"Gereksiz ve aşırı ilaç kullanımı öldürebiliyor"

Gereksiz ve aşırı dozda ilaç kullanımının ölüme varan sonuçları olabildiğini söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şükrü Aynacıoğlu, “Esas olan halka akılcı ilaç kullanımını benimsetmek” açıklamasında bulundu.

Sağlık - 7 yıl önce

Toplum olarak en ufak bir rahatsızlıkta hemen ecza dolabına sarılıyor, özellikle de antibiyotik kullanımında sınırları zorluyoruz. O kadar ki, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi “mevsimsel” ve “hafif” hastalıklarda, “kişi kendisinin doktorudur” düşüncesiyle hekim kontrolünden geçmeyi bile gerekli görmüyor, uzman tavsiyesinden çok, çevremizin tavsiyelerini dikkate alarak gereksiz ve bazen de aşırı dozda ilaç kullanarak hemen iyileşeceğimizi sanıyoruz.

“Antibiyotik virüslere etki etmez

İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şükrü Aynacıoğlu, özellikle gereksiz ve fazla antibiyotik kullanımının insan vücuduna son derece olumsuz etkilerinin olduğunu ifade ederek, “Antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkilidir. Nezle ve grip gibi virütik enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin kullanılması sakıncalıdır. Çünkü antibiyotiklerin gereksiz yere kullanılması, bakterilere karşı vücudun savunma mekanizmasını zayıflatır ve enfeksiyonların çok daha kolay bir şekilde meydana gelmesine neden olur. Dolayısıyla enfeksiyon nedeni aydınlatılmamış ise, enfeksiyon tanısı doğru konmuş ancak seçilen antibiyotik yanlış ise, antibiyotik dozunun yetersiz ya da doz aralıklarının uygunsuz olması durumlarında antibiyotikler gereksiz ve yanlış kullanılmış olur” dedi.

İlaçların birbiriyle etkileşimine dikkat!

İlaçların, bir hastalığın tedavisinde kullanılırken vücudun diğer sistemlerini de etkilediğini hatırlatan Prof. Dr. Aynacıoğlu, “Örneğin, baş ağrısını gidermek için kullanılan bir ilaç mide şikayetlerine ve bulantı-kusmaya neden olabilir, hatta böbreklere zarar verebilir. Unutulmaması gereken bir konu da ilaçlar aşırı dozda kullanıldıklarında vücudun birçok yerini etkileyeceklerinden zehirlenmelere hatta ölümcül sonuçlar doğurabilmektedirler. Bu nedenle ilaçların hekim denetiminde reçete edildikten sonra kullanılması çok önemlidir” açıklamasında bulundu. Diyabet, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkları olanların genelde, kullandıkları ilaçları ne zaman, nasıl ve hangi dozda kullanacaklarını iyi bir şekilde öğrenip uyguladıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Aynacıoğlu, “Bu hastaların yeni bir ilaç kullanmaya başladıklarında dikkat etmeleri gereken noktalar vardır. Çünkü iki ya da daha fazla ilaç kullanılması durumunda bu ilaçlar birbirleriyle etkileşebilirler (ilaç-ilaç etkileşimleri). Yani bu ilaçlar birbirlerinin etkisini arttırabilirler, tersine azaltabilirler ya da hiçbir değişikliğe yol açmazlar. Birbirlerinin etkilerini artırmaları durumunda istenmeyen yan etkilere hatta zehirlenmelere neden olabilirler. Bazen de birbirlerinin etkilerini azaltabilirler, bu durumda da yetersiz tedaviyle karşı karşıya kalırız” şeklinde konuştu.

“Akılcı ilaç kullanımı şart”

Gereksiz ve aşırı ilaç kullanımının verebileceği zararların önüne geçebilmek için tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ hareketinin başlatıldığını kaydeden Prof. Dr. Aynacıoğlu, “Akılcı ilaç kullanımının temel felsefesi ‘ne eksik, ne fazla, uygun dozda, uygun hastaya, uygun zamanda, uygun yolla, uygun ilacın kullanılması’ olmalıdır. Akılcı ilaç kullanımını sağlamada devlet otoritesine, sağlık çalışanlarına (hekim, hemşire, eczacı ve diğer tüm sağlık çalışanları) ve sağlık birimlerine (aile sağlık merkezleri gibi) büyük işler düşmektedir. Ayrıca toplum bilincinin artırılmasında hasta ve hasta yakını, meslek örgütleri ve görsel ve yazılı medyanın da önemli görevleri bulunmaktadır” diye konuştu.  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Apostil işlemleri nasıl yürütülür? Apostil nereden alınır?

2017-02-16 20:27 - Genel

Doğu Timor Cumhurbaşkanı Ruak'tan Erdoğan'ın liderliğine övgü

2017-02-16 14:12 - Dünya

Lenf bezi şişmesi, büyümesi, nedenleri, belirtileri ve tedavisi

2017-02-14 15:12 - Sağlık

Murat Bozoğlu ve Kemal Bozoğlu'na 7 yıl hapis

2017-02-13 13:52 - Asayiş

'İçerde' dizisine Tuba Ünsal katıldı

2017-02-17 14:47 - Magazin

Survivor Fatih Hürkan diskalifiye oldu mu? Fatih Hürkan kimdir?

2017-02-13 15:22 - Magazin

En hızlı ve en güçlü Ferrari duyuruldu!

2017-02-17 20:52 - Teknoloji

Çanakkale şehidinin 102 yıllık hatırası

2017-02-16 20:17 - Gündem

Türk ve Yunan askerleri karşı karşıya geldi

2017-02-17 18:32 - Asayiş

Müslümanların uğrak durağı: Uhud Dağı ve Mescid-i Kıbleteyn

2017-02-19 20:37 - Dünya

İlgili Haberler

Kalp hastası genç kadını sağlığına kavuşturan literatürlük müdahale ödül getirdi

12:47 - Sağlık

Hamilelere yazın öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları uyarısı

12:18 - Sağlık

Temiz olmayan havuzlar Hepatit A virüsü tehlikesi taşıyor

11:43 - Sağlık

"Sıcak hava çarpması" kalp ve beyinde hasar bırakabiliyor

11:17 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Şehir hastaneleri Türkiye'nin hem gururu hem de sağlık hizmetlerinin o

18:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

Meloni'nin NATO Zirvesi'nde Biden'ı beklerken gözlerini devirmesi gündem oldu

01:22 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz, ABD'nin ülkesine uzun menzilli füze konuşlandırma kararını savundu

00:02 - Dünya

NYT: Adaylıktan çekilmezse Biden'a verilen 90 milyon dolarlık bağış taahhüdü askıya alınacak

23:37 - Dünya

Bakan Kacır, Türkiye'ye yapılan yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu

23:22 - Ekonomi

İsrail'in saldırdığı Tel el-Hava'daki Hasta Dostları Hastanesindeki yıkım gün yüzüne çıktı

22:57 - Dünya