?>

Gazilik unvanına 22 yıl sonra kavuştu

İzmir'de vatani görevini yaptığı sırada rahatsızlanan, bir süre hastanede tedavi gördükten sonra terhis edilen er Tayfun Solmaz, 22 yıl sonra gazilik unvanı aldı.

Çevre-Hayat - 8 ay önce

Ankara

Solmaz, 2002 yılında Gaziemir'de vatani görevini yaparken göğüs ağrısı, ateş iştahsızlık ve kilo kaybı şikayetleriyle revire başvurdu. Müdahalenin ardından hastaneye sevk edilen Solmaz'a "menenjit beyin zarı iltihaplanması" tanısı konuldu.

Tedavisinin ardından "askerliğe elverişli değildir" raporu verilerek terhis edilen Solmaz, gazi sayılması için başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.

AA muhabirinin görüştüğü Solmaz, vatani görevine başladıktan bir süre sonra hastalandığını ve kısmi felçlik geçirdiğini anlattı.

Solmaz, "Askerliğe elverişli değildir raporu aldıktan sonra hep gazi olma umuduyla yaşadım. Hukuki mücadele başlattık. Sonunda da gazi nişanını almaya hak kazandım. Bu gururla yaşamaya devam ediyorum. Allah devletimize zeval vermesin." ifadelerini kullandı.

Solmaz'ın avukatı Mehmet Azar da müvekkilinin vatani görevi sırasında bazı şikayetlerle o dönem İstanbul'daki GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne sevk edildiğini, tetkikler sonucu beyin zarının iltihaplanarak tüberküloz mikrobunun bu alana sirayet ettiğini, devam eden tedavi sürecinde ise iki ayağında kısmi felçlik meydana geldiği bilgisini verdi.

Müvekkilinin başkasının desteği olmadan yürüyemez duruma geldiğini aktaran Azar, "Tıbbi otoriteler tarafından 2003 yılında müvekkilimin askerliği, 'askerliğe elverişli değildir' raporuyla bitiriliyor. Kendisi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yazışmalar gerçekleştiriyor fakat SGK taleplerini kabul etmiyor. Müvekkil tam umudunu kaybetmişken yaklaşık 22 yıl sonra tarafıma müracaat etti ve derhal işlemlerine başladık." diye konuştu.

Azar, SGK'den müvekkilinin vazife malulü kabul edilmesini talep ettiklerini ancak reddetmesinin ardından Ankara 25. İdare Mahkemesine müvekkilinin "vazife malulü" haklarından faydalandırılması istemiyle dava açtıklarını ifade etti.

Dava sonucunda mahkemenin, müvekkilinin yaşadığı rahatsızlığın askerliğin neden ve tesiri altında gerçekleştiğine hükmettiğini, mahkemenin SGK'nin bu durumla ilgili maluliyet değerlendirmesi yapması gerektiğine karar verdiğini dile getiren Azar, müvekkilinin halihazırda iki ayağının kısmi felçli olduğundan açıkça malul olduğu söyledi.

SGK tarafından müvekkiline vazife malulü aylığı bağlandığını ve gazilik haklarından faydalanmaya başladığını vurgulayan Azar, şöyle devam etti:

"Müvekkilim askerlik öncesinde lisanslı bir futbolcuyken maalesef askerde yakalandığı hastalığı sonucunda şu an başkasının desteği olmadan yürüyemez duruma gelmiş ve hayatı sekteye uğramıştır. Ama bundan sonra artık yüce devletimizin himayesinde kendisine vazife malullüğü hakları kullandırılacak ve ailesiyle beraber gazilik nişanını onurla taşıyacaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

22 yılda Edirne'den Kars'a 19 defa gidip gelecek kadar pedal çevirdi

2024-07-25 14:22 - Magazin

Türkiye, atıcılıkta 7 sporcuyla madalya arayacak

2024-07-20 12:17 - Spor

Fransa'da sol, ağustos ortasına kadar yeni bir hükümet kurulmaması kararına tepki gösterdi

2024-07-24 13:33 - Dünya

Galatasaraylı Kaan Ayhan, Avrupa'da da başarı istiyor

2024-07-27 12:07 - Spor

Galatasaray'ın Avusturya kampında futbolcuların antrenmandaki hırslı görüntüsü dikkati çekti

2024-07-25 15:37 - Spor

İngiltere'de sığınmacıların tutulduğu Bibby Stockholm gemisi Ocak 2025'te boşaltılacak

2024-07-23 17:43 - Dünya

Bakan Şimşek, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılacak

2024-07-23 10:33 - Ekonomi

Erzurum'da sahipli köpeğin saldırdığı çocuk yaralandı

2024-07-24 23:57 - Asayiş

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan, Netanyahu'nun ABD Kongresinde konuşmasına tep

2024-07-25 12:53 - Gündem

Tüketiciyi aldatan reklamlar nedeniyle bu yıl yaklaşık 149 milyon lira ceza kesildi

2024-07-22 10:23 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bilecik'te köylüler 27 yıldır sırayla kurdukları iftar sofralarında buluşuyor

20:22 - Çevre-Hayat

Iğdır'da okuma ve yazma öğrenen minikler ilk mektuplarını Mehmetçiğe yazdı

19:03 - Çevre-Hayat

Antalya'da okuma yazma öğrenen öğrenciler ilk mektuplarını Mehmetçiğe yazdı

18:48 - Çevre-Hayat

TİKA dünyanın farklı yerlerinde ramazan dolayısıyla yardım faaliyetlerinde bulunuyor

17:23 - Çevre-Hayat

Enkazdan 17 kişinin kurtarılmasına destek olan diyaliz teknikeri, tanık olduğu acıları unutamıyor

15:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Filistinli yetkili: İsrail'in uyguladığı politikalar Kudüs'teki Hristiyan varlığını tehdit ediyor

02:57 - Dünya

Trump yönetimi, doğumla vatandaşlık hakkını kaldıran kararın kısmen uygulanmasını talep etti

02:52 - Dünya

Almanya'da yeni hükümetin kurulmasına ilişkin koalisyon müzakereleri resmen başladı

02:48 - Dünya

Fenerbahçe, Avrupa'ya galibiyetle veda etti

02:42 - Spor

Zelenskiy, Putin'in geçici ateşkes konusunda verdiği cevabı değerlendirdi

01:17 - Dünya