?>

Gelinlerin 'beyaz hayalleri' koronavirüse takıldı

Düğün salonlarının geçici olarak kapatılmasıyla birlikte durgun bir dönem yaşayan gelinlik ve abiyeciler, salgın nedeniyle düğünlerini erteleyen müşterilerine hayallerinin gelinliklerini dikecekleri günü bekliyor.

Gündem - 5 yıl önce

İSTANBUL 

Koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında yayımlanan genelge üzerine nişan-düğün salonu ve kır bahçesi gibi işletmelerin faaliyetlerinin geçici bir süre durdurulması kararı, gelinlik ve abiye sektörünü de etkiledi.

Düğün organizasyonlarının yapılamaması nedeniyle gelinler, gelinlik giyme hayallerini ertelerken, modaevleri de kendi çözümlerini üretmeye çalışıyor. Kimi işletmeler sektördeki durdunluk nedeniyle geçici olarak kapanırken, bazıları ise nikahında gelinlik giymek isteyenlere hizmet vermeye devam ediyor.

İstanbul'un Maltepe ilçesinde 25 yıldır modaevi bulunan Hatice Çakır, yaptığı açıklamada virüs salgını nedeniyle mağazasını kapattığını, ara sıra uğradığını söyledi.

Düğün dönemi gelmiş olsa da iptal ve ertelemeden dolayı bu aralar dikim yapmadıklarını ifade eden Çakır, "Müşterilerimin geneli bekleme taraftarı. Salgın bitince düğünler yapılmaya başlanacak ve bizler de işimizin başına döneceğiz.

Geçenlerde bir müşterim aradı düğününü iptal etmiş, sadece nikah yapacağını söyleyerek, 'Dikime başlamadıysanız hazır bir beyaz elbise giyeyim' dedi, siparişini iptal etmek istedi. Ben de 'Nikahına gelinliğini yetiştiriz, bu hayalinden vazgeçme' dedim.

Gelinler üzülmesin, yaz gelini olamasalar da sonbahar gelini olacaklardır. Gelinlik giymek her genç kızın hayali, elbet bir gün her şey normale dönecek ve biz hayallerindeki gelinlikleri dikmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Fatih'te bir gelinlik mağazasının sahibi Begüm Şahinler de durgun bir dönem yaşadıklarını ve salgının bitmesini beklediklerini söyledi.

Düğünler iptal olduğu için önceden sipariş veren müşterilerin dikilmiş gelinliklerini almadıklarını aktaran Şahinler, şöyle konuştu:

"Mağazalar bir aydır kapalı. İnsanlar önünü göremediği için düğün tarihi olsa dahi gelip dikime başlamak istemiyorlar. Biz daha çok Almanya'dan gelenler ve Arap müşterilerimize satış yapardık. Uçuşlar durduğu için müşterilerimiz de gelemiyor.

Bu piyasayı Eminönü piyasası gibi düşünebilirsiniz. Yurt dışından sipariş veren ancak gelinliğini alamayan ve sipariş vermek isteyen müşterilerimize online destek veriyoruz. Ölçülerini ve beğendikleri modellerin fotoğraflarını istiyoruz. Dikim yapıp kargo ile gönderiyoruz."

Kısmen faaliyetlerini sürdüren Kadıköy'deki bir gelinlik mağazasının yöneticisi İlker Mercan, bu sıralar yalnızca provalar ve sipariş vermek isteyen bazı müşterileri için belirli önlemler alarak haftada 2 gün mağazalarını açtıkları dile getirdi.

Temmuz ve Ağustos ayında düğünü olanlar için gelinlik provası aldıklarını ifade eden Mercan, şöyle devam etti:

"Mart ve nisan ayında düğünü olan müşterilerimiz ağustos ve eylül ayına ertelediler. Mayıs ayında düğünü olanların çoğu nikah yapıyor, bazıları da eylül ayına erteledi. Provaya gelmek isteyen müşterilerimizin yanında yalnızca bir kişi getirmelerini rica ediyoruz. Prova odalarını kullanmadan önce ve kullandıktan sonra özel makinelerimizle dezenfekte ediyoruz.

Mağazamızla eldiven ve maskelerimizi hazır bulunduruyoruz, gelen müşterimizde yoksa bunları kullanmalarını istiyoruz. Herkes salgının bir an önce bitip evlilik adımını atmayı bekliyor. Umarım kısa sürede salgın biter."

Fatih'te butik bir modaevi bulunan 30 yıllık esnaf Sebahat Aydın ise salgın başladığında henüz sezon tam olarak başlamadığından çok fazla siparişi olmadığını, bu nedenle sipariş iptalleriyle pek karşılaşmadığını söyledi.

Piyasada zaten genel anlamda bir durgunluk olduğunu söyleyen Aydın, "Elimde haziran ayında düğünü olacaklardan birkaç sipariş vardı, ertelendi. Türkiye düzelecek, biz de düzeleceğiz diye bekliyoruz. Tabiki bu insanlar eninde sonunda evlenecek, herkes bir şey bekliyor. Şu an için ışık görünmüyor ama mevla büyüktür. Bu konu biterse işlerimiz açılacak. İnsanlar virüs bitince yoğunluk olur, diktireceğim gelinlik yetişmez diye panik yapmasın, her sipariş yetişir." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Koronavirüs mücadelesinde sağlıkçıların 'göz yaşartan' dayanışması

2020-04-14 15:32 - Sağlık

Koronavirüsle mücadeleye 'Lilliputlar'la dikkati çekti

2020-04-14 15:17 - Kültür Sanat

Alacakaptanlar’ın Uğur’u -Ulvi Alacakaptan yazdı...-

2020-04-15 08:31 - En Son Yazılar

Rus doktordan koronavirüs uyarısı: En riskli alanlar mağaza ve eczaneler

2020-04-15 06:21 - Özel Haber

Fater, Sağlık Bakanlığı'na 40 bin litre çamaşır suyu bağışladı

2020-04-17 19:16 - Ekonomi

Tofaş, araç üretim arasında sağlık ekipmanı üretmeye devam ediyor

2020-04-16 15:59 - Genel

Koronavirüs izolasyonu küresel ısınmayı da yavaşlatabilir

2020-04-17 15:32 - Teknoloji

Konservatuvar öğrencileri notalara 'online' basıyor

2020-04-17 15:23 - Çevre-Hayat

Kırımlı Sel ailesinin Türkiye'ye göç ederken Türk Bayrağı ve Atatürk sevgisi tarihi fotoğrafta

2020-04-19 07:41 - Özel Haber

Anadolu Üniversitesi'nden 1 milyon öğrenciye Kovid-19/ koronavirüs farkındalık testi

2020-04-14 22:37 - Eğitim

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi'nin açılışını yaptı

16:28 - Gündem

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde çok sayıda silah ve mühimmat imha edildi

16:16 - Gündem

Türkiye ile Kırgızistan arasında 19 anlaşma imzalandı

16:10 - Gündem

Oto tamircileri meslekte yetiştirecek çırak bulamıyor

16:08 - Gündem

Antalya'da misafir edilen Ukraynalı çocuklar ülkelerine uğurlanıyor

15:58 - Gündem

Günün Manşetleri

İspanya Başbakanı Sanchez: Maalesef iklim değişikliği öldürdü

16:53 - Dünya

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı

16:47 - Ekonomi

TCMB'nin ikinci TL depo alım ihalesine 217 milyar 176 milyon liralık teklif geldi

16:43 - Ekonomi

İngiltere, köle ticareti tazminatlarını "ekonomik kriz" nedeniyle ödemeyi reddetti

16:42 - Dünya

DSÖ: Gazze'de 12 bin ila 14 bin kritik hastanın tıbbı tahliyeye ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyor

16:37 - Dünya