Giresun mutfağının ana hatlarını, bölge kırsalında yetişen bitki ve otlardan yapılan birbirinden lezzetli yemekler oluşturuyor. Başta karalahana, ısırgan, karayemiş, merolcan, maviyemiş, mendek ve sakarca olmak üzere onlarca çeşit bitki ve ottan yapılan yemekler, vejetaryenlerin ilgisini çekiyor.
TÜİK'in 2014 verilerine göre, yaşam süresinin en uzun olduğu illerden birisi olan Giresun'da yaşayanlar, uzun ömrün sırrını vejetaryen mutfağına bağlıyor.
Giresun Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Selçuk Takır, Giresun'un, yöreye özgü bitki ve otlardan yapılan yemeklerinden dolayı vejetaryen mutfağıyla ünlü olduğunu söyledi.
Selçuk Takır, Giresun mutfağını başta karalahana, ısırgan, merolcan, sakarca, mendek, karayemiş ve maviyemiş başta olmak üzere onlarca çeşit bitkiden yapılan yemeklerin süslediğini ifade ederek, "Giresun yerel lezzetler açısından oldukça zengin bir yöre. Yöre mutfağının büyük kısmını da doğada yetişen bitki ve otlar oluşturmakta. Bu bitki ve otlardan yüzlerce çeşit lezzet ortaya çıkarılmakta." dedi.
"Karalahana birçok hastalığın ilacı"
Şifa deposu olan karalahananın başta kanser olmak üzere birçok hastalığa faydalı olduğunun bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğunu aktaran Doç. Dr. Takır, yöre halkının ısırgan bitkisini de yemeklerde kullanarak doğal yollardan sağlıklı kaldığını kaydetti.
Doç. Dr. Takır, şeker hastalığına faydası olan karayemiş ve maviyemişin çiğ tüketiminin yanı sıra yemeklerinin de yapılarak bölge mutfağında sıklıkla değerlendirildiğini kaydederek, karayemişin yörede tuzlanarak kış için saklandığı ve yemeklerinin yapıldığını anlattı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com