ROMAİtalya’da hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Paolo Gentiloni, 64. hükümette yer alacak bakanları açıkladı.
Ülkede 4 Aralık Pazar günü yapılan anayasa değişikliği referandumundan Başbakan Matteo Renzi’nin yenilgiyle çıkması sebebiyle istifasını vermesinin ardından süren hükümet krizinde bugün sona gelindi.
Siyasi istişarelerin ardından dün parlamentoda en çok sandalyesi bulunan Renzi’nin partisi Demokrat Parti’den (PD) Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni’ye hükümeti kurma görevi veren Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, bu akşam saatlerinde yeniden Gentiloni’yi kabul etti. Mattarella ile Gentiloni arasındaki cumhurbaşkanlığı sarayındaki görüşme, 1 saatten fazla sürdü.
Görüşmenin ardından Başbakan Paolo Gentiloni, 64. İtalya Hükümeti’nin kabinesini açıkladı.
20 kişilik kabine listesi şu isimlerden oluşuyor:
Başbakan Paolo Gentiloni, Dışişleri Bakanı; Angelino Alfano, İçişleri Bakanı; Marco Minniti, Parlamento ile İlişkiler Bakanı; Anna Finocchiaro, Ekonomi Bakanı; Pier Carlo Padoan, Sağlık Bakanı; Beatrice Lorenzin, Savunma Bakanı; Roberta Pinotti, Çalışma Bakanı Giuliano Polletti, Adalet Bakanı; Andrea Orlando, Eğitim Bakanı; Valeria Fedeli, Bölgesel İşler Bakanı; Enrico Costa, Çevre Bakanı; Gian Luca Galletti, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı; Graziano Del Rio, Ekonomik Kalkınma Bakanı; Carlo Calenda, Kültür ve Turizm Bakanı; Dario Franceschini, Tarım Politikaları Bakanı; Maurizio Martina, Spor Bakanı; Luca Lotti, Sadeleşme ve Kamu Yönetimi Bakanı; Marianna Madia, Bölgesel Uyum Bakanı Claudio De Vincenti ve Başbakanlık Müsteşarı; Maria Elena Boschi.
Bu akşam yemin ve yarın güven oyu
Başbakan Gentiloni ve kabinesi, bu akşam cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de yemin edecek.
Gentiloni hükümeti, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senato’da güven oyu arayacak.
Renzi hükümetindeki pek çok isim koltuğunu korudu
Yeni Başbakan Gentiloni’nin kabine listesinde, bir önceki Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin küçük ortağı Yeni Merkez Sağ Partisi ile işbirliğini, bu koalisyon hükümetinde Angelino Alfano ve Beatrice Lorenzin’e bakanlık vererek sürdürdüğü görüldü.
Gentiloni hükümetindeki pek çok ismin selefleri olan Renzi hükümetindekilerle aynı olması dikkati çekerken, bazı yeni bakanlıkların eklendiği görüldü. Renzi hükümetinden 12 bakan yerini korurken, 2 bakanın koltuğunun değiştiği ve 5 yeni isimin de bakanlık aldığı kaydedildi.
Kabinede en çok göze çarpan değişiklik ise Renzi hükümetinde İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Angelino Alfano’nun Dışişleri Bakanlığı’na getirilmesi ile bir önceki hükümette Reformları Sadeleştirme ve Parlamento ile İlişkiler Bakanı olan Maria Elena Boschi’nin Başbakanlık müsteşarı yapılması oldu.
Yeni kabinede önceki hükümetten farklı olarak, ayrı bakanlık olmayan Spor Bakanlığı, Bölgesel Uyum Bakanlığının oluşturulduğu görüldü.
Renzi hükümetinde müsteşar düzeyinde kabinede yer alan Claudio De Vincenti, Marco Minniti, Luca Lotti gibi isimlere ek olarak dışarıdan Valeria Fedeli ve Anna Finocchiario da kabineye giren yeni isimler oldu.
Gentiloni’nin Türkiye’ye yaklaşımı
Sosyal demokrat politika geleneğinden gelen 62 yaşındaki yeni Başbakan Paolo Gentiloni, 2006-2008 yılları arasında görev yapan Romano Prodi liderliğindeki koalisyon hükümetinde İletişim Bakanlığı yaparken, 31 Ekim 2014’te Federica Mogherini’nin AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi olmasıyla onun yerine Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmişti.
Gentiloni, dışişleri bakanlığı döneminde Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destek, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ertesi gün Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla arayan ilk batılı bakanlardan olmasıyla biliniyor.
2015 yılında NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Türkiye'ye gelen Gentiloni, 2016'da ise 2 kez Türkiye'yi ziyaret etmişti. Paolo Gentiloni, bu yılın Şubat ayında resmi ziyaret için Türkiye’ye gelirken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ekim ayında bir kez daha Ankara’ya gelerek, bombalanan TBMM’yi ziyaret ederek, dayanışmasını göstermişti.
Muhabir: Barış Seçkin
dikGAZETE.com