?>

Gece görüşlü ve vinçli sağlık helikopterleri devreye giriyor

Bakan Akdağ, "3 yeni helikopter sisteme sokacağız, bu sağlık helikopterleri gece görüş özelliğinin yanı sıra vinç taşıyan helikopterler olacak" dedi. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 8 yıl önce

ERZURUM

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, helikopterlerin inemediği alanlardaki hastaları ya da kazazedeleri kurtarmak için vinç özelliği olan helikopterlerin hizmete gireceğini belirterek, "3 yeni helikopter sisteme sokacağız ama bu sağlık helikopterleri gece görüş özelliğinin yanı sıra vinç taşıyan helikopterler olacak. Bazen helikopter de götürseniz inemediğiniz alanlar oluyor. Böylece kazazede, yaralı ya da hastayı vinçle helikoptere çekebileceğimiz yeni sistemi önümüzdeki aylarda sisteme sokmuş olacağız." dedi.

Bakan Akdağ, Erzurum Valiliği bahçesinde düzenlenen ambulans dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, 60 ambulansı 17 ile dağıtacaklarını belirtti.

Bölgelere 300 ambulans daha gönderilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok kısa süre içinde 300 ambulansı hizmete göndereceklerini ifade eden Akdağ, "Sağlıkta Dönüşüm Programı ile kurmuş olduğumuz 112 Acil sistemi bugün dünyanın en gelişmiş, en mükemmel hizmetlerini veren organizasyonla hizmetlerine devam ediyor. Bunda sayılarını 10 katına çıkardığımız ambulanslarımız ile kurduğumuz çok modern sistemler önemli rol oynuyor ama sağlık ailesinin çok değerli mensupları, 112 ailesinin üyeleri bu meseledeki en büyük takdire layık ve bu personel, 112 Acil taşıma işimizi mükemmel yapmamız açısından en önemli kişilerdir. Araç temin edersiniz, sistem kurarsınız ama gönlü milletiyle atan bu değerli sağlık ailesi olmasa bu işlerin hiçbirini bu şekilde yapamazsınız." diye konuştu.

Akdağ, 112 Acil ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) çalışanlarına teşekkür ederek, Türkiye'deki bu ekiplerin dünyanın en iyi yetişmiş ekipleri olduğunu vurguladı.

3 ambulans uçağı 5'e çıkarılıyor

112 sistemini kuvvetlendiren yeni adımlar atıldığına işaret eden Akdağ, şöyle konuştu:

"3 yeni helikopter sisteme sokacağız ama bu sağlık helikopterleri gece görüş özelliğinin yanı sıra vinç taşıyan helikopterler olacak. Bazen helikopter de götürseniz inemediğiniz alanlar oluyor. Böylece kazazede, yaralı ya da hastayı vinçle helikoptere çekebileceğimiz yeni sistemi önümüzdeki aylarda sisteme sokmuş olacağız. Şu an ambulans hizmetlerinde kullandığımız 3 uçağımız var, bunların sayısını 5'e çıkarıyoruz. Ambulanslarımızda kullanılmak üzere otomatik canlandırma cihazları alacağız. Bazen yol boyunca canlandırma işlemi gerekir. Hareket eden araçlarda bu zor bir işlem. Bunları otomatik yapabilecek cihazlar edineceğiz. AVM gibi toplu yaşanan yerlere, eğitim alan bir kişinin hemen kullanabileceği, bozulan kalp ritmini düzenlemek için kullanılan araçları koyacağız."

Akdağ, "Mayıs ayında bütün ambulanslarda çalışan paramedik, acil tıp teknisyenlerinin, doktorların bir kardiyologla hastanın kalp ritmini paylaşabilecekleri ve birlikte izleyebilecekleri bir sistemi de ambulanslara yerleştireceğiz. İlgili merkeze gitmeden, ambulansa alınan bir kalp hastasının, kalp krizi geçiren bir vatandaşımızın doğrudan doğruya kardiyolog gözetiminde tedavisine başlanmış olunacak."

"Sağlık çalışanlarına şiddeti kabul etmiyoruz"

Vatandaşlara da mesajı olduğunu vurgulayan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylesine bir hizmeti sadece profesyonel olarak değil gönülleriyle de sunan değerli sağlık ailesi üyelerine zaman zaman uygunsuz şiddete varan davranışlarla karşılaşıyoruz. Bunu asla kabul etmiyoruz. Ben, bir sağlık çalışanına uzatılan eli, söylenen kötü sözü, kendi şahsıma uzatılan el ve söylenen kötü söz olarak kabul ediyorum. Bu meselede çok hassasız. Vatandaşımızın başımızın üstünde yeri var ama sağlık ailesinin bir üyesine sözle ya da fiziksel olarak şiddetle davranana da hiçbir müsamahamız yok. Bu hususta da hukuku sonuna kadar işletmeye kararlıyız."

Akdağ, trafikte ambulanslara yol verilmesi gerektiğini de vurgulayarak, iki şeritli bir yolda ambulans sirenini duyar duymaz sağa çekilmenin uygun olacağını, 3 ya da daha fazla şeritli bir yolda da sağa ve sola açılarak ortadan ambulanslara yol verilmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşların o ambulansın içinde hayatının son dakikalarını yaşamakta olan, eğer gideceği merkeze zamanında yetişirse kurtulabilecek bir hasta, yaralı olabileceğini, o ambulansın içinde kendi yakınlarının olabileceğini düşünmesini isteyen Akdağ, vatandaşların bu hassasiyeti taşımasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından 60 ambulansın anahtarları protokol üyeleri tarafından şoförlerine verildi.

Muhabir: Zehra Melek Çat

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Afrika'da 22 milyon çocuk acil yardım bekliyor

2017-03-28 18:07 - Dünya

Zerdava köpeğinin korunması amaçlanıyor

2017-03-31 15:32 - Çevre-Hayat

Batılı akademisyenlerden Avrupa'ya 'fikir hürriyeti' eleştirisi

2017-03-31 15:57 - Dünya

Rusya'da muhalif Navalnıy'a 15 gün hapis cezası

2017-03-27 19:57 - Dünya

'Kraliçelikten' vazgeçip aşçı oldu

2017-03-30 16:09 - Kültür Sanat

Udey Saddam'ın aslanları ayrıcalıklı günlerini arıyor

2017-03-27 20:37 - Magazin

Regaib Kandili tüm yurtta coşkuyla idrak edildi

2017-03-31 01:47 - Gündem

Karanlık gecenin gizli kahramanları

2017-03-27 14:27 - Genel

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Enosis kararı bertaraf edilirse müzakereler yeniden başlayabilir

2017-03-28 02:18 - Genel

Vodafone 4.5G'de Türkiye'nin en geniş kapsamasına sahip oldu

2017-03-31 15:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

"Bilinçsiz kullanılan vitamin ve takviyeler ani kalp krizlerine neden olabilir" uyarısı

11:48 - Sağlık

Türkiye kök hücre nakillerinde Avrupa ve ABD standartlarını yakaladı

11:13 - Sağlık

"Mantar pişirme ve muhafaza şartlarına göre gıda zehirlenmelerine yol açabilir" uyarısı

14:37 - Sağlık

Anne sütüne teşvik için mamaların reçeteyle satılması önerisi

13:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, alarm veren sezaryen oranlarına karşı "normal doğum"u teşvik edecek

11:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ukrayna: Rusya ile hemen hemen tüm cephe hattı boyunca çatışmalar sürüyor

17:03 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına çizimlerle tepki gösterdiler

16:42 - Gündem

Beşiktaş'tan Ersin Destanoğlu'nun sağlık durumuyla ilgili açıklama

16:37 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sao Tome ve Principe Başbakanı Trovoada'yı kabul etti

16:28 - Gündem

Kerkük'te Irak Türkmen Cephesi yetkilisine bombalı saldırı düzenlendi

16:23 - Dünya