?>

Genital siğiller: Kadınların korkulu rüyası

Çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla bulaşan genital siğiller, geç tedavi edildiği takdirde kansere dönüşebiliyor.

Sağlık - 9 yıl önce

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Turan, kadınların hayatını kâbusa çeviren ve ana etkeni HPV virüsleri (Human papilloma virüs ) olan genital siğillerin cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalık olarak son yıllarda daha fazla yaygınlaşmaya başladığını belirtiyor. Kadınların korkulu rüyası genital siğiller hakkında Prof. Dr. Cem Turan şu bilgiyi verdi: "Kadınlarda daha fazla görülen genital siğil en çok HPV 6 ve HPV 11 ile ortaya çıkıyor. 

Ancak daha da problemli olan ve HPV 16, 18 ile başlayan yüksek riskli HPV tipleri hiç siğil yapmadan da rahim ağzı yani servikste hastalığa neden olabiliyor. Hastalık enfekte kişiyle teması takiben 3 hafta ile 8 ay sonra görülüyor. HPV virüsü kişilere bulaştıktan sonra vücutta gizli kalabildiği için siğiller hemen çıkmıyor ve geç fark ediliyor. 

Sıcak ve nemli bölge genital siğillerin oluşumu için daha elverişli bölgeler." Genellikle erkeklerde penis ve kasık, kadınlarda ise vajina içi ve vulva denilen dış genital bölgede görüldüğünü anlatan Turan, şunları söyledi: "Ayrıca her iki cinste anüs çevresinde gözlenebiliyor. Genital siğillerin çapları 1-2 mm'den 5-6 cm'e kadar sayıları ise birkaç taneden birkaç yüze kadar değişebiliyor. 

Yumuşak, nemli, deri renginde veya kahverengi olarak gözlenen siğiller lezyonlar kümeler halinde yayılma eğilimi gösteriyor. Çoğu kez et beni sanılan genital siğiller belirgin bir şikayet oluşturmadıklarından dolayı geç fark ediliyor." Gerekli takip ve tedavi yapılmazsa kansere dönüşme muhtemellığı var.

Genital siğillerin zamanında tedavi edilmediği takdirde kansere dönüşme ihtimalinin olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Turan, "Özellikle kadınlarda serviks yani rahim ağzı Prekanseröz Lezyonlar (CIN) (kanser öncüsü lezyonlar) ve serviks kanseri (rahim boynu veya ağzı kanseri) ve sünnetsiz erkeklerde ise penis kanseri yapabiliyor. Bu yüzden tüm genital HPV infeksiyonları tedavi ve takip gerektiriyor." diye konuştu. Turan, genital siğil tedavisinde erken tanının ve hastalığın takibinin önemine dikkat çekiyor.

Genital siğillerin tedavisi ve takibi konusunda kadınların belli periyotlarda mutlaka PapSmear testi (Rahim ağzı kanser tarama testi) takibi yaptırılması gerektiğini söyleyen Turan, sözlerini şöyle tamamladı: "Kondilom olan hastalarda diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların olup olmadığının araştırılması sağlıklı tedavi süreci açısından önemli. 

Tedavi sonrası hastalığın tekrar etme muhtemellığı olsa da bu zaman içerisinde azalıyor. Bu yüzden tedavi sonrası düzenli kontrol önem taşıyor. Genital siğillerin tekrar ettiği hastalarda gözle görülemeyen HPV'li alanların tespiti için kolposkopi ile için yüzde 5 asetik asit testi yapılıyor ve gerekirse biopsi yani parça alınıyor. Test sonrası beyazlayan alanlar tedavi ediliyor. 

Ayrıca hastalıklı bölgenin yakma, dondurma, triklor asetik asit, podofilin, florourasilve imiquimod ile yapılabiliyor. Eğer ayrıca rahim ağzı yani servikste ASCUS, ASC-H , SIL, CIN gibi lezyonlar varsa, LEEP, LETZ ya da servikal konizasyon operasyonları yapılabiliyor. "  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Google’dan iPhone’a özel klavye

2016-05-14 16:37 - Teknoloji

Cezaevi önünde silahlarla yakalandılar

2016-05-13 20:22 - Yerel haber-Şirket Haber

Ezgi Eyüboğlu ve Kaan Yıldırım evlendi

2016-05-15 14:21 - Magazin

MHP'den 'Kurultay' açıklaması

2016-05-11 23:17 - Siyaset

Antalya’yı buluşturan düğün

2016-05-14 19:32 - Gündem

Diyarbakır’da kanser hastaları için giysi bankası kuruldu

2016-05-16 18:57 - Gündem

Sümeyye Erdoğan'ın bilinmeyen yönleri

2016-05-14 20:52 - Gündem

Atılım Üniversitesi’nin ‘’Hybird Devrim’’i Yale Üniversitesi’ni geride bıraktı

2016-05-10 16:52 - Teknoloji

Vikipedi, Beşiktaş'ı şampiyon ilan etti

2016-05-10 20:37 - Spor

Zebra ailesi genişledi, daha da genişleyecek!

2016-05-10 19:38 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Ön çapraz bağ yırtığını teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdiler

11:33 - Sağlık

Böbrek tümörlerinin yüzde 80'ine robotik cerrahiyle müdahale ediliyor

11:08 - Sağlık

'Biyonik kulak' işitme kaybı yaşayan hastalara umut oluyor

10:13 - Sağlık

Akıllı telefonlarla yatağa girmek uyku sağlığını olumsuz etkiliyor

12:32 - Sağlık

Kalp profesöründen "tek yumurta ikizlerine" kontrol uyarısı

18:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Audi Brüksel fabrikası çalışanları gösteri düzenledi

15:22 - Dünya

Eskişehir'de sahipsiz köpeklerin bir kişiye saldırdığı anlar güvenlik kamerasında

15:13 - Gündem

Almanya'da taraftarlar, futbol maçında yapılan ırkçı tezahürata tepki gösterdi

15:02 - Dünya

ABD Başkanı Biden, idam bekleyen 37 federal mahkumun cezalarını müebbet hapse çevirdi

14:58 - Dünya

Diyarbakır'da bu yıl 1631 kadın "imdat" butonuna basarak yardım aldı

14:32 - Gündem