?>

GİMDES, yeni anayasada tüketici hakları için madde teklifinde bulundu

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, yeni anayasa hakkında açıklamalarda bulundu. Büyüközer, yeni anayasaya tüketici hakları ve helal ürün kavramının girmesini istediklerini söyledi.

Ekonomi - 8 yıl önce

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği(GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer görüşülen anayasa değişikliği ile ilgili açıklamalar yaptı. Yeni anayasaya tüketici hakları ve helal ürün kavramının girmesini istediklerini dile getiren Büyüközer, “18 tane tadilat maddesinin içinde bir tane dahi toplumumuzun tamamını ilgilendiren tüketicinin temel haklarını dile getiren maddeye yine yer verilmedi. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, sağduyulu milletvekillerimiz isterlerse bu talebimizi yeni anayasaya dahil ettirebileceklerdir” dedi.

Tüketici temel hakları bütün toplumu ilgilendirdiğinden yeni anayasanın temel hak ve hürriyetler sosyal ve ekonomik hak ve hürriyetler bölümünde yer almasının zaruri olduğunu söyleyen Dr. Büyüközer, “Helal Ürün kavramı ise bu meselenin özünü ve temelini oluşturmaktadır. Tüketiciyi direkt ilgilendiren gıda, temizlik, tekstil, kozmetik ve ilaç sanayinde ‘Helal Ürün’ kullanma temel hak ve hürriyeti, yüzde 98’i müslüman olan ülkemizde yeni anayasanın en öncelikli maddelerinden birisi olmalıdır. Bugün yaşanan olumsuzluklar, bize göstermektedir ki, tüketici hakları, insan haklarının en başta gelen maddelerinden birisi olarak yeni anayasada yer almalıdır” diye konuştu.

"Tüketicinin vazgeçilmez temel hakları" Gelişen dünyada tüketicinin haklarının güvence altına alınması gerektiğini vurgulayan Büyüközer, o hakları “Tüketicinin sağlık ve güvenliğinin korunması hakkı, Tüketicinin ekonomik menfaatlerinin korunması hakkı,Tüketicinin zararlarının tazmin edilmesi hakkı, Tüketicinin bilgilendirilmesi ve eğitim hakkı, Tüketicinin örgütlenme ve temsil edilme haklarıdır. Bu hakların gelişmiş ülkelerin tamamında ‘Tüketicinin vazgeçilmez temel hakları’ olarak korunmaktadır” diye belirtti.

“İnsanın inancına göre beslenmesi ve bunu bilmesi hakkıdır” Müslümanın helal ürün kullanma hakkına sahip olduğunu belirten Büyüközer, bunu ‘İnanca göre ürün kullanma hakkı’ olarak genişletmenin mümkün olduğunu çünkü bir insanın inancına göre yiyip içmesi ve inancına göre ürünler kullanması en doğal ve temel hakkı olduğunu söyledi. Büyüközer, “Müslüman, inancına göre yasak olan domuz mamulünü kullanmama hakkına sahip olmalıdır. Müslüman, inancına göre alkol kullanmama hakkına sahip olmalıdır. Müslüman, kullandığı ürünlerin içinde ve temelinde alkol ve domuz kökenli maddelerin olup olmadığını bilme hakkına sahip olmalıdır. Hanefi veya diğer mezheplerden birine bağlı olan bir kimse, mezhebine göre, kullandığı ürünlerin helal olup olmadığını bilme hakkına sahip olmalıdır. Çocuğu hastalanan bir annenin çocuğu için eczaneden aldığı ilaç ve şurubun inancına göre helal ya da haram olup olmadığını bilme hakkı olmalıdır. Ailesini geçindirmek için çalışan bir babanın marketten aldığı ürünün helal mi, haram mı olup olmadığını bilme hakkı olmalıdır. Hristiyan kullandığı ürünlerin kendi inancına göre yasak mı serbest mi olduğunu bilme hakkına sahip olmalıdır. Vejetaryen kullandığı üründe hayvansal maddelerin bulunup bulunmadığını bilme hakkına sahip olmalıdır” dedi.

Büyüközer'den madde teklifi Yeni anayasada tüketicinin temel hakları için madde teklifleri olduğunu ifade eden Büyüközer, o maddeyi şöyle açıkladı: "'Temel hak ve hürriyetler sosyal, ekonomik hak ve hürriyetler’ başlığı altında; tüketici hakları ve inanca göre ürün kullanma hakkı, tüketiciler; gıda ve emtia güvenliğine, bilgi edinme ve ekonomik çıkarlarına göre dilediğini serbestçe seçebilme, örgütlenme, temsil edilme hakları ile inancına göre ürün kullanma haklarına sahiptirler. Devlet; tüketicilerin sağlık ve güvenliğini, ekonomik menfaatlerini, zararlarının tazmin edilmesini, bilgilendirilmesini sağlamak, eğitim, örgütlenme, temsil edilme ve inancına göre ürün kullanma haklarının tanınması ve korunması için gerekli önlemleri almak, bu hakların önündeki ekonomik, sosyal, siyasal engelleri kaldırmakla görevlidir. Tüketici hakları ve inanca göre ürün kullanma hakkı kanunla düzenlenir".  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa Şampiyonu tekerlekli sandalye basketbol takımı yurda döndü, Beştepe'ye davet edildi

2017-01-16 00:17 - Spor

YDÜ Türk Dünyası Sanat Çalıştayına Katılıyor

2017-01-10 13:47 - Kültür Sanat

İstanbul'da sağanak yağmur hazırlıksız yakaladı

2017-01-12 11:02 - Gündem

Real Madrid Barcelona'yı geride bıraktı

2017-01-13 14:37 - Spor

Malatya'da FETÖ'den 30 öğretmen gözaltına alındı

2017-01-10 18:09 - Gündem

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci maddesinin oylanmasına başlandı

2017-01-11 05:37 - Gündem

Cerattepe’de yol kapatanlar hakim karşısına çıktı

2017-01-16 15:07 - Asayiş

Erdoğan hayranı genç 73 gündür yaşam savaşı veriyor

2017-01-13 15:22 - Asayiş

Gençler 'çeyiz' için biriktiriyor

2017-01-13 14:52 - Ekonomi

'Bölge güvenliğinde bir patlamaya neden olabilir'

2017-01-12 01:47 - Dünya

İlgili Haberler

Demir yolu emniyet yönetim sistemine ilişkin esaslar belirlendi

12:22 - Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler, ABD'deki enflasyon ve Fed Başkanı Powell'ın sunumuna çevrildi

11:53 - Ekonomi

Elektrikli araç satışlarında Togg yıla lider başladı

11:47 - Ekonomi

Güneydoğu Anadolu'dan Suriye'ye ihracat yeni yılda hızlı başladı

11:33 - Ekonomi

Gümrük muhafaza ekipleri 5 yılda yaklaşık 886,3 milyon liralık sigara ve tütün kaçakçılığını önledi

11:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'un Esenyurt ilçesi 57 ilden daha kalabalık

12:33 - Gündem

İzmir Körfezi'nin "aşırı" kirliliğinin 4 mevsim sürdüğü belirlendi

12:28 - Gündem

Demir yolu emniyet yönetim sistemine ilişkin esaslar belirlendi

12:22 - Ekonomi

Yıkıntılar arasından 'üretim ve ihracat üssü' çıkacak

12:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Alaska'da dün kaybolan uçağın enkazı ile 10 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı

12:13 - Dünya