el yapımı tezgahlarda dokunan şal şepik kumaşına merakı, babasının 15 yaşındayken kendisine Şırnak'ın Cizre ilçesinde diktirdiği kıyafetle başladı.

60 yıldır beğendiği renklerde ve modelde, yazın serin kışın sıcak tutması nedeniyle dört mevsim tercih edilen tescilli şal şepik kumaşından diktirdiği giysileri giyinen Tutal'ın dolabında turuncu, mavi, bordo gibi 8 farklı renkte takım elbise ile renk renk tespihler, kravatlar ve kemerler bulunuyor.

Yörede giyimine gösterdiği özenle takdir gören Tutal, düğünlerin ve halayların da vazgeçilmez ismi.

"Renkli bir kişiliğim var"

Fayik Tutal, AA muhabirine, tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını, renkli giyinmeyi çok sevdiğini söyledi.

Giyim tarzıyla gençlerin kendisini örnek aldığını ifade eden Tutal, şöyle dedi:

"Gençler beni çok seviyor. Düğüne gittiğimde gençler yanımda toplanıyor. Davet edildiğim düğüne 'Gelemeyeceğim.' dediğimde, 'Sen gelmezsen düğünü yapmayacağız.' diyorlar. Düğünde herkesi coşturuyor, neşelendiriyorum. Renkli bir kişiliğim var. Nereye gitsem o topluluk neşeleniyor. Köy ve mezranın ileri geleni ve yaşlısı benim. O nedenle herkes beni dinliyor, ben de kimsenin kalbini kırmıyorum."

"Elbiselerimin renk ve modellerini internetten beğeniyorum"

Tutal, farklı günlere özel giysileri bulunduğunu anlatarak, düğün, bayram, taziye ve barış törenleri için ayrı ayrı kıyafet tercihleri olduğunu belirtti.

"Bir toplantı olduğunda beyaz takım elbise, özel misafirim geldiğinde kırmızı giyiyorum. Elbiselerimin renk ve modellerini internetten beğeniyorum. Bu kıyafetleri terziye diktiriyorum." diyen Tutal, her elbiseye uygun kravat, tespih ve kemer gibi rengarenk aksesuar seçtiğini ifade etti.

"Doğal besleniyorum, nerede eğlence olsa oraya gitmek istiyorum"

Aksesuarlarının çoğunu internetten veya İstanbul'dan temin ettiğini anlatan Tutal, kendisini 20'li yaşlarda bir delikanlı gibi dinç ve hayat dolu hissettiğini kaydetti.

Tutal, "Doğal besleniyorum, hiçbir şeyi dert etmiyorum. Dünyayı dert etmiyorum. Dert etsem de geçecek etmesem de geçecek. Nerede neşe, eğlence olsa oraya gitmek istiyorum. Dedikodu ve gevezelik yapılan yerlerde ben yokum." ifadelerini kullandı.

"Düğün elbisesi ayrı, taziyeye gittiğinde başka giyiniyor"

Fayik Tutal'ın oğlu Sait Tutal ise babasının çok renkli bir sima olduğunu vurgulayarak, girdiği her ortama kısa sürede ayak uydurduğunu söyledi.

Babasının yörede "renkli amca" olarak da tanındığını anlatan Tutal, şöyle konuştu:

"Babamın renkli bir kişiliği var. Herkes onu tanıyor ve seviyor. Tanımayanlar da hemen tanışıp hatıra fotoğraf çektiriyor. Onsuz düğün olmuyor. Rengarenk giyiniyor, devamlı halay başına alıyorlar onu. Çok tanıyanı var. Pozitif enerji veriyor. Benden genç görünüyor. Her renk elbisesi var. Düğün elbisesi ayrı, taziyeye gittiğinde başka, bayramlarda başka, İstanbul'a gittiğinde başka giyiniyor. Merttir, yardım etmeyi seviyor."

Mezrada yaşayan vatandaşlardan Mehmet Nuri Tutal ise Fayik Tutal'ı örnek aldıklarını belirterek, "En çok gençler kendisini seviyor. Her güne özel elbisesi var. Çok renkli ve sevilen bir kişiliği var. Sempatik biri. Biz de onu seviyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kırkpınar sevdalısı avukat görsel arşivi için bu sene de er meydanında

2024-07-07 13:37 - Çevre-Hayat

Türkiye, Rusya için lojistik damarları açısından önemli ülke

2024-07-09 15:50 - Özel Haber

Erzurum'da menfezden düşen otomobildeki 3 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

2024-07-07 13:32 - Asayiş

Seviyesi düşen Nilüfer Gölü'ne günlük 10 ton su aktarılacak

2024-07-10 11:58 - Gündem

İsrail ordusu, Gazze kentindeki Filistinlilerden bölgeyi terk etmelerini istedi

2024-07-10 12:57 - Dünya

Srebrenitsa'dan sağ kurtulan Besic, soykırımda kaybettiği babasını son gördüğü anı unutamıyor

2024-07-10 11:38 - Dünya

Beşiktaş'ta Fransız futbolcu Valentin Rosier ile yollar ayrıldı

2024-07-05 13:17 - Spor

Beypazarı'nda sağanak etkili oldu

2024-07-10 16:13 - Asayiş

Giysilerinde 60 yıldır tescilli şal şepik kumaşı tercih ediyor

2024-07-11 15:22 - Çevre-Hayat

Stoltenberg ile Blinken Ukrayna'nın olası NATO üyeliğini görüştü

2024-07-10 00:58 - Dünya

İlgili Haberler

Selanik mübadilleri İstanbul'da köklerine sahip çıkmaya çalışıyor

14:48 - Çevre-Hayat

Türk akademisyenler, Fransa'da ikincilik kazanan kardan heykelle küresel ısınmaya dikkati çekti

14:07 - Çevre-Hayat

Üniversite öğrencileri projeleriyle kırsaldaki çocukların yüzünü güldürüyor

14:03 - Çevre-Hayat

Okulun yakınında bulunan "Picasso" resim atölyesindeki derslere renk katıyor

13:58 - Çevre-Hayat

Sarıkamış'ta buzla kaplanan havuzlarda zorlu alabalık üretimi

13:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Van'da terör soruşturmaları kapsamında 24 şüpheli yakalandı

15:53 - Gündem

Kremlin Sözcüsü Peskov: Kiev yönetimi ve Zelenskiy savaşın devam etmesini istiyor

15:48 - Dünya

Anket: Amerikalıların yarısından fazlası, Trump'ın başkanlık performansından memnun değil

15:42 - Dünya

Filistinli uzmana göre İsrail, Gazze'yi bölen Netzarim Koridoru tecrübesini Batı Şeria'ya

15:37 - Dünya

THY Avrupa Ligi'nde şubat ayının MVP'si Kendrick Nunn

15:12 - Spor