?>

Gıda mühendislerine göre katkı maddeleri "ayarında" olursa sağlığa zararsız

Gıda mühendisleri, ürünlerde kullanılan katkı maddelerinin belirlenen limitler ve bilimsel veriler ışığında, uygun dozda kullanılması durumunda insan sağlığı açısından zararlı etkisinin bulunmadığını bildirdi.

Sağlık - 1 gün önce

Ankara

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, AA muhabirine, sanılanın aksine marketlerde satılan ambalajlı gıdaların sadece bir kısmında katkı maddesi kullanıldığını söyledi.

Özer, konservelerde, UHT sütlerde, dondurulmuş meyve-sebze ürünlerinde ve bakliyat ürünlerinde katkı maddesi kullanılmadığını belirterek, soslarda, puding ve benzeri ürünlerde, mayonez ve ketçapların bir kısmında ise katkı maddelerinin bulunduğunu anlattı.

Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin renklendiriciler, koruyucular, antioksidanlar, emülgatörler-stabilizatörler, asitlik düzenleyiciler, aroma artırıcılar ve tatlandırıcılar olarak sınıflandırılabileceği bilgisini veren Özer, hangi gıdada, hangi düzeyde kullanılabileceğinin uzun süreçlerle yapılan çalışmalar sonucu belirlendiğini bildirdi.

"Sağlığa etkileri belirli zamanlarda gözden geçiriliyor"

Özer, katkı maddelerinin kullanılmasında önemli olanın, sadece izin verilen ürünlerde önerilen dozajda kullanılması olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Uygun bulunan katkı maddelerinin, izin verilen dozajlarda sağlıklı bireyler üzerinde zararlı etkileri bulunmamaktadır. Saha çalışmalarından gelen yansımaların sonuçlarına göre, belirli zaman aralıklarında tüm katkı maddelerinin sağlığa etkileri tekrar gözden geçirilmektedir. Burada önemli olan gerekli üründe, gerekli dozajın üstünde gelişigüzel kullanılmamasına önem verilmesidir. Bu nedenle küçük veya büyük her gıda işletmesinde mutlaka tam zamanlı gıda mühendisi istihdamı sağlanmalıdır. Aksi halde üreticinin insafına göre kullanılma durumları toplum sağlığı bakımından riskler oluşturabilir. Katkı maddeleri konusunda önemli olan, zararlı olmasından çok, uygun gıdada, uygun dozda kullanıp kullanılmamasıdır."

"Uygun şekilde tüketilen gıda katkı maddeleri güvenli"

Gıda Kalitesi ve Güvenliği Baş Denetçisi Gıda Yüksek Mühendisi Gürcan Gürsu da marketler dışında internet üzerinden "doğal" ibaresiyle satılan veya pazarlarda açık haldeki gıdaların daha doğal olduğu yönünde bir algı oluştuğunu söyledi.

Gürsu, katkı maddelerinin çeşitli amaçlarla gıdalara eklenebildiğine işaret ederek, "Mevzuatımız, 27 kategoride gıda tatlandırıcılarını sınıflandırıyor. En çok kullanılan katkı maddeleri gıda kategorilerine göre değişebiliyor. Toz gıdalarda topaklanmayı önleyiciler kullanılabiliyor. Renklendiriciler formül gıdalarda çok daha fazla kullanılıyor olabilir. Gıdaların raf ömrünü uzatacak koruyucuların genel itibarıyla diğerlerinden daha fazla kullanıldığı yönünde görüş bildirmek mümkün." dedi.

Hangi katkı maddesinin, hangi grup gıdalarda, ne miktarlara kadar kullanılacağına ilişkin limitlerin belirlenmesi amacıyla oldukça kapsamlı değerlendirmeler olduğunu vurgulayan Gürsu, bunun birçok bilimsel deneye bağlı yapıldığını bildirdi.

Gürsu, katkı maddelerine ilişkin güvenlik değerlendirmeleri kapsamında, maddelerin kimyasal özellikleri, benzerleriyle olan kıyaslamaları, saflığı, tüketildikten sonra vücutta nelere etki ettiğine yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Böylece kullanılacak ürün katkısının sağlıkla alakalı tüm değerlendirmeleri tamamlanır, kullanımdan reddedilir, sınırlanır veya sınırsız kullanımına izin verilir. Piyasada mevzuat tarafından limitlenmiş veya limitsiz kullanımına izin verilmiş gıda katkı maddelerinin günlük kullanımda insan sağlığına olan etkileri muhakkak araştırılmıştır ve kullanımına bu şekilde izin verilmiştir."

Belirli gıda katkı maddelerinin toksik yönden tehlikeli olabileceğini dile getiren Gürsu, "Bunların günlük alım değerlerinin sınırlandırılması sonucu güvenli olacağına dair bilimsel araştırma ve veriler bulunmakta. Belirlenen limitlerde kullanılmış veya insanların alması gereken miktarlara göre belirlenen ve uygun şekilde tüketilen gıda katkı maddelerinin güvenli olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

"Her katkı maddesi zararlı değil"

Gürsu, bal gibi ürünlerde gıda katkı maddelerinin kullanımının yasak olduğunu anımsatarak, bunun dışında belirli gıdalarda, belirli katkı maddelerinin kullanımının serbest olduğunu kaydetti.

Gıda katkı maddelerinin genel anlamda zararlı olmadığını vurgulayan Gürsu, şunları söyledi:

"Gıdanın besleyici özelliklerini geliştirmek, ürünün kullanım ve tüketim özelliklerini geliştirmek gibi durumlarda gıda katkı maddelerinin kullanılmasında bir sıkıntı yok. Ancak belirlenen limitler ve bilimsel olarak kanıtlanmış veriler doğrultusunda kullanılması yönünde bir serbestlik olması gerektiğini belirtiyoruz. Her katkı maddesi zararlı diye bir şey söz konusu değil. Tuz da yerine göre fazla konulduğunda sağlık sorunu yaratabilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun'daki Ambarköy, ziyaretçilerini "kış güzelliği"yle karşılıyor

2024-11-27 17:28 - Çevre-Hayat

Bakan Fidan, Blinken’a Suriyeli sivillere dönük terör faaliyetlerine asla izin vermeyeceklerini söyledi

2024-12-01 18:26 - Siyaset

Rus uçakları, Halep kent merkezinin ana meydanı Sadallah El-Cabiri'ye saldırı düzenledi

2024-12-01 18:02 - Dünya

Abhazya kapılarını Türkiye’ye açıyor

2024-12-01 23:19 - Özel Haber

YATAŞ: Rusya pazarına büyük bir coşkuyla giriyoruz!

2024-12-01 23:12 - Özel Haber

Türkü sevgisi farklı yaşlardaki kişileri koroda buluşturdu

2024-12-01 12:23 - Çevre-Hayat

RTÜK'ten kurallara uymayan dizi ve programlara yaptırım

2024-11-27 18:09 - Medya

İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de

2024-11-30 01:08 - Gündem

"Kartal yuvası" için Türkiye'de ilk kez bu boyutta "radom" üretildi

2024-11-30 11:28 - Teknoloji

Kara delik keşfinden yapay zeka portresinin rekor fiyata satılmasına, Kasım ayının bilimsel gelişmeleri

2024-11-29 09:58 - Teknoloji

İlgili Haberler

Kanser tedavisi öncesi doğurganlığı korumak için "yumurta dondurma" önerisi

13:52 - Sağlık

Halı sahada kalbi duran kişi, kalp masajıyla hayata tutundu

12:53 - Sağlık

Hayat kurtarmak için saniyelerle yarışıyorlar

12:28 - Sağlık

DSÖ, Gazze'de kanser tedavisine ihtiyaç duyan 11 çocuğun tıbbi tahliyesini gerçekleştirdi

12:23 - Sağlık

Bozuk dokuları kansere dönüşmeden yok etmek için cihaz geliştirildi

12:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump, milyarder iş adamı Isaacman'i NASA Direktörlüğüne aday gösterdi

21:38 - Dünya

UNICEF: Ukrayna'da 2022 Şubat'ından bu yana her gün ortalama 2 çocuk öldü veya yaralandı

21:33 - Dünya

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bizim ciddi bir reform programımız var

20:52 - Ekonomi

Gürcistan'da polis, muhalefet partilerinin ofislerinde arama yaptı

20:48 - Dünya

Trump, Peter Navarro'yu ticaret ve üretimden sorumlu kıdemli danışmanı olarak seçti

20:28 - Dünya