?>

Fransa'da sendikalar emeklilik reformunun geri çekilmesini istiyor

Fransa'da sendikalar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin emeklilik reformundan vazgeçmesini talep etti.

Dünya - 5 yıl önce

Paris

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, ülkede grev ve gösterilere neden olan emeklilik reformu hakkında çeşitli sendikaların temsilcileri ile ayrı ayrı görüştü.

Genel İş Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Philippe Martinez, Başbakanlıkta Edouard Philippe ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, emeklilik reformunu doğru bulmadığını ve hükümetin bu reformdan vazgeçmesini istediklerini belirtti.

Macron'un haklı olduğunu zannettiğini ve sokaklarda yaşananlara duyarsız kaldığını ifade eden Martinez, hükümetin Fransızların taleplerini dinlememesi durumunda grevlerin uzun süreceğine ve grev yapanların öfkesinin artacağına dikkati çekti.

Demokratik Çalışma Konfederasyonu (CFDT) Genel Sekreteri Laurent Berger de emeklilik reformu konusunda başbakan ile anlaşamadıklarını söyledi.

Emeklilik reformuna tamamen karşı olduklarını vurgulayan Berger, hükümetin geri adım atması gerektiğini belirtti.

Berger, söz konusu reform konusunda hükümet ile bir uzlaşma sağlandığını söylemek için çok erken olduğunu kaydetti.

Ülkenin en önemli sendikalarından CGT, İş Gücü, Üniter Sendika Federasyonu ve Dayanışma'dan yapılan ortak yazılı açıklamada, hükümetin emeklilik reformunu geri çekene kadar grevlere devam edileceği ve Noel tatilinde ara verilmeyeceği belirtilmişti.

Macron da emeklilik reformundan vazgeçmeyeceğini bildirmişti.

14. gününe giren grevler nedeniyle başta Paris'te olmak üzere büyük kentlerde sağlık, ulaşım ve kamu hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanıyor.

Emeklilik reformu tepkisi

Sarı yeleklilerin gösterilerinin ardından çok sayıda sektör çalışanı, Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna tepki göstermek amacıyla ülke genelinde süresiz grev başlatmıştı.

5 Aralık'ta başlayan greve, protestolar eşlik etmiş ve grevin ilk günü sokağa dökülenlerin sayısı 800 bini bulmuştu.

Philippe, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, emeklilik sisteminin tek bir düzene getirileceğini, çeşitli sektörlere tanınan ayrıcalıkların ve 42 emeklilik türünün peyderpey kaldırılacağını belirtmişti.

Emekli maaşının en az 1000 avro olacağını dile getiren Philippe, "Emeklilik yaşı 62 olarak kalacak ancak işçiler tam maaş almak için 64 yaşına kadar çalışacak. 1975'ten önce doğanlar yeni sistemden etkilenmeyecek." ifadelerini kullanmıştı.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, SNCF ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu Fatma Girik: Sağlığıma kavuşsam 'hanım ağa' rolünde oynayabilirim

2019-12-17 15:17 - Kültür Sanat

Oyuncu Fatma Girik: Sağlığıma kavuşsam 'hanım ağa' rolünde oynayabilirim

2019-12-17 16:41 - Magazin

Çıldır Gölü'nde atlı kızak keyfi başladı

2019-12-15 18:37 - Gündem

Diyarbakır Suriçi'nde tarihi yapılara ait taşlara ilişkin soruşturma başlatıldı

2019-12-16 20:17 - Asayiş

Libya'nın Ankara Büyükelçisi Abdulkadir: Libya uluslararası baskılara boyun eğmeyecek

2019-12-12 19:28 - Gündem

Amerikan Hastanesi'nden 'Rahmi Koç'un sağlık durumu' ile ilgili açıklama

2019-12-17 19:37 - Gündem

Cezayir'de cumhurbaşkanlığı seçimi nihai sonuçları açıklandı

2019-12-17 02:47 - Dünya

Axess'ten yeni yıl avantajları

2019-12-12 15:34 - Genel

Beşiktaş, Anagold 24Erzincanspor'a konuk olacak

2019-12-17 12:52 - Spor

NATO'nun 70. yıl kutlamalarında Stoltenberg çalışanlara yemek servis etti

2019-12-13 23:02 - Dünya

İlgili Haberler

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

Günün Manşetleri

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya