?>

Gastronomi kentinin yeni lezzeti: Kiremitte lavaş kebabı

Gastronomi dalında UNESCO "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep mutfağının yeni tadı kiremitte lavaş kebabı, damaklarda bıraktığı lezzetle büyük ilgi görüyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

GAZİANTEP - Abdullah Yasir Atalan

Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep mutfağının yeni lezzeti, kiremitte lavaş kebabı büyük ilgi görüyor.

Yüzlerce yemek çeşidini bünyesinde barındıran Gaziantep mutfağının yeni lezzeti kiremitte lavaş kebabı, zırhla hazırlanan köftesi, arasına konulan kaşarı ve lavaşla kaplanan kiremitte özel olarak pişirilmesiyle kent mutfağının parlayan yeni lezzeti olma yolunda ilerliyor.

İstanbul'da kuaförlük yaparken ani bir kararla yemek sektörüne geçiş yapan Mustafa Elmaoğlu ile yaklaşık 30 yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinde aşçılık yapan ağabeyi Fuat Elmaoğlu'nun Gaziantep mutfağına kazandırdığı kiremitte lavaş kebabı tadanların beğenisini topluyor.

İki kardeşin işlettiği "Lavash Ciğer"in aşçısı Fuat Elmaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar sonra Gaziantep'e döndüğünde halkın damak zevkinin çok yüksek olduğunu ve bu yüzden işini en iyi şekilde yapması gerektiğini anladığını söyledi.

Elmaoğlu, Gaziantep'in çok zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu anlatarak "Eğer bir ürün çıkaracaksanız, mutlaka önce Gaziantep'e gelip çıkartmanız lazım. Gaziantep halkı bu yemeğe onay verdiği zaman, bu yemek başarılı olmuştur." dedi.

"Yemeklerin patentini Gaziantep halkı verir"

Kiremitte lavaş kebabının püf noktasının kuzu etinin zırhla çekilmesi olduğunu vurgulayan Elmaoğlu, şöyle devam etti:

"Etin suyunu kaçırmamak lazım. Makineyle eti çekerseniz etin suyu kaçıyor. Zırhla çekilen kıyma ezilmediği için daha lezzetli oluyor. Etin sade olması da önemli. Bunun yanında az yağlı kaşarın kiremitte pişmesi de bu işe ayrı bir lezzet katıyor. Yaklaşık 12 dakika fırında pişen etin üzerini daha sonra ekmekle kapatıyoruz. Böylece ekmeğin içindeki et ekmeğe lezzetini veriyor."

Elmaoğlu, kiremitte lavaş kebabının servise çıkarıldıktan sonra büyük ilgi gördüğünü aktararak "Dünyada yemeklerin patentini Gaziantep halkı verir. Kiremitte lavaş kebabıyla ilgili biz, bireysel olarak patent almadık. Sonuçta herkes bir yemek çıkarabilir ama çıkarmak yetmez. Bu yemeğin sevilmesi gerekir. Bu yemeği de ön plana çıkaran bizden ziyade Gaziantep halkı. Bundan dolayı bu yemek için kendimiz adına bir patent başvurusunda bulunmadık." diye konuştu.

Kuaförlükten restoran işletmeciliğine

Daha önce İstanbul'da iki kuaför işleten, ardından bu işi bırakarak Gaziantep'e taşınan işletme ortağı Mustafa Elmaoğlu da gastronomi şehrinde yeni bir restoran açarak tutunmanın zor olduğunu, kendilerinin de bunu yeni lezzetler arayışına girerek yapmaya çalıştıklarını anlattı.

Elmaoğlu, abisi Fuat Elmaoğlu'nun ortaya çıkardığı kiremitte lavaş kebabının Gaziantep'te çok sevildiğini ve Türkiye genelinde bu yemeğe benzer yemekler yapan esnafların da ortaya çıktığını belirtti.

Yemeğin kendi işletmeleri adına patentini çıkarmayacaklarına işaret eden Elmaoğlu, bu yemeğin Gaziantep mutfağı adına tescillenmesi için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e taleplerini ilettiklerini söyledi.

Mustafa Elmaoğlu, restorana gelen müşterilerden ciddi olumlu geri dönüşler aldıklarını dile getirerek yemeğin Gaziantep mutfağına patentini almak için konunun takipçisi olacaklarını bildirdi.

Yemeği ilk fikir olarak sunduklarında kendi çevrelerinden çok tepki aldıklarına fakat Gaziantep halkının yemeği çok sahiplendiğine işaret eden Elmaoğlu, "Amacımız, bu yemeğin tüm Türkiye'ye, hatta tüm dünyaya yayılırken Gaziantep ismi ile yayılmasıdır. Umarım herkes bu lezzeti tadar ve memnun kalır." dedi.

Müşteriler yeni tattan çok memnun

Kiremitte lavaş kebabını sosyal medya platformu Instagram'da gördüğünü belirten müşterilerden Baran Güneş de yemeği çok beğendiğini ifade etti. Sürekli her yerde aynı şeyleri yemekten sıkıldığını, bu lezzetin kente çok farklı bir yenilik getirdiğini aktaran Güneş, çok memnun kaldığını bildirdi.

Başka bir müşteri Yusuf Karaduman da Gaziantep mutfağının bu şekilde çeşitlenmesinden mutluluk duyduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Otomobille elektrikli bisiklet çarpıştı

2019-01-22 03:02 - Asayiş

Ferdi Tayfur ifade verdi

2019-01-22 17:39 - Magazin

Ayşen Gruda'nın eski eşi Yılmaz Gruda ünlülere sitem etti

2019-01-25 22:32 - Magazin

Filenin Sultanları’nın rakipleri belli oldu

2019-01-23 18:04 - Spor

'Gönül elçileri' yetiştiren uluslararası lise

2019-01-21 15:32 - Çevre-Hayat

Maduro’dan ABD’ye tepki, Rusya ile derin ittifak

2019-01-26 05:32 - Dünya

Türkiye'nin son Levantenleri kültürlerini yaşatmaya çalışıyor

2019-01-23 17:32 - Çevre-Hayat

2019 Ramazan ne zaman? Ramazana kaç gün kaldı? İlk oruç ne zaman tutulacak?

2019-01-22 01:02 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1446

Venezuela Devlet Başkanı Maduro’dan ABD’ye rest

2019-01-24 04:02 - Dünya

2019 Ramazan Ne Zaman Başlangıç Tarihi| 2019 Ramazan Bayramı ne zaman?

2019-01-21 18:12 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1446

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına çizimlerle tepki gösterdiler

16:42 - Çevre-Hayat

Toprağın yüzeyine uygulanan malzeme tabakası hem verimi artırıyor hem de erozyonu önlüyor

14:23 - Çevre-Hayat

Isparta'da kurulan üzüm bağları köy yaşantısını canlandırdı

14:12 - Çevre-Hayat

Sulak alan kayıpları dünyanın geleceğini tehdit ediyor

13:08 - Çevre-Hayat

Tarihi kervan yolundaki "Ağaçbaşı Turbalığı"nda sonbahar

12:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kazakistan, ülkenin ilk nükleer enerji santrali için sandık başında

10:07 - Dünya

İsrail Beyrut'un güneyindeki Dahiye'ye gece saatlerinde 30 hava saldırısı düzenledi

09:53 - Dünya

İtalya'da 2 firma, Boeing 787 uçaklarına ürettikleri uyumsuz parçalar nedeniyle soruşturuluyor

08:57 - Dünya

Trafik denetimlerinde son bir haftada 535 bin 705 araç ve sürücüye işlem yapıldı

08:52 - Asayiş

Beyaz Saray yakınlarında gazeteci olduğunu iddia eden bir kişi kendini yakmaya çalıştı

08:47 - Dünya