?>

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Ukrayna'yı terk ederek adil ve kalıcı barış sağlanamaz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Beyaz Saray'da tartışan ABD Başkanı Donald Trump'ı ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'yi "sükunete" çağırarak, "Ukrayna'yı terk ederek adil ve kalıcı barış sağlanamaz." ifadesini kullandı.

Dünya - 1 ay önce

Paris

Macron, ulusal gazetelere verdiği röportajda, Ukrayna'ya ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.

Beyaz Saray'da tartışan Trump'ı ve Zelenskiy'yi "sükunete ve saygılı olmaya" çağıran Macron, "İlerlemek ve insanlar arasındaki yanlış anlaşılmaları gidermek adına stratejik ve özel bir görüşme yapılması daha iyi; tanıkların önünde değil." dedi.

Macron, ABD'lilerin kaderinin, Ukraynalıların yanında olmaktan geçtiğini belirterek, Washington'un Ukrayna üzerinden elini çekmesinin ABD'nin çıkarına olmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı, Ukrayna için güvenlik garantileri olmadan ateşkes imzalandığı takdirde ABD'nin, Rusya ve Çin'e karşı "jeostratejik caydırıcılık" kapasitesini kaybedeceğini savundu.

Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin durdurulmadığı takdirde, bir sonraki adımının Moldova veya Romanya'ya kadar gitmek olacağını belirterek, "Hepimiz barışı sağlamak konusunda mutabıkız ancak Ukrayna'yı terk ederek adil ve kalıcı barış sağlanamaz." ifadesini kullandı.

Önemli yatırımlarla Avrupa'nın savunma alanında bir "uyanış" yaşamasını isteğini vurgulayan Macron, "Sınırlarımızda üst düzey silahlı ve saldırgan bir Rusya var. Terör eylemleri yapıyor, bizde (Fransa'da) ve Avrupa'da büyük çaplı dezenformasyon kampanyaları yürütüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Macron, yanlış düşman edinilmemesi gerektiğini belirterek, "Güvenliğimiz söz konusu." dedi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy arasında Oval Ofis'te yapılan görüşmede tartışma yaşanmış, bunun üzerine daha önceden planlanan ortak basın toplantısı iptal edilmiş ve Zelenskiy Beyaz Saray'dan ayrılmıştı.

Tartışma sırasında Trump, Ukrayna liderinin tutumunu eleştirirken, Zelenskiy de ülkesine yönelik destek beklentisini dile getirmişti.

Tartışma üzerine, imzalanacağı duyurulan nadir toprak elementleri anlaşması da imzalanmamıştı.

Başkan Trump, Oval Ofis'teki hararetli tartışmanın ardından Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Zelenskiy'nin barışa henüz hazır olmadığını savunmuştu.

Zelenskiy de Fox News'a verdiği mülakatta Trump'tan özür dileyip dilemeyeceği yönündeki soruya karşılık, özür dilemesini gerektirecek yanlış bir şey yapmadığını ifade etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB, ağır eleştirilerin gölgesinde İsrail ile Ortaklık Konseyi Toplantısı düzenliyor

2025-02-23 11:58 - Dünya

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi", TBMM Çevre Komisyonunda

2025-02-26 15:07 - Siyaset

Suriye'de rejimin değişmesine rağmen Batı yaptırımları büyük ölçüde sürüyor

2025-02-25 11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İstanbul'da kaçak silah imalatı ve ticareti operasyonunda 30 zanlı yakalandı

2025-02-28 13:42 - Asayiş

Giyim sanayicilerinden "üretim gücü" vurgusu

2025-02-25 15:47 - Ekonomi

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi", TBMM Çevre Komisyonunda kabul edildi

2025-02-26 21:17 - Siyaset

Çekya’da benzol taşıyan tren vagonlarında büyük yangın çıktı

2025-02-28 19:12 - Dünya

Batılılar, Rusya ve Ukrayna halkından özür dilemeli! -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

2025-03-01 08:25 - En Son Yazılar

New York-Delhi seferini yapan American Airlines uçağı bomba ihbarı nedeniyle Roma'ya indi

2025-02-23 21:02 - Dünya

İstanbul Havalimanı, 2024'te Avrupa'nın en yoğun hava kargo merkezi oldu

2025-02-25 19:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

İtalya Savunma Bakanı Crosetto, Türkiye ziyaretini değerlendirdi

22:03 - Dünya

BM: İsrail'in ateşkesi bozmasının ardından Gazze'de yaklaşık 400 bin kişi yerinden edildi

21:27 - Dünya

Trump ile Netanyahu arasındaki ortak basın toplantısı iptal edildi

20:42 - Dünya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 33'e yüks

20:38 - Dünya

Filistin, Macaristan'ın Ramallah Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

20:23 - Dünya

Günün Manşetleri

İtalya Savunma Bakanı Crosetto, Türkiye ziyaretini değerlendirdi

22:03 - Dünya

Asya ülkeleri, Trump'ın gümrük tarifelerine karşı ABD ile müzakere arayışında

21:57 - Ekonomi

Bolu Dağı'nda sağanak ve sis etkili oldu

21:48 - Gündem

BM: İsrail'in ateşkesi bozmasının ardından Gazze'de yaklaşık 400 bin kişi yerinden edildi

21:27 - Dünya

İsrail basını, Mısır'ın önerdiği Gazze'de yeni ateşkes teklifinin detaylarını duyurdu

21:08 - Medya