?>

Gaziantep'te evin bahçesinde ortaya çıkan tarihi mozaikler müzeye taşınıyor

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bir evin bahçesinde bulunan ve M.S 4. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen renkli mozaiklerin özel teknikle Zeugma Mozaik Müzesi'ne taşınmasına başlandı.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Gaziantep

İlçeye bağlı Yukarıbilenler Mahallesi'nde 2019'da bir evin bahçesinde bulunan M.S 4. yüzyıla ait olduğu belirtilen renkli mozaikler, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekiplerince koruma altına alındı.

Uzmanlar, 170 metrekare alanda yaklaşık bir yıl yaptıkları çalışmada taban döşemelerinde çeşitli av sahneleri, elinde kılıç olan insan ve çeşitli hayvan figürlerinin resmedildiğini ortaya çıkardı.

Çalışmanın tamamlanmasının ardından her biri 1,5 metre olan mozaiklerin 98 parça halinde taşınması kararlaştırıldı.

Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, gazetecilere yaptığı açıklamada, taşınma işleminin iki gün içinde tamamlanacağını belirtti.

Mozaiklerin Zeugma Mozaik Müzesinin Bizans dönemine ait teşhir tanzim salonunda en kısa sürede beğeniye sunacaklarını ifade eden Çomak, çeşitli av sahnelerinin anlatıldığı mozaiklerde çeşitli bitkisel figürlerin olduğunu ve en önemlisi de bölgenin de geçim kaynağı olan üzüm ve bağ bozumu resimlerinin bulunduğunu kaydetti.

Tarihi mozaikler hakkında bilgiler aktaran Çomak, "Antik dönemde bu bölgede üzüm yetiştiriciliği, avcılık ile ilgili bir yaşamın olduğu görülüyor. Burası bir av köşkü de olabilir. O yüzden burada çıkan mozaiklerde üzüm motiflerinin bulunması çok önemli. Milattan sonra 4'üncü yüzyıla ait olan özellikle Bizans Dönemi'nden en sağlam çıkan mozaiktir. En önemlisi ise çok renkli taşlar, camlar, doğal taşlar kullanılmıştır. Üç boyutlu mozaikler de mevcut." diye konuştu.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Restorasyon Konservasyon Bölge Müdür vekili Ayşe Ebru Çorbacı ise mozaiklerin ana figürleri bozulmadan ve bölünerek özel teknikle taşınacağını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Libya'dan ülkeyi diktatörlüğe geri döndürecek her türlü anayasal temele ret

2021-07-04 14:21 - Dünya

Hayatını sığdırdığı karavanı 'küpşeker' ile rotasız seyyah oldu

2021-07-02 15:32 - Çevre-Hayat

Almanya İslam Konseyi Başkanı Kesici'den İslam düşmanlığının dozunun arttığı uyarısı

2021-07-01 15:26 - Dünya

Aksa Doğalgaz, izinsiz kazı çalışmalarının can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi

2021-07-07 15:47 - Yerel haber-Şirket Haber

Miami'de bir kısmı çöken 13 katlı binada ölenlerin sayısı 28'e çıktı

2021-07-06 13:02 - Dünya

Karadeniz havzasının müzik arşivi oluşturuldu

2021-07-01 17:26 - Kültür Sanat

EURO 2020'de yarı final heyecanı başlıyor

2021-07-05 17:32 - Gündem

Şah Deniz-2 Güneydoğu Kanadı'nda doğal gaz üretimine başlandı

2021-07-07 19:28 - Gündem

Libya Siyasi Diyalog Forumunun İsviçre toplantılarında seçimlere ilişkin uzlaşı sağlanamadı

2021-07-03 04:26 - Dünya

Adana Demirspor, Younes Belhanda'yı transfer etti

2021-07-01 20:17 - Spor

İlgili Haberler

İlkokul öğrencileri 'Nilüfer'in Portakal Çocukları' isimli hikaye kitabı yazdı

10:47 - Kültür Sanat

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Meksika'da ilk kez 'Lale Festivali' düzenlendi

10:23 - Kültür Sanat

Devlet Tiyatrolarının 'Dracula: Bir Dehşet Komedisi' oyunu yarın akşam prömiyer yapacak

20:51 - Kültür Sanat

200 yıllık saray halıları, usta ellerde yeniden hayat buluyor

17:17 - Kültür Sanat

Kırtasiye dükkanında kıl testereyle dekoratif ürünler yapıyor

13:43 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya