?>

"Gezgin akademisyen" 19 yılda 103 ülkeye seyahat etti

Afyonkarahisar'da çevresinde "Çelebi Ali" ve "gezgin akademisyen" olarak bilinen Doç. Dr. Ali Fikret Aydın, 19 yılda gittiği 103 ülkedeki 200'den fazla şehirde pek çok anı biriktirdi.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Afyonkarahisar

Aslen Erzurumlu olan 45 yaşındaki Aydın, Afyon Kocatepe Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Küçük yaşlardan bu yana gezme ve farklı yerleri tanıma hayaliyle yaşayan Aydın, üniversiteyi bitirdikten sonra 2006 yılında ilk yurt dışı gezisini Mısır'a gerçekleştirdi. Aydın, aradan geçen 19 yılda 103 ilkedeki 200'den fazla şehri gezdi.

Aydın, AA muhabirine, 2011 yılından itibaren Almanya, İspanya, Polonya, İtalya ve Rusya'ya gittiğini, zamanla farklı ülkelere de ilgi duymaya başladığını söyledi.

Edindiği yurt dışı deneyimleri ile kazandığı cesaretle tatillerde gezip görmek için uçak firmalarının kampanyalarını sıkı takip ettiğini dile getiren Aydın, şöyle konuştu:

"Tatil günlerim için sürekli yurt dışı gezileri planlamaya başladım. İnternet üzerinden uçak, konaklama ve diğer ulaşım araçlarını ayarlıyorum. Böyle olunca da tabii ki çok fazla yurt dışı seyahatim olmaya başladı. Mesela geçen sene 22 ülkeye gittim. Yine, 2023 yılında da 15-20 ülkeye seyahatim oldu. Önceleri tek ülkeye gidip gelirken şimdi yakın ülke kombini yapmaya başladım, grup ülkeler şeklinde. Şimdi, yurt dışına çıkmışken 3-4 ülke gezip geliyorum. Geçen yıl ABD'ye gitmiştim. Oraya gitmişken iki hafta boyunca Güney Amerika kıtasındaki Kolombiya, Panama, Ekvator, Galapagados Adaları ve Kosta Rika'yı gezdim."

"Tarihi yapıları, kaleler ve sarayları gezmeye çalışıyorum"

Aydın, 19 yıl önce çıktığı ilk yurt dışı seyahatinden bugüne kadar gittiği 103 ülkedeki yaklaşık 200'den fazla şehirde hem anı biriktirdiği hem de sosyal medya hesaplarından görsel video ile fotoğraflar paylaştığını vurguladı.

Gittiği ülkelerde genellikle "eski şehir" diye tabir edilen yerleşimleri gezmeyi çok sevdiğini aktaran Aydın, "Tarihi yapıları, kaleler ve sarayları gezmeye çalışıyorum. Şehirlerin AVM gibi modern kısımlarında çok fazla vakit geçirmiyorum. Buralardan küçük objeler ve ülkeye özgü müzik aletlerinin minyatürünü alıyorum. Onları da üniversitemdeki odamda sergiliyorum. Bunlar da benim için güzel bir hatıra oluyor. Yine, o ülkenin yöresel lezzetleri tadıyorum. Hem de insanlarının kültürel ve davranışsal yönlerini gözlemliyorum. Bu değerlendirmelerimi de sosyal medya hesaplarımdan objektif bir şekilde paylaşmaya çalışıyorum." diye konuştu.

"İlk kez yurt dışına çıkan arkadaşları ve öğrencilerine rota çiziyor"

Aydın, gittiği ülkelere ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımlarına akrabalarının, arkadaşlarının ve öğrencilerinin yorum yazdığını, kendisinden bilgi istediğini anlattı.

Afyonkarahisar'da isminin "Çelebi Ali" ve "gezgin akademisyen" diye anılmaya başladığına dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:

"Birçok arkadaşım, 'hayalimizle yaşıyorsun. Ne güzel' deyip tebrik ediyorlar. Bazı arkadaşlarım bu kadar gezmek için zamanı nasıl bulduğumu soruyor. 'Buna para yetiyor mu?' diyorlar. Belki de çok fazla bilmedikleri için onların gözlerinde büyüyor. Kampanyadan uygun fiyata uçak biletleri alıyorum. Aynı şekilde otel ve konaklamaları bütçeme göre ayarlıyorum. Böyle yurt dışı gezileri yapmak isteyen arkadaşlara tavsiyelerde bulunuyor, onları cesaretlendiriyorum. Birçok arkadaşım ve öğrencilerim de yurt dışına ilk kez çıkarken benden fikir alıyor, onlara güzel rotalar çiziyorum."

Aydın, gittiği ülkeler arasında en beğendiği ülkelerin İspanya, Portekiz ve Özbekistan olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Go home Muslera -Yusuf Polat, spor dünyasından yazdı-

2025-02-15 14:33 - En Son Yazılar

Başakşehir, Süper Lig'de iç sahada ikinci yenilgisini yaşadı

2025-02-15 18:48 - Spor

ABD’li gazeteci Hinkle’ye konuşan Rusya KGT Başkanı Karahan: Türkiye ile Rusya, Suriye konusunda mutabık kaldı

2025-02-17 09:33 - Özel Haber

Milli sporcular, Uluslararası Türkiye Açık Tekvando Turnuvası'nda 32 madalya kazandı

2025-02-16 01:48 - Spor

Okan Buruk: Turu geçmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız

2025-02-19 19:57 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye dış politikada başarı hikayesi yazmaya devam ediyor

2025-02-19 13:12 - Siyaset

Konya Olimpik Veledromu, UCI Pist Bisikleti Uluslar Kupası'na hazırlanıyor

2025-02-15 11:58 - Spor

Doğada ender oluşan kar ruloları Amasya'da görüntülendi

2025-02-20 14:43 - Çevre-Hayat

Erken genel seçimlerde başbakanlık için 5 aday yarışıyor

2025-02-18 12:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kolombiya Hava Kuvvetleri heyeti Bayraktar TB3'ü incelemek üzere Türkiye'ye geliyor

2025-02-17 13:08 - Teknoloji

İlgili Haberler

Tekirdağ'da sis bulutu güzel manzara oluşturdu

17:13 - Çevre-Hayat

Klasik otomobil tutkunları Kazdağları'nda buluştu

15:28 - Çevre-Hayat

Mersin'de camide doğan kediler büyüyor

15:22 - Çevre-Hayat

Elazığ'da 3 ilkokul öğrencisi Uluslararası Matematik Yarışması'nda birinci oldu

15:17 - Çevre-Hayat

Van'da "3. Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali" başladı

14:37 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Rusya, Paskalya Bayramı nedeniyle Ukrayna'da geçici ateşkes ilan etti

17:48 - Dünya

Filistin'i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı'nda ortak deklarasyon metni

17:37 - Siyaset

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov'dan taziye ziyareti

17:32 - Siyaset

Turkcell'in yenilenebilir enerji yatırımları sürecek

17:27 - Ekonomi

Galatasaray'da gözler Türkiye Kupası maçına çevrildi

17:23 - Spor