?>

Geri geri yürüyen adam şampiyon olmak istiyor

Mersin'de retro ismi verilen geri geri yürüyüş ve koşu sporunu yapan Dr. Ali Küçük, Ekim sonu veya Kasım başında İtalya'da yapılacak olan Geri Geri Yürüyüş ve Koşu Şampiyonasına hazırlanıyor. Şampiyonaya bireysel olarak katılacak olan Küçük, günlük ortalama 5 kilometre

Gündem - 8 yıl önce

Geri geri koşu ve yürüyüş sporu 1970'lerde sakat sporculara egzersiz yöntemi olarak yaygınlaştı. 1980'lerde Amerikalıların 1 Nisan Aptallar Günü özel eğlencesi olan retro yürüyüşü ve koşusu, son dönemlerde İtalya, Çin ve Japonya gibi ülkelerde yaygınlaştı. Bu sporu internet siteleri ve spor sayfalarından gören Mersinli Dr. Ali Küçük'de retro yürüyüşü ve koşusunu yapmaya başladı. 3 yıl önce başladığı bu sporda artık rahatlıkla 5 kilometreyi geri geri yürüyebilen ve koşabilen Küçük'ün hedefi İtalya'da yapılacak olan Geri Geri Yürüyüş ve Koşu Şampiyonasında şampiyon olmak. Yaptığı sporla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ali Küçük, bu spora 3 yıl önce başladığını söyledi. 3 yıldır bu sporu severek yaptığını belirten Küçük, "Aslında bu spora çok büyük eğilimim vardı. Farklı seçenekler ve farkındalık olsun istedim. Birkaç kez internet sitelerinde, spor sayfalarında görmüştüm. Ben de yapmaya karar verdim. Yapmaya başladıktan sonra sportif faaliyetlere ilgimin, sevgimin çok daha fazla arttığını gördüm. Retro dediğimiz geri geri yürüyüş ve koşmayı çok severek yapıyorum. Bu sporun henüz bir kulübü yok. Şu anda ülkemizde ve dünyada çok yaygın değil. Özellikle Japonya, Çin ve İtalya’da bu spor biraz daha yaygın. Ben ülkemizde ve dünyada yaygınlaşması için her türlü çabayı sarf edeceğim. Sporun her türlüsünü seviyorum ama geri geri yürüme ve koşmayı çok daha fazla seviyorum" şeklinde konuştu.

"6-7 kilometre hızla 5 kilometreyi rahat bir şekilde yürüyüp, koşabiliyorum"

İlk başladığı dönemlerde en fazla 100 metre yürüyebildiğini vurgulayan Küçük, "Ancak bu sporu yapa yapa kendimi çok geliştirdim. 3 yıllık çalışmam sonucunda şu anda 5 kilometreyi çok rahat bir şekilde yürüyebiliyorum ve saatte 6-7 kilometre hızla yürüyüş ile koşu yapabiliyorum. Tabi artık belli hedefler koydum kendime. Öncelikle hedefim İtalya’da yapılacak olan Retro Geri Geri Yürüme ve Koşma Şampiyonasında şampiyon olmak. İkinci hedefim Mersin-Adana arasında 75 kilometrelik mesafeyi geri geri giderek tamamlamak. Üçüncüsü de bu sporu ülkemizde ve tanıtmak için İstanbul ve dünyanın büyük ülkelerinin başkentinde bu yürüyüşü yapmak istiyorum. İtalya'ya bireysel olarak katılacağım. Çünkü henüz Atletizm Federasyonumuz geri geri koşma ve yürüme dediğimiz Retro yürüyüşünü alt birim kapsamına almadı. Bununla ilgili çalışma yürütüyorum. Atletizm Federasyonuna 2 kez başvuruda bulundum. Başvurularım devam ediyorum. Atletizm Federasyonu bünyesinde Retro yürüyüşünün bir alt branş olarak işlenmesi için ve kabul görmesi için şu anda görüşmelerim devam ediyor" diye konuştu.

"Geri geri gitmek beyni dinlendiriyor, rahatlatıyor"

Geri geri yürümenin ve koşmanın sağlık açısından da faydası olduğunun altını çizen Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bir hekim olarak öncelikle bütün denge ve koordinasyonu geliştirdiğini gördüm. Ayrıca hep ileri koşuyoruz ve ileri yürüyoruz. Geri geri yürümeye başladıktan sonra beynimizi şaşırtıyoruz. Beynimiz şaşırınca denge ve koordinasyon daha iyi çalışmaya başlıyor ve beynimizin sol lobunun özellikle analitik düşüncenin daha fazla geliştiğini görüyoruz. Öne doğru yürüyüp, koştuğumuz zaman aklımızdan birçok şey geçirebiliyoruz ancak geri geri yürüdüğümüz ve koştuğumuzda tek bir şey düşünebiliyoruz oda düşmeden yürüyebilmek. Yürüyüş ve koşu yapan vatandaşlarımız bu sporu da belli bir süre yaparlarsa beyin için bir meditasyon yaparlar ve beyinlerini dinlendirmiş, rahatlatmış olurlar. Çünkü başka hiçbir şey düşünmüyorsunuz. Ayrıca geri geri yürüdüğümüz zaman kaslarımız farklı yönde çalıştığı için kaslarımızı da daha fazla çalıştırıyor. Ben şu anda denge ve koordinasyon noktasında koşu bandı çalışırken 360 derece üstünde dönebiliyorum. Bunu Retro yürüyüşüne bağlıyorum. Ben bir çok hastamda bunu denedim. Bu hastalarda ciddi düzelmeler olduğunu gördüm."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Prof. Dr. Harun Cansız’ın oğlu Furkan dualarla sırlandı!

2016-07-10 02:17 - Özel Haber

Prof. Dr. Harun Cansız evlat acısı ile sarsıldı

2016-07-08 18:30 - Özel Haber

Yeni bir renk tonu daha keşfedildi!

2016-07-09 23:17 - Teknoloji

Kardeşinin acısına dayanamadı aynı gün öldü

2016-07-06 01:31 - Asayiş

Çingene intikamı! ’Canlı bomba var’ diye bağırdılar, lunapark karıştı

2016-07-07 01:41 - Özel Haber

5 gün sonra cesedine ulaşıldı

2016-07-10 18:29 - Asayiş

İstanbul'da Kani Akman Kışlası'nda patlama!

2016-07-05 12:37 - Yerel haber-Şirket Haber

Mario Gomez’e sürpriz kutlama!

2016-07-10 17:22 - Gündem

Erdoğan'dan flaş açıklama: 30 kişi tutuklandı

2016-07-05 13:02 - Siyaset

'Hayalet Köy'deki yapılar tescillendi

2016-07-09 20:37 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırıları İstanbul'da protesto edildi

22:12 - Gündem

İzmir'de apartmanın bahçesine düşen otomobildeki 2 kişi yaralandı

21:42 - Gündem

Sakarya'da özel gereksinimli gencin askerlik hayalini jandarma gerçekleştirdi

20:07 - Gündem

Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu düzenlendi

19:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit polis memuru Şeyda Yılmaz'ın babasıyla telefonda görüştü

16:57 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail’in Lübnan’a yönelik son saldırılarında ölenlerin sayısı 33'e yükseldi

01:08 - Dünya

Türkiye'den, GKRY'ye silah ambargosunu kaldırma kararının yeniden uzatılmasına ilişkin açı

01:03 - Siyaset

Husiler, İsrail’in Ben Gurion Havalimanı'nı balistik füzeyle vurduklarını açıkladı

00:58 - Dünya

İsrailliler Gazze'de esir takası anlaşması talebiyle gösteri düzenledi

00:23 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkevi'nde Venezuela Dışişleri Bakanı Gil ile görüştü

00:12 - Siyaset