?>

Fukuşima sakinlerinden 'Güneş Çocuk' tepkisi

Japonya'nın Fukuşima kentindeki tren istasyonu yakınına konulan, göğsünde nükleer kirlilik olmadığını gösteren "000" rakamlarının yer aldığı koruyucu kıyafetler içindeki çocuk heykeli tartışmalara neden oldu.

Dünya - 6 yıl önce

ANKARA

Kyodo ajansının haberine göre, Fukuşima sakinleri, "Güneş Çocuk" adı verilen heykele, 2011'de meydana gelen ve yaklaşık 19 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan nükleer felaketin ardından kentteki kişilerin bu tür kıyafetler giymesi gerektiği izlemini verdiği gerekçesiyle tepki gösterdi.

Yetkililerle irtibata geçen halk, Fukuşima kentinin ününe zarar vereceğini savunarak heykelin kaldırılmasını talep etti.

Havanın temiz olduğunu göstermek için bir elinde kaskını tutan çocuğun diğer elinde bir güneş sembolü bulunuyor.

Bir sosyal medya kullanıcısı, "Fukuşima'daki insanların koruyucu giysiler olmadan yaşayamayacağı izlenimini verdiği için heykel, itibar kaybına neden olacak." paylaşımını yaptı.

Bazıları ise heykeli, radyasyon seviyesi tam olarak sıfıra düşmediğinden koruyucu kıyafet giyen biri için kaskı çıkarmanın güvenliği olmayacağını belirterek eleştirdi.

6,2 metre yüksekliğindeki çocuk heykelini tasarlayan sanatçı Kenji Yanobe, heykelin, nükleer felaketten uzak bir dünya için umudu temsil ettiğini söyleyerek, halkı üzdüğü için özür diledi.

Yanobi, "(Fukuşima'da) insanları cesaretlendiren bir çalışma yapmak ve karşılaştığı herhangi bir zorluğa karşı cesurca ve güçlü bir şekilde ayakta duran bir çocuk heykeli yapmak istedim. Radyasyona ilişkin doğru bilgiye, günümüzde felaketten öncesine nazaran çok daha fazla ihtiyaç olduğu gerçeğine daha fazla dikkat etmeliydim." ifadelerini kullandı.

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami, Fukuşima nükleer santralinde radyoaktif sızıntıya neden olmuştu. Bölgede yaşayan on binlerce kişi sızıntı sonrası evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Felakette yaklaşık 19 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Sızıntının tamamen kontrol altına alınıp santralin tasfiye edilmesinin on yıllar süreceği tahmin ediliyor.

Muhabir: Zehra Ulucak

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'ABD'yi hukuka davet ediyoruz'

2018-08-12 23:02 - Gündem

44 yeni öte-gezegen keşfedildi

2018-08-08 18:02 - Genel

İşte, son kararname ile atanan General ve Amiraller ile yeni görev yerlerinin tam listesi

2018-08-08 19:54 - Gündem

İran'dan Türkiye'ye destek

2018-08-12 04:32 - Dünya

ABD'de her yıl ortalama 3 kişi polis tarafından öldürülüyor

2018-08-12 12:02 - Dünya

30 milyon avroluk ultra lüks yat mavi sularda

2018-08-13 19:07 - Ekonomi

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'den üretime bakım molası

2018-08-09 14:45 - Ekonomi

Çinli bilim adamları lityum zengini dev yıldız keşfetti

2018-08-07 17:12 - Teknoloji

Uykudayken öğrenme kapasitesinin sınırlı olduğu keşfedildi

2018-08-07 18:32 - Teknoloji

Borsa İstanbul'dan sahte mobil uygulama açıklaması

2018-08-09 20:32 - Medya

İlgili Haberler

Trump, Ukrayna'dan 500 milyar dolar değerinde nadir toprak elementi istediğini söyledi

19:02 - Dünya

F-35'lerin maliyet hesaplarını şişiren Lockheed Martin, Pentagona yaklaşık 30 milyon dolar ödey

18:57 - Dünya

İsrailli aşırı sağcı Bakan'dan "Gazze'yi ilhak" tehdidi

17:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'da

16:18 - Dünya

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Libya'da keşfedilen toplu mezarlar nedeniyle endişeli

16:08 - Dünya

Günün Manşetleri

TCMB Başkanı Karahan'dan toplumsal refaha katkıda fiyat istikrarı vurgusu

19:32 - Ekonomi

Galatasaray, altyapısına 16 yeni ismi dahil etti

19:27 - Spor

Süper Lig'de 25, 26 ve 27. hafta maçlarının programı açıklandı

19:23 - Spor

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi 24 Şubat Pazartesi günü oynanacak

19:18 - Spor

Çaykur Rizespor, Berkay Özcan'ı transfer etti

19:13 - Spor