?>

'Frigya'nın kalbi' Ayazini köyündeki mağaralar turistleri cezbediyor

İhsaniye Kaymakamı Doğanoğlu, "Sahip olduğu tarihi eserleriyle Ayazini köyümüze 'mağara cenneti' diyebiliriz. Köydeki mağaraların turizme kazandırılması için yoğun mesai harcıyoruz." dedi.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Afyonkarahisar

Tarihi Frig Vadisi'nin sınırları içerisinde yer alan Ayazini köyündeki kaya yerleşimleri, oyma kaya mezarları ve şapellerin de aralarında bulunduğu 300'ün üzerinde farklı büyüklükteki mağara turistlerin ilgisini çekiyor.

Afyonkarahisar Valiliği'nin "Sokak Sağlıklaştırması Projesi" kapsamında, Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı, "Frigya'nın kalbi" olarak da nitelendirilen Ayazini köyünün kırsalı ve yerleşim yeri içerisinde süren çalışmalarla bölgedeki mağaralar, turizme kazandırılması için tek tek temizleniyor.

Köylülerin üzerine yaptığı yapılarla halen kullanılan pek çok mağaradaki çalışmalarda ise bazı tarihi buluntular da gün yüzüne çıkıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinin de yeni keşfedilen mağaralarda çalışma yürütüyor.

İhsaniye Kaymakamı Semih Doğanoğlu, AA muhabirine, Ayazini köyünde Frig uygarlığından kalma kaya yerleşimleri, oyma kaya mezarları, şapelleri ile Bizans ve Roma dönemlerinin önemli eserler bulunduğunu söyledi.

Arkeologların tespitiyle köyde irili ufaklı 300 mağara ile 35 kilise ve şapel gibi tarihi eser bulunduğuna işaret eden Doğanoğlu, "Sahip olduğu tarihi eserleriyle Ayazini köyümüze 'mağara cenneti' diyebiliriz. Köydeki mağaraların turizme kazandırılması için yoğun mesai harcıyoruz. Bu tarihi mekanların temizlikleri en güzel şekilde yapılıyor. Turizme kazandırılması ve görsellik açısından aydınlatma çalışmaları yürütüyoruz. Ayrıca, tahrip edilen ve zarar gören bazı yapılarla ilgili çalışma içerisindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgenin turizm potansiyelinin her geçen yıl artığına dikkati çeken Doğanoğlu, şunları söyledi:

"Ziyaretçilerimiz, Frigya'daki 3 bin yıllık tarihi ve kültürü yerinde yaşıyor. Ayazini köyündeki çalışmaları da beğeniyorlar. Hatta, bizlere de daha çok tarihi eserin gün yüzüne çıkarılması konusunda beklentilerinin olduğunu ifade ediyorlar. Frig, Roma, Bizans ve Selçuklu'dan kalma her türlü mimari yapı köyde bulunuyor. Burası, tarih ve kültürü sevenlere muhteşem bir fırsat sunuyor. Köydeki çalışmaların takdir edilmesi de bizlere de güç veriyor."

"Tarihi yapılar çok daha eski ve görsel içerikli"

Ziyaretçilerden Aysun Akbay, Ayazini köyündeki çalışmalar için emeği geçenlere teşekkür etti.

Köyün ilerleyen günlerde Frigya'nın önemli bir destinasyonu olacağına inandığını anımsatan Akbay, "Ürgüp/Göreme, Kapadokya'yı da gezdim. Ayazini'de oralar gibi mükemmel ve hatta buradaki tarihi yapıların çok daha eski ve görsel içerikli olduğunu gördüm. Burada inanılmaz, bir atmosfer var. Herkes burayı teneffüs etmeli." şeklinde konuştu.

Ankara'dan Ayazini'ye gelen Zuhal Atak da Kapadokya'yı aratmayan tarih kokan köyün turizme kazandırılması için yapılan yatırımların yerinde olduğunu belirterek, burada olmaktan keyif aldığını kaydetti.

İsmail Bozoklu da köydeki mağaraların doğa harikası olduğunu ve görselliğine hayran kaldığını ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

QNB Finansbank’tan yabancı para transferlerini adım adım izleme özelliği

2021-03-04 15:02 - Yerel haber-Şirket Haber

İlk milli helikopterin motoruna 'güç veren' kadın mühendis başarısıyla gururlandırıyor

2021-03-07 15:56 - Çevre-Hayat

İstanbul'da muhtemel şiddetli depremde 53 bin binanın ağır hasar alması bekleniyor

2021-03-05 02:29 - Gündem

SPK, payların takası ve öz kaynak olarak kabul edilebilecek kıymetlerde değişikliğe gitti

2021-03-05 16:56 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Pekcan: Türkiye ile KKTC arasındaki ticaret Türk lirası ile olmalı

2021-03-05 23:51 - Ekonomi

Genç sürücülerin trafik kurallarını ihlal etmeye daha yatkın olduğu belirlendi

2021-03-06 16:36 - Gündem

Fedakar öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde yeniden düzenledikleri köy okulu koleji aratmıyor

2021-03-04 18:14 - Çevre-Hayat

İçişleri Bakanı Soylu: Bu yeni dönemde yoğunlaştırılmış denetimler için adımlar atacağız

2021-03-03 20:26 - Gündem

Enerya'nın Antalya'daki doğal gaz abone sayısı 150 bine ulaştı

2021-03-02 15:15 - Yerel haber-Şirket Haber

İletişim Başkanlığından Dünya Kadınlar Günü'ne özel şarkı ve klip

2021-03-08 02:26 - Gündem

İlgili Haberler

Avanoslu Ayşe usta 'akıtma tekniği' ile özgün seramik eserler üretiyor

13:58 - Kültür Sanat

Hollanda'da yetiştirilen özel lale türüne 'Kızılırmak' ismi verildi

22:37 - Kültür Sanat

'Külliye'de Ramazan' etkinlikleri kapsamında çocuklara Dede Korkut hikayeleri anlatıldı

16:42 - Kültür Sanat

Genç ressam, sergisinin gelirini kendisi gibi otizmli çocukların eğitimine bağışlayacak

12:28 - Kültür Sanat

Dünyanın prestijli yayıncılık etkinliklerinden 'Londra Kitap Fuarı' 54'üncü kez kapılarını açtı

23:33 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Becirovic'i kabul etti

18:17 - Siyaset

"Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri" İstanbul'da sürüyor

18:03 - Gündem

Endonezya Kültür Bakanı Zon, Cakarta'da YEE'nin düzenlediği iftara katıldı

17:58 - Gündem

Gelecek hafta yurt genelinde sıcaklıklar 15 derece düşecek

17:53 - Gündem

Konya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

17:47 - Gündem