?>

Genç beyinlerden hayatı kolaylaştırıcı projeler

Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri, mezuniyet projelerinde hem sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak hem de gündelik yaşamda kullanabilecek yazılımlardan cep telefonu uygulamalarına kadar birçok proje geliştirdi.

Teknoloji - 7 yıl önce

Otomatik evcil hayvan besleme ünitesinden kayıp eşya bulmak için geliştirilen uygulamaya, mülteciler ve evsizler için yapılan internet portalından engelliler için hangi mekanların uygun olduğunu gösteren uygulamaya kadar birçok farklı fikir ortaya çıktı. Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri, hem sektörün ihtiyacı hem de gündelik yaşamın her alanında kullanılabilecek akıllı ve düşük maliyetli çözümler ürettikleri bitirme projelerini sundu. Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ünlütürk, yazılımın hayatımızın artık merkezinde yer aldığını belirterek, “Yaşam tarzlarımız da bilgisayarlara, akıllı cihazlara ve dolayısıyla yazılımlara giderek daha bağımlı hale geldi. Yazılım mühendisliği; analiz, tasarım, uygulama ve planlanan zaman ve bütçe dahilinde yüksek kaliteli yazılım bakımı ile ilgili bir mühendislik dalı. Her biri 4 yıl boyunca aldıkları derslerle alanlarında uzmanlaşan, stajlar ile de iş tecrübesi kazanan öğrencilerimiz, mezuniyet projeleri olarak, hem firmaların yazılım ihtiyaçlarına yönelik hem de hayatın her alanına yönelik çeşitli yazılımlar ve uygulamalar geliştirdi” dedi.

Kayıp eşyaları bulma uygulaması (Karma) Begüm Özsu, Ece Ataylar, Ecem Çapın ve Betül Özer’in kaybolan eşyalarından yola çıkarak tasarladığı internet sitesi ve cep telefonu uygulaması sayesinde, kayıp eşya ve bulunan eşya kaydı yapılabilecek. Ücretsiz olarak indirilecek ve kayıt olunarak giriş yapılacak uygulama ile yaşadığınız bölgeye göre kayıp ya da buluntu eşyaların sahiplerine daha kolay ulaşması hedefleniyor.

Evcil hayvanlar için otomatik mama makinesi Uğur Cem Öztürk, Pelin Fidangül ve Uğur İlter tarafından geliştirilen yazılım ve yapılan makine ile evcil hayvanlara her gün istenilen saatte istenilen miktarda mama verilmesinin yanı sıra uzaklık sensörü sayesinde yalnızca hayvan yaklaştığında açılıyor. Yurtdışında satılan benzerlerine göre çok daha az maliyetle hazırlanan makinede, otomatik su kaynağı da bulunuyor.

Evsizler ve mülteciler için uygulama Umut Barış Karasar, Merve Güler, Simay Yalçın ve Yalçın Tatar tarafından coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak tasarlanan internet sitesi ve uygulama ile İzmir Basmane bölgesinde barınan mülteciler ve evsizlere, yaşadıkları fiziksel mekanlara dair verilerin toplanması, bilgi sistemleri yardımıyla analiz edilmesi amaçlanıyor. Mobil uygulamayla demografik bulgular, otellerde kalış süreleri, hareket alanları, evsiz kalma nedenleri, nereden geldikleri, barınma hareketlilikleri ve mekan kullanımları gibi bilgiler toplanacak. Veri tabanında saklanacak veriler eş zamanlı olarak coğrafi bilgi sistemi içeren web uygulamasına aktarılacak. Harita üzerinden barındıkları yerin konumu görüntülenebilecek. Bu yerlerde ne kadar kişinin evsiz kaldığı, neden burada kalmayı tercih ettikleri, ne kadar zamandır buralarda konakladıkları gibi verilere de erişilebilecek Ayrıca evsizlerin aktivite alanları yine harita üzerinde görüntülenecek. Toplanan bilgiler ışığında, sorunları çözmeye yönelik somut verilere dayanan politikalar üretmeye katkı sağlayacak.

Gönüllülük ve sosyal dayanışma sistemi Senem Çağla Deniz, Murat Güner ve İbrahim Ertok tarafından geliştirilen internet sitesi ve mobil uygulama ile sosyal dayanışma için ihtiyaç sahipleri ile gönüllüleri buluşturan bir sistem tasarlandı. Uygulama ile ihtiyacı olanlar sisteme taleplerini girerken gönüllüler de hangi konuda yardımcı olmak istediklerini belirtecek. Örneğin, gönüllü olarak ücretsiz matematik dersi vermek isteyen bir kişi, uygulama sayesinde bu dersi almaya ihtiyacı olduğunu belirten kişiyle coğrafi bilgilere göre eşleştirilecek.

Engelsiz mekanlar İzel Borucu tarafından yapılan mobil “engelsiz mekanlar” uygulaması ile engellilerin ve yakınlarının, bulundukları lokantaları, kafeleri ve mekanları oylayıp yorumlayarak ihtiyaçlarını tamamen karşılayan yerleri belirleyebilmesini sağlanması amaçlanıyor. Uygulamada, kullanıcıların, bulundukları mekanların engellilerin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığına yönelik hazırlanan anketi doldurup verilen cevaplara göre ihtiyaçlarına uygun yerleri seçmesini ve haritalar sayesinde yol tarifi almasını da sağlıyor.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da uyuşturucu operasyonu: 49 kişi gözaltında

2017-07-07 16:22 - Asayiş

Güney Afrika'da Türk madencilik sektörü için fırsatlar var

2017-07-07 16:57 - Dünya

Yurt dışında yaşayan Türklerin 'memleket' yolculuğu sürüyor

2017-07-03 17:32 - Gündem

Gazze'deki elektrik krizi İsrail sahillerini de vurdu

2017-07-02 02:45 - Genel

Müslüman olan Çinli Doktor iki bin yıllık Çin tıbbını Türkiye’ye getirdi

2017-07-07 14:22 - Sağlık

Havyarın kilosu 500 lira

2017-07-04 07:27 - Genel

66 bin 500 hurda araç ekonomiye kazandırıldı

2017-07-02 15:37 - Ekonomi

Seyyid Salih Geylani dualarla defnedildi

2017-07-07 02:32 - Gündem

CEO Club Endüstri 4.0 Zirvesi

2017-07-05 21:21 - Ekonomi

'Herkesin yola bakan güzel bir mezarı olsun' diye vakıf kurdu

2017-07-03 15:22 - Gündem

İlgili Haberler

Musk, Starlink'in Kosova'da da mevcut olduğunu açıkladı

18:43 - Teknoloji

Nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde yapay zeka etkin rol üstlenecek

13:32 - Teknoloji

Su kalitesini belirlemek için geliştirilen indeks patent aldı

12:37 - Teknoloji

Güney Kore üçüncü casus uydusunu başarıyla uzaya fırlattı

17:58 - Teknoloji

Çin, iletişim test uydusu fırlattı

16:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Adalet Bakanlığına 20 stajyer kontrolör alınacak

02:53 - Gündem

Sağlık Bakanlığı, 3 sağlık uzman yardımcısı alacak

02:48 - Gündem

Trump: Putin benimle en kısa zamanda görüşmek istediğini söyledi

23:53 - Dünya

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: Öyle böyle maçın sonunda 3 puanla ayrılmak önemliydi

23:42 - Spor

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için kuvvetli sağanak uyarısı

23:32 - Gündem