?>

Fransa'da mahkemeden Sarkozy'ye kötü haber

Fransa'da temyiz mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin "kara kutusu" olarak bilinen Gueant'ın bir yıl hapis yatmasını kararlaştırdı. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

PARİS

Fransa'da temyiz mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "kara kutusu" olarak bilinen Claude Gueant'ın yolsuzluk davasında, ilk derece mahkemesi tarafından verilen iki yıl tecilli hapis cezasının bir yılının tecilini kaldırdı.

Mahkemeden yapılan yazılı açıklamada, eski İçişleri Bakanı Claude Gueant'ın yolsuzlukla yargılandığı davanın temyiz süreci sonucunda, savcının daha ağırlaştırılmış bir ceza istemesi üzerine, Gueant'ın, ilk derece mahkemesinin 13 Kasım 2015'te verdiği iki yıl tecilli hapis cezasının bir yılında tutuklu kalmasını, bir yıllık cezanın ise tecilli olmasını kararlaştırdığı bildirildi.

Mahkeme Gueant hakkında ilk derece mahkemesi tarafından verilen 75 bin avro para cezası ile 5 yıl süreyle kamu görevinde bulunamama cezasını ise onadı.

Gueant'ı "kamu kaynaklarını usulsüz bir şekilde harcamaktan" suçlu bulan Paris Mahkemesi'nin kararı temyize götürülmüştü.

Sarkozy'nin 2002 ve 2004 yıllarında içişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde özel kalem müdürlüğünü yapan Gueant ve eski Emniyet Genel Müdürü Michel Gaudin, bakanlık bütçesinden usulsüz nakit para almakla suçlanıyorlardı.

Gueant'ın hesabına aktarıldığı tespit edilen nakit paralar hakkında 2013 yılında soruşturma başlatılmıştı. Gueant'ın hesabına "soruşturma ve gözetim maliyetleri" adı altında iki yıl boyunca her ay 10 bin avro aktarıldığı ortaya çıkmıştı.

Yolsuzluk iddialarını reddeden Gueant, yolsuzluk yapmadığını, miktar olarak toplam 210 bin avro tutarındaki bu parayı özellikle Sarkozy'nin korumalarını ödüllendirmek için kurulan özel bir sistemi finanse etmeye kullandığını iddia etmişti.

Claude Gueant, bu dava dışında, Sarkozy'nin seçim kampanyasında yolsuzluk yaptığı, devrik Libya lideri Kaddafi'den alındığı iddia edilen paralar ve yine Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde usulsüz yaptırdığı iddia edilen anketlerle ilgili davalarda da yargılanıyor.

Gueant, Sarkozy cumhurbaşkanı seçilince önce Elysee Sarayı Genel Sekreteri, daha sonra İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

Muhabir: Murat Ünlü

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Yılmaz, yeni müfredata ilişkin eleştirilere yanıt verdi

2017-01-20 17:17 - Eğitim

Suriye'de rejimin ateşkes ihlalleri sürüyor

2017-01-23 15:17 - Dünya

'Bahçeli bir söz vermiş ve sözünün arkasında duruyor'

2017-01-19 13:47 - Siyaset

ABD Ortadoğuda 'parça tesiri daha yüksek' mühimmat kullanacak

2017-01-18 00:52 - Dünya

'Hayırlı olsun ihtilal oldu Hulusi Akar'ı da aldık'

2017-01-19 20:52 - Gündem

Uzungöl kışın da misafirlerini bekliyor

2017-01-19 15:37 - Gündem

Papua Yeni Gine'de 8 büyüklüğünde deprem

2017-01-22 11:12 - Dünya

Brezilya'nın Belem kentinde 24 saatte 24 cinayet

2017-01-22 14:12 - Dünya

Kayserispor'da olağanüstü kongre ertelendi

2017-01-19 13:47 - Spor

Diyarbakır'daki terör operasyonunda 10 sığınak imha edildi

2017-01-21 18:47 - Gündem

İlgili Haberler

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya