?>

Giresun'da fındık üreticilerine modern yetiştiricilik yöntemleri öğretiliyor

İhtisas alanı fındık olan Giresun Üniversitesinde, bu üründe verim ve kalitenin korunması amacıyla başlatılan proje kapsamında çiftçilere modern yetiştiricilik tekniklerini içeren eğitim veriliyor.

Çevre-Hayat - 5 ay önce

Giresun

Giresun Üniversitesi Fındık Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan, AA muhabirine, eylülde başlatılan "Modern Fındık Yetiştiriciliği, Sertifikalı Temel Eğitim" projesi çerçevesinde üreticilere ilk etapta budama, gübre kullanımı, tarım sigortasının önemi, hasat, harman ve depolama süreçlerini içeren 5 günlük eğitim verdiklerini söyledi.

Fındıkta bir yıllık tarım takvimi sürecinde belli dönemlerde çiftçilere eğitim verileceğini belirten Turan, "Giresun'un fındık üretimi yapılan ilçelerinin köylerinde eğitim programına başladık. Çiftçilerimiz fındıkta kültürel uygulamalar konusunda eksikler. Hedefimiz bu eksikleri gidererek, fındıkta yaşanan sorunların çözümünün yanı sıra kalite ve verimin korunmasıdır." dedi.

Turan, yörede fındık tarımının modern tekniklerle yapılmadığına işaret ederek şu değerlendirmede bulundu:

"Son dönemde kahverengi kokarca zararlısından da gördüğümüz gibi ilaçlamada, ilaç zamanını belirlemede, ilaç dozunu ayarlamada ciddi eksiklikler var. Çalışmalarımız bunları gidermeye yönelik. Budamada ciddi eksikliklerimiz var. Hangi dalın kesileceği, ocak içinin nasıl açılacağı hususunda da çiftçilerimiz geleneksel uygulamalar yapmaktalar."

Giresun'da fındık tarımı yapılan tüm köylere ulaşmayı amaçladıklarını vurgulayan Turan, şunları kaydetti:

"Projemize büyük önem veriyoruz. Hedefimiz her köye ve her bahçeye ulaşmak. İlk etapta 40 kişilik kontenjan belirlemiştik ama yoğun taleple karşılaştık ve katılımın da daha fazla olduğunu gördük. Tarım takvimi sürecinde eğitimlerimiz devam edecek. Örneğin bu dönemde gübreleme eğitimi veriyoruz. Kış ayları fosfor ve potasyumlu gübrelerin uygulanacağı dönemlerdir. Aynı zamanda bu dönem fındıkta budama da yapılıyor. Yine budama eğitimleri veriyoruz. Tarım takvimini takip ederek hangi dönemde, hangi kültürel uygulama yapılacaksa ona yönelik eğitimler verilecek."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filistinliler, İsrail'in felaket bölgesine çevirdiği Meşru Beyt Lahiya'da yaşam mücadelesi

2024-10-21 12:47 - Dünya

ABD Savunma Bakanı Austin, Ukrayna'da

2024-10-21 15:37 - Dünya

Ardahan, Ağrı ve Kars'ın dağları karla kaplandı

2024-10-19 11:58 - Gündem

IKBY’de 20 Ekim’deki milletvekili seçimleri için güvenlik güçlerinin oy kullanma süreci sona erdi

2024-10-18 19:27 - Dünya

Gazze'de İsrail saldırının ardından 5 gün enkaz altında kalan Filistinli kadın kurtarıldı

2024-10-21 22:28 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü tamamen kaynağında kurutmak üzere çalışmaları sürdürüyoruz

2024-10-25 11:34 - Siyaset

Dünya Bankasından Türkiye'deki 4 projeye 1,9 milyar dolarlık finansman

2024-10-23 09:18 - Ekonomi

EBRD'den Nakkaş Otoyol Yatırım'a 240 milyon avroluk kredi

2024-10-22 15:33 - Ekonomi

MİT, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde sorumlularından Serkan Nazlier'i etkisiz hale getirdi

2024-10-24 15:38 - Gündem

İsrail'in 379 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 42 bin 519'a çıktı

2024-10-19 13:23 - Dünya

İlgili Haberler

Bazı illerde sağanak yağış etkili oluyor

10:38 - Çevre-Hayat

Muş'ta küçükbaş hayvanlar meralara çıkarıldı

03:32 - Çevre-Hayat

Motosikletiyle taşıdığı peruklarla kanser hastası çocuklara çifte bayram yaşattı

17:08 - Çevre-Hayat

Denizli'de mahalleli imece usulü bayram yemeği geleneğini sürdürüyor

15:42 - Çevre-Hayat

Karadeniz sahilindeki sis dronla görüntülendi

15:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Geçen yıl 300 bin yabancıya çalışma izni verildi

11:28 - Ekonomi

Süper Lig'den 4 kulüp, PFDK'ye sevk edildi

10:50 - Spor

Bazı illerde sağanak yağış etkili oluyor

10:38 - Çevre-Hayat

ABD'den Çin'in Tayvan çevresinde düzenlediği askeri tatbikata tepki

10:37 - Dünya

Sivas'ta devrilen yolcu otobüsünde 2 kişi öldü, 23 kişi yaralandı

10:33 - Asayiş