?>

Futbolcu yaralanmaları ve tedavileri

YDÜ Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Asistanı Dr. Muhammed Alshanableh, futbolcularda karşılaşılan yaralanmalar ve bu yaralanmalarda uygulanması gereken tedaviler hakkında bilgi vererek, doktor tavsiyesiyle doğru tedavi uygulanmasının önemine dikkat çekti.

Sağlık - 9 yıl önce

Futbol ile ilgilenen sporcularda yaralanmalar çok sık görüldüğünü ifade eden Dr. Muhammed Alshanableh, “Bu yaralanmaların küçük sıyrıklardan, açık kırıklara kadar uzanan geniş bir yelpazesi vardır. Futbolda yaralanmaları önlemek veya minimuma indirmek için; sürekli ve düzenli antrenman yapmak, kondisyonun izin verdiği kadar oynayarak aşırı zorlanmalardan kaçınmak ve germe, esneme, ısınma egzersizlerini belirli kurallara göre bir disiplin içerisinde yapmak olmazsa olmazlardandır. 

Ülkemizde maalesef yaralanmayı önleyici tedbir ve kurallar, hem sporcular hem de antrenörler tarafından çok ciddiye alınmamaktadır ve futbol sporu tam anlamıyla profesyonel bir şekilde icra edilmemektedir” dedi.

“BURKULMALARIN TEKRARLAMAMASI İÇİN KASLAR GÜÇLENDİRİLMELİDİR”

Kas Zorlanmaları ve Yırtıkların en sık kasık, uyluk ve baldırda meydana geldiğini belirten Dr. Alshanableh, “Basit kas zorlanmaları dinlenme, soğuk uygulama ve enjeksiyonlarla geçebileceği gibi, bu zorlanmaların üstüne, dinlenmeden spora devam edildiği takdirde ciddi sorun yaratabilecek yırtıklara dönüşme ihtimali vardır” ifadelerinde bulundu.

Burkulmaların ise en sık ayak bileğinde görüldüğünü ve kırık gelişme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Dr. Alshanableh, “Tekrarlayan burkulmalarda, bağ yaralanmalarının eşlik ettiği durumlarda sporcu, ayağını dinlendirmeli ve gerekirse daha hızlı iyileşme için atel yapılmalıdır. Tekrarlamaması için kaslar güçlendirilmelidir” açıklamalarında bulundu.

“İHMAL EDİLEN YARALANMA, DAHA BÜYÜK VE KALICI PROBLEMLERE ZEMİN HAZIRLAYABİLİR”

“Bağ yaralanmaları en çok ayak bileği ve dizde görülmektedir” diyen Dr. Alshanableh, “Dizde menisküsler, ön çapraz bağ, arka çapraz bağ, iç ve dış yan bağlar olmak üzere yaralanmaya açık birçok yapı vardır. Bu yapılar kaslar, kemik ve kıkırdak yapılarla beraber dizin stabilitesini sağlarlar. Yaralanmaları önlemek için diz eklemini destekleyen kasları güçlendirmek ve aşırı hareketlerden kaçınmak gerekir. 

Bir burkulma esnasında dizi oluşturan yapıların tümü zarar görebilir. Ciddi sakatlık nedeni olan bu yaralanmaların çoğu tedavi edilebilir yaralanmalardır. Ön çapraz bağ yırtıkları ve menisküs yırtıkları tedavisinde artroskopik olarak müdahale edilebilir ve çok güzel sonuçlar alınarak sporcu sahalara geri dönebilir. İhmal edilen bir yaralanma, diğer yaralanmalarda olduğu gibi daha büyük ve kalıcı problemlere zemin hazırlayabilir” dedi.

“FUTBOLCULARDA STRES KIRIĞI DA MEYDANA GELEBİLİR”

Dr. Muhammed Alshanableh, futbolda en sık omuz üstüne düşme sonucu omuz çıkığı görülürken, diğer eklemlerde (diz, dirsek, el ve ayak bilekleri, el ve ayak parmakları) de çıkıklar görülebilebileceğini ve tüm çıkıklarda kalıcı damar ve sinir hasarı riski bulunduğundan, acilen sporcunun hastaneye getirilmesi ve çıkığın uygun şekilde redükte edilmesi (yerine oturtulması) gerektiğini belirtti.

Kırıkların, en sık bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda meydana geldiğini vurgulayan Dr. Alshanableh, “Genellikle rakip oyuncu ile ikili mücadeleye girildiğinde bir düşme sonucu meydana gelir. Kapalı olduğu gibi açık kırıklar da futbolda görülür. Kırık tedavileri acil yapılmalıdır ve sporcunun en kısa sürede futbola geri dönmesi hedeflenmelidir. Alçı uygulamalarıyla kaynayabilecek kırıklar olduğu gibi ameliyat gerektiren kırıklarda çok sık görülür. Ayrıca futbolcularda stres kırığı meydana gelebilir ve bu kırıklar da aynen diğerlerinde olduğu gibi ciddi bir tedavi süreci gerektirir. 

Kırık tedavisini takiben hekim önerisi doğrultusunda ve gerekirse fizik tedavi yöntemlerine başvurarak, kas gücünün geri kazanılması sonrası spora dönülmesi büyük önem arz eder” diye belirtti.

“DOKTOR ÖNERİSİYLE DOĞRU TEDAVİ UYGULANMALI”

Dr. Muhammed Alshanableh, son olarak “Bir futbolcu küçük veya büyük her yaralanma için hekim önerisiyle doğru tedaviyi almalıdır. Sporcu tedavi sürecini ciddiye alarak, tam süreli uygulamalı ve yine hekim tavsiyesi ile yeşil sahalara dönmelidir. Yarım kalan, tamamlanmayan tedaviler veya tedavisi bitmeden maça çıkan sporcular daha uzun süreli ve kalıcı problemlerle karşı karşıya kalırlar” diyerek sözlerini tamamladı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Masum çocuklar neden ileride seri katil olur?

2016-06-17 16:38 - Gündem

Hamilelik, duyguları da etkiliyor

2016-06-18 19:47 - Sağlık

'Dur' ihtarına uymayan araç polise çarptı

2016-06-21 19:57 - Yerel haber-Şirket Haber

Uyuşturucu için babasını öldürdü

2016-06-21 12:16 - Asayiş

Yaptığı cihaz ile sıcaklığı düşürebileceğini ileri sürdü

2016-06-22 13:59 - Genel

Erdoğan’dan uçak gemisi müjdesi

2016-06-18 19:05 - Politika

Antalya’da 1.5 hektar orman kül oldu

2016-06-17 23:43 - Asayiş

Turizme bayram dopingi

2016-06-23 13:33 - Ekonomi

Fethiye’de asfalt ağladı

2016-06-18 19:32 - Gündem

Telefon numarası ile Facebook hackleniyor!

2016-06-17 07:02 - Teknoloji

İlgili Haberler

Organ bağışıyla gelen yeni kalbiyle sağlığına kavuştu

01:43 - Sağlık

Yeşilay'dan sigarayı bırakma çağrısı

21:48 - Sağlık

Türk doktorlar, TİKA'nın desteğiyle Kamboçya'da sağlık taramaları gerçekleştirdi

17:28 - Sağlık

Kanser hastalıklarının yüzde 10 ila 20'si kalıtsal nedene bağlı

17:02 - Sağlık

Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor

13:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya