?>

Fransa'da 15 yaşından küçüklerin sosyal medyaya kaydolması veli iznine bağlı

Fransa'da 2023'ten bu yana 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarına kaydolmaları veli iznine bağlanırken bu platformların, küçüklerin velisinden izin alıp almadığını doğrulamak için bir sistem oluşturulması zorunlu kılındı

Medya - 1 ay önce

Paris

"Dijital platformlarda çocuklar" başlıklı dosya haberin 7. bölümünde, Fransa'da çocuklar için sosyal medya platformlarını düzenleyen mevzuat, uygulamayı ve bu platformların kullanımında karşılaşabileceği tehlikeleri derledik.

Fransa'da Çocukların İnternette Korunması Derneği (e-Enfance) verilerine göre, reşit olmayanların yüzde 82'si internet ortamında uyuşturucu ve silah satışı, uygunsuz fotoğraf ve görüntüler olmak üzere zararlı içeriklere maruz kalıyor.

Öte yandan sosyal medya kullanımı okullarda dışlanma, sözlü taciz gibi olayları artırdı.

E-Enfance'ın 2023 raporuna göre, ülkede 8-10 yaşlarındaki çocukların yüzde 67'si ve 8-18 yaşlarındakilerin yüzde 86'sı sosyal medya kullanıyor.

Fransa'da her 4 aileden 1'i siber zorbalığa maruz kalıyor.

Siber zorbalığa maruz kalan çocukların yüzde 51'i eğitim hayatlarında zorluklar yaşarken yüzde 52'sinde uyku düzensizliği ve iştah kaybı görülüyor.

Çocukların internet ortamına ve bu ortamın risklerine maruz kalma oranı hızla artarken çocukların sağlığının ve haklarının korunması için devlet de adımlar atıyor.

Bu kapsamda, okullarda zorbalık ve siber zorbalığa karşı mücadele edilmesi, çocukların uygunsuz içeriklere erişiminin önlenmesi, bazı sitelere erişim için yaş doğrulamasının zorunlu hale getirilmesi ve dijital ortamda maruz kalınan zararlı içeriklerin çocukların mental sağlığı üzerindeki etkilerinin dikkate alınması bulunuyor.

Fransa'da 2023'te yürürlüğe giren ve sosyal medyada nefretle mücadele etmeyi amaçlayan yasa kapsamında, 15 yaşından küçüklerin sosyal medya platformuna kayıt olması için veli izni şartı getirildi.

Yasa, platformların, kullanıcıların yaşını ve küçüklerin velisinden izin alıp almadığını doğrulamak için bir sistem oluşturulmasını zorunlu kıldı.

Fransız makamları, bu kuralları uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verebiliyor.

Ayrıca, veliler, platformlardan, 15 yaşındaki çocuklarının sosyal medya hesaplarını askıya alınmasını talep edebiliyor.

Kötü muamele gören çocuklarla ilgilenen L'Enfant Bleu Derneği Genel Müdürü Laura Morin, derneğinin 1989'dan bu yana fiziksel, cinsel, psikolojik ve ciddi ihmal dahil olmak üzere her türlü istismara maruz kalan çocukların mağduriyetiyle ilgilendiğini belirtti.

Morin, özellikle yasal düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle ebeveynler ve yetişkinlerin internet konusunda dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizerek ebeveynlerin, çocuklara rehberlik etme misyonunu üstlenmesi için bilinçlendirme çalışmalarının büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Laura Morin, internette birçok tehlikenin bulunduğuna işaret ederek bir ebeveynin çocuğunun fotoğrafını sosyal medyada paylaşmasının o fotoğrafı sokakta insanlara dağıtmak gibi bir durumla eş değer ve tehlikeli olduğunun farkında olmadığına dikkati çekti.

Çocuklar 8 yaşında bile sosyal medya hesabı açıyor

Çocukların internet karşısında savunmasız olduğunu ve 8 yaşında bile sosyal medya hesabı açabildiğini belirten Morin, bu durumun çocukların korumasız bir şekilde sokakta dolaşması gibi bir risk taşıdığını söyledi.

Morin, internette belli bir yaşın üzerindeki yetişkinlerin kendilerini çocuk olarak tanıtabildiğini, çocukların da bunu kavramakta zorlanabileceğini belirterek bu durumun; güvenin kötüye kullanılması, çocuklardan çıplak fotoğraflarının istenmesi gibi ciddi sonuçlara yol açabildiğini vurguladı.

Çocuk istismarcılarının "en iyi arkadaş, sırdaş ve benzeri eğilimler" göstererek çocukların güvenini sağladıklarını, akabinde çıplak fotoğraf gönderimi gibi farklı cinsel taleplerde bulunduklarını aktaran Morin, bu tuzağa düşen kız ve erkek çocukların zamanla tamamen savunmasız hale geldiklerini ifade etti.

Morin, dernek olarak böylesi durumlarda farkındalığı artırmak, ebeveynlere bu tehlikeler karşısında destek olmak, onların internette var olabilecek tehlikeler karşısında çocuklarıyla iletişimlerini sağlıklı hale getirmek için faaliyet yürüttüklerini belirtti.

"Öncelikle ilk refleksimiz, bir çocuğun dijital bir ekranla yalnız bırakılmayacağını aklımızda tutmak." diyen Morin, telefon, tablet ve bilgisayar gibi araçları, dünyaya açılan "pencereye" benzetti.

Morin, bu konuda çocukların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşanları bilinçlendirmek amacıyla "Emma'nın oyuncak bebeğinin çılgın macerası" adlı kitap hazırladıklarını anlattı.

Ailelerin çocuklarının kullandığı elektronik araçlara yalnızca ebeveyn kontrolü yükleyip, tek bırakmamaları gerektiğini vurgulayan Morin, "Dikkat etmeliyiz; çocuklarımızın bu araçları nasıl kullanacaklarını ve bazen şifreyi bulup aşmayı başardıklarını biliyoruz." dedi.

Morin, sosyal medya platformunun teorik olarak 13 yaşından küçüklere yasak olduğunu, Fransa'da ise bu sınırın 15 yaşına çıkarıldığını hatırlattı.

Çocuklar 13 yaşına ulaştığında internet ortamında 1300 fotoğrafı bulunuyor

Çocukların doğum tarihlerini platformlarda farklı girerek, bu yasağı delebildiklerine işaret eden Morin, "(Sosyal medyada) Bu nedenle çok genç yaşta çocuk var; az önce de dediğim gibi, bazen 8 yaşından itibaren bir sosyal medya hesapları var." diye konuştu.

Morin, bir çocuk 13 yaşına ulaştığında internet ortamında kendisine ait 1300 fotoğrafın dolaştığını kaydederek ailelerin, çocuklarının fotoğraflarını internette paylaştığında bunların kolayca silinmediğinin farkında olmadığını dile getirdi.

İtalya'da 16 yaşına kadar sosyal medya kullanılmamasına yönelik kampanya

Zorbalık karşıtı İngiliz vakıf, gerçek dünyayı tanıyana kadar sosyal medyanın yasaklanmasını savundu

Almanya, çocukların korunması konusunda sosyal medya şirketlerine sorumluluk yüklüyor

İspanya, çocukları dijital tehditlerden korumak için uzmanlardan 107 maddelik tavsiye aldı

AB'de 13 yaş sınırını "dijital kimlik"le korumak mümkün

Avrupa'da çocukları korumak için kısıtlayıcı politikalar ivme kazanıyor

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Musk, Starlink'in Kosova'da da mevcut olduğunu açıkladı

2024-12-22 18:43 - Teknoloji

Antalya'da taşımalı eğitime 1 gün ara verildi

2024-12-23 21:47 - Eğitim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'da Noel pazarına düzenlenen saldırıyı kınadı

2024-12-21 16:13 - Siyaset

Fed'in son faiz indirimine karşı çıkan Cleveland Fed Başkanı Hammack, nedenini açıkladı

2024-12-20 18:57 - Ekonomi

'Biyonik kulak' işitme kaybı yaşayan hastalara umut oluyor

2024-12-23 10:13 - Sağlık

ABD, Suriye'ye düzenlediği hava saldırısında DEAŞ lideri Ebu Yusuf'un öldüğünü açıkladı

2024-12-20 18:43 - Dünya

Asgari ücret 2025 yılı için net 22 bin 104 lira olarak belirlendi

2024-12-24 21:30 - Ekonomi

Oynamak İçin Çevrimiçi Bir Platform Seçerken Dolandırıcılara Düşmekten Nasıl Kaçınılır?

2024-12-20 15:53 - İnsan&Hayat

İngiltere'de kaybolan Türk akademisyenin cansız bedenine ulaşıldı

2024-12-20 00:02 - Gündem

Kalp profesöründen "tek yumurta ikizlerine" kontrol uyarısı

2024-12-21 18:57 - Sağlık

İlgili Haberler

Gençlere yönelik sosyal medya düzenlemesi bu yıl devreye alınacak

11:48 - Medya

Geçen yıl yasa dışı bahis ve kumara aracılık eden 233 bin site kapatıldı

12:23 - Medya

Gazeteci Deniz Arman, son yolculuğuna uğurlandı

16:12 - Medya

Facebook ve Instagram, ‘çocukların ve gençlerin’ güvenliğine odaklandı

11:42 - Medya

İsrail basını bugün serbest bırakılacak Filistinli tutuklulardan bazılarının isimlerini açıkladı

01:48 - Medya

Günün Manşetleri

Alanya'da tadilat yapılan otelde çıkan yangın söndürüldü

20:02 - Gündem

ABD'de 956 düzensiz göçmen tutuklandı

19:58 - Dünya

Kartalkaya'daki yangına ilişkin tutuklanan Gazelle Otel Genel Müdürü Demir'in ifadesine ul

19:42 - Gündem

Kartalkaya'daki yangına ilişkin tutuklanan belediye görevlilerinin ifadelerine ulaşıldı

19:38 - Gündem

Lübnan'ın güneyinde işgali sürdüren İsrail'in son saldırılarında ölenlerin sayısı 26'

19:33 - Dünya