?>

Gece idrar kaçırma birçok hastalığın habercisi olabilir

Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Gökceoğlu, "Böbrekten şeker hastalığına kadar pek çok hastalık gece idrar kaçırma olarak belirti verir." dedi.

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL - Hatice Şenses Kurukız

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Arife Uslu Gökceoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, idrar kaçırma durumunda normal gelişim basamaklarının bilinmesinin önemli olduğunu belirterek, tuvalet eğitimi için en uygun zamanın 2-4 yaş arası dönem olduğunu ifade etti.

Çocuklarda 7-10 yaş arasında idrar kaçırma sıklığının yüzde 7-9, 15 yaş grubunda yüzde 1-2 civarında seyrettiğini anlatan Gökceoğlu, gece idrar kontrolünün, en geç 5 yaşına kadar kazanıldığını söyledi.

Arife Uslu Gökceoğlu, "Gece idrar kaçıran 5 yaşını doldurmuş çocukların mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Böbrekten şeker hastalığına kadar pek çok hastalık gece idrar kaçırma olarak belirti verir." diye konuştu.

Gece idrar kaçırma şikayetine gündüz idrar veya kaka kaçırma da eklenirse daha ileri tetkik ve değerlendirme yapılması gerektiğine dikkati çeken Gökceoğlu, şu bilgileri verdi:

"Gece idrar kaçıran çocukların yüzde 90-95'lik kısmının aile bireylerinin de çocukluk döneminde idrar kaçırma yaşadıklarını görülmüştür, altında yatan herhangi bir hastalık yoktur. Bu çocukların, gece uykudayken mesane doluluğunu hissetmeleri yetersizdir. Uyku derinlikleri fazladır. Aileler genellikle çocukları uyandırmakta zorlandıklarını ifade eder. Bu çocukların gece idrar miktarlarında azalma görülmez ve 'nokturnal poliüri' denilen durum gerçekleşir. Aynı zamanda bazı çocuklarda mesane kapasitesi yaşına göre azalmıştır ve zaten fazla olan gece idrar miktarını depolama alanı da azalmıştır."

"Aileler sakin ve sabırlı olmalı"

Gökceoğlu, böyle bir durumla karşılaşıldığında, yanlış tutumların çocuğa daha fazla zarar verdiğinin unutulmaması gerektiğine işaret ederek, "Bunların içinde en tehlikelisi özellikle cinsel bölgelere yönelik cezalandırma girişimleridir. Bu tür tutumlar, çocuklar üzerinde etkisi ömür boyu sürecek izler bırakır. Bu durumu çocuğunuzun isteyerek ya da bilerek yaptığını düşünmeyin. Altını ıslatma aynı zamanda zekayla da ilgili değildir." ifadelerini kullandı.

Bu çocukların diş gıcırdatma, konuşma gecikmesi, özgüven kaybı gibi durumlar yaşayabileceğini, ailenin temel görevinin çocuğun benlik saygısı zedelenmeden bu sorunu atlatmasını sağlamak olduğunu dile getiren Gökceoğlu, şöyle devam etti:

"Ailelerin öncelikle sakin ve sabırlı olması tedaviyi de etkilemektedir. Altını ıslatan çocukların konuyla ilgilenen bir uzman tarafından değerlendirilmesi ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir tedavi planı yapılması gerekir. Altını ıslatma yakınmasıyla hekime getirilen çocuklar gündüz altına kaçırma, zor idrar yapma, kabızlık, zor ve acil idrar yapma, çok idrar yapma, kafa travması geçirme, idrarla birlikte kaka kaçırma, horlama ve gece ağızdan nefes alma gibi organik faktörlerin varlığı bakımından incelenir. Çocukta sadece gece idrar kaçırma var ise 'küçük mesane' ya da uykudan uyanamama sorunu olup olmadığının aydınlatılması önemlidir. Bu basamaklardan sonra hastalığın 'saf primer gece yatak ıslatma' problemi olduğuna karar verilirse tedavi aşamasına geçilir. Eğer hadisenin daha kompleks ve etraflı bir problem olduğuna karar verilirse, ileri tanı yöntemlerine başvurularak daha ayrıntılı tetkikler uygulanır."

Doç. Dr. Gökceoğlu, altını ıslatan çocuklara genel olarak tedavi için 7-8 yaşına gelindiğinde girişimlerde bulunulmasının önerildiğini, bu girişimlerin başında çocuğun kendisinin ya da ailesinin gece uyanmasına dönük programlar geldiğini, ailenin çocuğu gece uyandırıp tuvalete gitmesini sağlayan program uygulandığını ve bunun yüzde 90 başarı sağladığını ifade etti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İngiliz acente temsilcileri Muğla'dan memnun ayrıldı

2017-10-11 01:02 - Kültür Sanat

DNS ayarları nasıl değiştirilir? En güncel DNS sunucuları! - Teknoloji Haberleri

2017-10-08 02:52 - Teknoloji

İzmir Kuş Cenneti'ne can suyu

2017-10-09 14:57 - Gündem

Kadın Milli Hentbol Takımı gençleşti

2017-10-08 15:17 - Spor

Kudüs'te şiirli türkülü Türkçe heyecanı

2017-10-10 01:42 - Gündem

Cephe hattında kardeş buluşması

2017-10-09 01:37 - Dünya

Nate kasırgası petrol ve doğalgaz üretimini sekteye uğratacak

2017-10-08 03:22 - Dünya

Köylü çocukların yeni gözdesi hokey

2017-10-09 16:37 - Spor

Zigana Dağı'na mevsimin ilk karı yağdı

2017-10-05 16:02 - Genel

ABD'de 'Matrakçı Nasuh' sergisi açıldı

2017-10-07 05:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

İşitme kayıplarında genetik tedavi hastalar için umut olmaya başladı

16:54 - Sağlık

DSÖ: 2023'te dünya genelinde tahminen 10,3 milyon kızamık vakası görüldü

13:48 - Sağlık

"Psikiyatri hastası için tıp dışı yardım aramayın" uyarısı

12:53 - Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü: Dünya genelinde 800 milyondan fazla kişi diyabet hastalığıyla yaşıyor

22:12 - Sağlık

İşitme kayıplı bebeklerde "erken tanı ve tedavi" rahatsızlığın önüne geçiyor

16:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kütahya'da tırlar çarpıştı 2 kişi yaralandı

08:47 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türk vergi hukukunda, hiçbir bakanın veya idarenin, vergi borcunu silme yetkisi yok

01:21 - Siyaset

Trump ve ekibi, bazı kabine adayları konusunda FBI'ın görüşünü almamaları nedeniyle eleştiriliyor

01:02 - Dünya

Bakan Fidan: (Donald Trump'ın kabine adayları) İlk etapta görebildiğim yoğun bir İsrail yanlısı durum var

00:52 - Siyaset

Juventus, Pogba ile yollarını ayırdı

00:12 - Spor