Ankara
Teksin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazi Üniversitesinin desteğiyle 2008'de faaliyete geçen Gazi Teknopark'ta 160 firmanın faaliyet gösterdiğini ve bu firmaların ihracat kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Gazi Teknopark olarak, uluslararası faaliyetlere ve firmaların küresel pazarda güçlü konuma sahip olmasına büyük önem verdiklerine işaret eden Teksin, işbirliği kurmak ve stratejik ortaklıklar geliştirmek amacıyla düzenli olarak uluslararası faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlattı.
Teksin, bu kapsamda Bilkent Cyberpark işbirliğiyle Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e ticaret heyeti ziyareti gerçekleştirdiklerini bildirerek, "Heyet, Özbekistan'daki bilgi teknolojileri ve dijital dönüşüm fırsatlarını yerinde incelemek, bu ülkedeki şirketlerle işbirliği geliştirmek amacıyla düzenlendi. Heyetimizde, Gazi Teknopark ve Bilkent Cyberpark temsilcileri ile 15 teknoloji firmasından 32 kişi yer aldı." diye konuştu.
"Özbekistan bilişim sektöründe hızla büyüyor"
Özbekistan'ın bilişim sektöründe hızla büyüyen bir pazar olduğunu gördüklerini belirten Teksin, Özbekistan'ın, "Digital Uzbekistan 2023" vizyonunun hedef olarak belirlemesiyle bilişim sektöründe önemli bir oyuncu haline geldiğini söyledi.
Teksin, ticaret heyeti düzenlenmesinin en önemli nedenlerinden birinin, bu dijital dönüşüm sürecine Türk bilişim şirketlerinin katkı sağlama potansiyelinin değerlendirilmesi olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Taşkent'e düzenlediğimiz ticaret heyeti kapsamında 5 protokol ve mutabakat anlaşması imzaladık. Söz konusu protokollerle iki ülke bilişim şirketleri bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçi projeler konularında işbirliği yapacak. Gazi Teknopark olarak son derece önemli bir adım atarak Taşkent Bilgi Teknolojileri Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladık. Protokol, iki ülke arasındaki akademik ve endüstriyel bağları güçlendirecek. Özbekistan'ın bilişim ve teknoloji dünyasında öncü olan IT Park, Uzbek Cyber Park, INNO Park ve Technocorp ile de mutabakat anlaşmalarına imza attık. IT Park, bilgi teknolojisi projeleri geliştiren ve eğitimler düzenleyen bir serbest ekonomik bölge. Uzbek Cyber Park, siber güvenlik ve bilgi teknolojileri alanında yenilikçi çözümler sunuyor. INNO Park, genç girişimciler ve bilim insanlarına projelerini hayata geçirme imkanı sunan bir teknoloji parkı. Özbekistan tarafından kurulan devlet teşebbüsü Technocorp ise bilgi teknolojileri ve iletişim sistemleri yönetimi ve veri güvenliği konularında hizmet veriyor."
- "Bilişim teknolojileri pazarlarıyla ilgili bilgi alışverişi yapacağız"
İmzaladıkları anlaşmalara iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarına işaret eden Teksin, "Anlaşmalar, bilişim teknolojileri pazarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunmak, yerel firmalarla görüşme yapmak, iş forumları düzenlemek, yenilikçi teknolojiler ve AR-GE fırsatlarına erişim sağlamak, ortak projeler ile etkinlikler düzenleyerek iş ağını genişletmek gibi maddeleri içeriyor." diye konuştu.
Teksin, anlaşmaların, Gazi Teknopark'ta yer alan firmaların küresel pazarda daha güçlü konum elde etmesine katkı sağlayacağını bildirerek, şunları kaydetti:
"Özbekistan'ın önde gelen yerel firmalarına proje ve ürünlerimizin tanıtılması ve stratejik partnerlik anlaşmaları gibi konularda çalışmalara başlandı. Özellikle bilişim teknolojileri alanında sağlık temelli yapay zeka ve veri analitiği konularında ortak projeler geliştirilmesi üzerine yoğunlaştılar. Bu alandaki işbirlikleriyle gelecek dönemde somut ve yenilikçi çıktılar elde edilmesini mümkün kılacak. Elde edilen bu çıktılar, sağlık teknolojileri ve veri yönetimi konusunda büyük etki yaratma potansiyeline sahip. İşbirliği ve ortaklıklarımızın meyvelerini önümüzdeki dönemde görmek için heyecanlıyız ve bu süreçte elde ettiğimiz kazanımların iş dünyasında yaratacağı olumlu etkilerini görmeyi bekliyoruz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com