?>

“Gelişmeleri kaçırma korkusu“ sosyal medya bağımlılığına yol açıyor

"Yapılan araştırmaya göre, 30 yaş ve altında olan sosyal medya kullanıcıları için gelişmeleri kaçırma korkusu sosyal medya kullanımında artışa neden olmaktadır"

Medya - 4 yıl önce

Sosyal medya platformları ticaretten eğlenceye, eğitimden psikolojik sebeplere kadar pek çok sebeple kullanıcı sayılarını artırmaya devam ediyor.

Sosyal medya platformları artan kullanıcı sayıları önemini giderek artıyor. "Digital 2020" raporu verilerine göre, dünya nüfusu 7 milyar 750 milyona ulaşırken mobil telefon kullanıcı sayısı 5 milyar 190 milyona, internet kullanıcı sayısı 4 milyar 540 milyona aktif sosyal medya kullanıcı sayısı ise 3 milyar 800 milyona ulaşmış durumda.

Rapora göre aylık aktif kullanıcı sayılarına bakıldığında Facebook 2 milyar 449 milyon kullanıcı ile başı çekerken onu 2 milyar kullanıcı ile Youtube 1,6 milyar kullanıcı ile WhatsApp, 1,3 milyar kullanıcı ile Facebook Messenger, 1,15 ile WeChat takip ediyor. Instagram'ın 1 milyar kullanıcısı bulunan Instagram 6. sırada yer alırken, son dönemin en çok tartışılan platformu TikTok 800 milyon kullanıcı ile 7. sırada yer alıyor.

"İçinde bulunduğumuz pandemi süreci göz önüne alındığında, internet ve sosyal medya kullanımının daha fazla arttığını söyleyebiliriz. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri, sosyal medyanın insanların zaman ve mekan fark etmeksizin birbirleriyle bağlantı içinde olmalarına olanak sağlamasıdır. Bireylerin birbirleriyle bağlantı içinde olması, kişiye hem bir gruba aidiyet hem de güven duygusu sağlamaktadır.

İnsanların en önemli ihtiyaçlarından olan bağlantıda olma ihtiyacının yanı sıra, bireyler kendilerini dünyadaki en son olaylar hakkında sosyal medya aracılığıyla güncellemekte ve bilgi sahibi olmaktadırlar.

Yine bu dönemle birlikte hayatımızda yer edinen çevrimiçi eğitim açısından baktığımızda da sosyal medya üzerinden uzman kişilerden eğitim almak kolaylaşmış ve kişilerin bilgilerini geliştirmek adına ilgi alanlarına göre profesyonelleri takip etmesi mümkün olmuştur. Sosyal medyanın bu bahsedilen özellikleri, pandemi süreci öncesinde de geçerli olmasının yanı sıra özellikle bu dönemde daha fazla belirgin olmuştur."

- "Gelişmeleri kaçırma korkusu sosyal medya kullanımında artışa neden olmaktadır"

İnternet kullanıcıları üzerinde yapılan araştırmaya göre her yaştan insanın en az bir sosyal medya hesabı bulunduğuna dikkati çeken Gündoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sosyal medya hayatımıza ilk girdiği zamanlarda bir iletişim aracı olarak kullanılıyorken, artık günümüzde iletişim aracı olmasının yanı sıra bireylerin kendilerini ifade edebilmesinin önemli bir aracı haline gelmiştir.

Yapılan bir araştırmaya göre, 30 yaş ve altında olan sosyal medya kullanıcıları için gelişmeleri kaçırma korkusu sosyal medya kullanımında artışa neden olmaktadır. Kişinin içinde bulunduğu ortamın dışındaki herhangi bir olayı kaçırma korkusu olarak tanımlanan gelişmeleri kaçırma korkusu içinde bireylerin sosyal medyada çevrimiçi olmadıklarında arkadaşlarının birbirleri ile iletişim halinde olduğu düşüncesini ve gündemden uzak kalıp dışlanmış hissetme duygusunu ve aidiyet duygusunda eksikliği içermektedir.

Hissedilen bu korkunun yanı sıra, sosyal medyanın yoğun kullanımı stresli ve hatta depresif hissetmeye neden olmaktadır. Bireyler kendilerini diğer kullanıcılar ile az ya da çok karşılaştırdıkları zaman, yetersizlik hislerini yoğun bir şekilde yaşamaktadırlar.

Ruhsal anlamdaki olumsuz etkilerin yanı sıra, fiziksel sağlık anlamında da sosyal medyanın yoğun kullanımının olumsuz etkilerini görmekteyiz. Hareketsizliği teşvik etmesine ek olarak, uyku ve yeme bozukluklarına kadar varabilen bir etki alanına sahip olmaktadır."

Sosyal medya kullanımı öncesinde bireylerin görüş ve düşüncelerini sağlıklı aktarma konusunda şu anda olduğundan daha fazla zorluk yaşadıklarını hatırlatan Gündoğan, "Ancak aynı zamanda, yerinde ve zamanında kullanılmadığında bağımlı olma riskini de artıran sosyal medyanın olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz etkileri de olmaktadır. Bu nedenle, sosyal medya kullanımının bağımlılığa dönüşmemesine ve gündelik hayatın çoğunluğunu kaplamıyor olmasına dikkat etmek gerekiyor."

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Şişecam’dan cam yüzeyde virüs ve bakterilere karşı “V-Block“ teknolojisi

2020-07-04 21:07 - Genel

Srebrenitsalı soykırım kurbanlarının cenazeleri, Saraybosna'dan dualarla uğurlandı

2020-07-09 17:27 - Dünya

Bahçesinde yolcu ve savaş uçağı olan okul

2020-07-08 17:02 - Eğitim

İran'da halk maske zorunluluğundan memnun

2020-07-07 00:22 - Dünya

Konut kredisinde tüm zamanların yıllık rekoru 6 ayda kırıldı

2020-07-04 14:58 - Ekonomi

Koruyucu aile seferberliği Türkiye sınırlarını aştı

2020-07-06 16:36 - Gündem

Sertab Erener yeni albümünün konserini Yenikapı'da gerçekleştirdi

2020-07-05 14:54 - Magazin

Meclis, Avrupa ve ABD'de sosyal medya şirketlerinin yasal yükümlülüklerini inceledi

2020-07-04 18:32 - Medya

Türk bilim insanları yerli süper mikroskopla Kovid-19'u görüntülemeyi başardı

2020-07-04 17:16 - Gündem

Ayasofya kararı için 'hayırlı olsun' mesajları

2020-07-11 00:42 - Gündem

İlgili Haberler

Azerbaycan basını: Kazakistan'da düşen Azerbaycan uçağının Rus füzesiyle vurulduğu tespit edildi

17:22 - Medya

Gazze’de 5 gazetecinin ölümüyle İsrail’in öldürdüğü gazeteci sayısı 201’e yükseldi

10:57 - Medya

İsrail'in Gazze'de El-Kuds el-Yevm televizyonuna ait canlı yayın aracına düzenlediği saldırıda 5 gazeteci öldü

09:00 - Medya

RTÜK Başkanı Şahin'den, Narin Güran cinayeti davasına ilişkin açıklama

20:47 - Medya

İran, WhatsApp ve Google Play’e verilen erişim izninin bazı şartlara bağlı olduğunu duyurdu

16:32 - Medya

Günün Manşetleri

Türkçe, Kosova’nın Lipyan Belediyesi'nde “resmi kullanımda dil” oldu

21:53 - Dünya

Tekirdağ'da sağanak su baskınlarına sebep oldu

21:47 - Asayiş

Finlandiya: Deniz altı altyapısına şüpheli müdahalelere kesin karşılık vereceğiz

21:42 - Dünya

Osmaniye'de yapılan 50 köy evinin anahtarı depremzedelere teslim edildi

21:07 - Gündem

Üsküp’te Türkiye-Kuzey Makedonya İş Forumu düzenlendi

20:52 - Ekonomi