?>

Gece gündüz demeden tarlada çalışarak kışa hazırlanıyorlar

Ağrı'da, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayanlar, tarlalarında yoğun hasat mesaisi ile kış mevsimine hazırlık yapıyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Ağrı .w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Gece gündüz demeden tarlada çalışarak kışa hazırlanıyorlar Ağrı'da, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, tarlalarında hasat yaparak kışa hazırlanıyor. Taşlıçay ilçesine bağlı Aşağı Toklu köyünde yaşayanlar, büyük emeklerle ektikleri arpa ve buğdayların biçilecek duruma gelmesiyle tarlalarda hasat yapıyor. Köylüler, buğday tarlalarını biçtikten sonra, hayvancılıkta yem olarak kullanılan samanları bağlayarak tarlaya bırakıyor. Güneş altında kuruyan balyaları daha sonra traktörlere yükleyen çiftçiler, evlerine taşıdıkları mahsullerle hem kendilerinin hem de hayvanlarının kışlık ihtiyaçlarını hazırlıyor. Sıcak havada gün boyu tarlada çalışan çiftçiler, hasat yaparken biçerdöver, traktör ve at arabalarını da kullanarak iş yüklerini azaltmaya çalışıyor. Patos makinesiyle topladıkları mahsulleri de öğüten köylüler, kış hazırlıklarını büyük emeklerle gece de sürdürüyor. ( Abdullah Söylemez - Anadolu Ajansı )

Taşlıçay ilçesine bağlı Aşağı Toklu köyünde yaşayanlar, büyük emeklerle ektikleri arpa ve buğdayların biçilecek duruma gelmesiyle tarlalarda hasat yapıyor. Köylüler, buğday tarlalarını biçtikten sonra, hayvancılıkta yem olarak kullanılan samanları bağlayarak tarlaya bırakıyor. Güneş altında kuruyan balyaları daha sonra traktörlere yükleyen çiftçiler, evlerine taşıdıkları mahsullerle hem kendilerinin hem de hayvanlarının kışlık ihtiyaçlarını hazırlıyor.

Sıcak havada gün boyu tarlada çalışan çiftçiler, hasat yaparken biçerdöver, traktör ve at arabalarını da kullanarak iş yüklerini azaltmaya çalışıyor. Patos makinesiyle topladıkları mahsulleri de öğüten köylüler, kış hazırlıklarını büyük emeklerle gece de sürdürüyor.

"Hayvanların kışlık ot ve saman hazırlığını yapıyoruz"

Köylülerden Ahmet Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıllara göre bu sene havaların çok sıcak ve bunaltıcı geçtiğini söyledi. Temmuz ayından bu yana tarlalarda çalıştıklarını ve köydeki işlerin eylül ayının ortalarına doğru sona ereceğini ifade eden Söylemez, şöyle konuştu:

"Bu sene karların çok geç erimesi nedeniyle burada ekinler geç yetişti. Bizim de önümüzde kış mevsimi var ve buna göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. Hayvanların kışlık ot ve saman hazırlığını yapıyoruz. Yüksek rakımlı bölgelerde yaşıyoruz ve 6 ay karın altında kaldığımız için hazırlıklarımızı yapmak zorundayız. Mayıs ayında işe başladık ve bir aya kadar işlerimiz tamamen biter."

"Kış gelmeden hazırlıkları bitirmek istiyoruz"

Söylemez, ekim ayının ortalarına doğru bölgede kar yağışının başlayacağını belirterek kış kapıya dayanmadan hazırlıklarını tamamlamaları gerektiğini dile getirdi.

Tarlada gece gündüz çalıştıklarını anlatan Söylemez, "Bu sene sıcak havalar bizi çok zorladı. Özellikle temmuz ayında etkili olan sıcak havalar bizi çok yordu. Hasat zamanı geldiği için tarlalarımızı biçiyoruz. Bunları patosa vurduktan sonra buğdaylarımızı değirmene götüreceğiz. Kış gelmeden hazırlıklarımız bitsin istiyoruz, bu nedenle gece gündüz çalışıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya’dan Ruble ile alınan ilk ürün 10 Eylül’de Mersin’e geliyor

2019-09-05 06:35 - Özel Haber

Alman katolik rahibesi Rotraut Scheer nasıl Şule Yüksel Şenler oldu?

2019-09-02 09:11 - En Son Yazılar

Tataristan halkı, Gökdeniz Karadeniz'in yaptırdığı caminin açılışını bekliyor… Erdoğan açılışa gelıyor mu!

2019-08-30 18:34 - Özel Haber

Azeri eski milletvekili Aydın Abbasov'dan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması

2019-08-30 19:17 - Özel Haber

AFAD'dan 'afet çantası' hazırlama önerileri

2019-09-03 22:52 - Gündem

Büyük hadis alimi: Buhari

2019-08-31 14:42 - Dünya

Dededen toruna 6 asırlık lezzet: Ayhan patlıcanı

2019-09-01 15:02 - Gündem

Perinçek’in “Heykeli kaldıralım” teklifine AK Parti’den güçlü destek

2019-08-31 21:29 - Özel Haber

Dünya uygarlık tarihine ışık tutan höyük: Çayönü

2019-09-03 16:17 - Gündem

Putin, Rusya Savunma Bakanı’na seslendi: Akar için de dondurma al!.. Erdoğan ise…

2019-09-02 08:07 - Özel Haber

İlgili Haberler

Erzincan'da yolu kardan kapanan köydeki hastaya paletli ambulansla ulaşıldı

21:47 - Çevre-Hayat

Çorum’da çocuklar tepsi ve plastik bidonlarla kayarak eğlendi

19:08 - Çevre-Hayat

Kuyucuk Gölü'nün yeniden "kuş cenneti" olması için çalışma yürütülüyor

17:56 - Çevre-Hayat

Tipide mağaraya sığınan çobanlar, hayvan gübresi yakıp ısınarak hayatta kalmış

17:55 - Çevre-Hayat

Ordu'nun doğal güzelliğiyle ünlü Ulugöl Tabiat Parkı beyaza büründü

17:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD, İsrail'e 680 milyon dolarlık yeni silah satışına hazırlanıyor

22:07 - Dünya

Ordu, Van ve Erzincan'ın bazı ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildi

22:02 - Gündem

Trump, Sağlık Bakanlığı ekibini büyük oranda şekillendirdi

21:58 - Dünya

Ticaret Bakanı Bolat'tan Filistin'e destek paylaşımı

21:53 - Ekonomi

Beşiktaş Teknik Direktörü Van Bronckhorst: Buraya tekrar kazanan kimliğimize kavuşmaya geldik

21:48 - Spor