?>

Fiziksel ve bilişsel aktiviteler unutkanlığı azaltıyor

SBÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Naharcı, "Yaşlılarda düzenli yapılan fiziksel ve bilişsel aktiviteler, unutkanlığı azaltabilir ve demans hastalığı bulunanlarda ilerlemeyi yavaşlatabilir." dedi.

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 650 bin demans hastası olduğunu, bir o kadar da hastalık riski taşıyan yaşlı bireyin bulunduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Türkiye'de 5 yıl öncesiyle karşılaştırıldığında demansa bağlı ölüm oranlarının 2 katına çıktığını vurgulayan Naharcı, demansın hem tedavi hem de bakım masrafları açısından ülke ekonomisine ciddi yük getiren kronik bir sorun olduğunu anlattı.

Mehmet İlkin Naharcı, hastalığın önlenmesi veya ilerlemesinin durdurulmasının önemli faydalar getireceğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Dünyada oldukça yaygın olan hareketsiz yaşam, önemli sağlık problemlerine yol açabilecek bir halk sağlığı sorunudur. Hareketsizlik 'programlı olmayan, düzensiz yapılan fiziksel aktivite' olarak tanımlanmaktadır. Egzersiz ise planlı yapılan ve düzenli tekrar edilen fiziksel aktivitedir. Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin tıbbi, psikolojik ve sosyal alanlarda faydaları iyi bilinmektedir. Bu aktivitelerin, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, meme ve kolon kanseri, kemik ve kas erimeleri, psikolojik rahatsızlıklarla işlevsellik kaybı ve ölüm riskini azalttığı gösterilmiştir. Yeterli düzeyde ve yoğunlukta yapılan fiziksel ve bilişsel aktivitelerin, bilişsel fonksiyonları iyileştirerek beyin sağlığına fayda gösterdiği ve unutkanlığı azalttığı bildirilmektedir. Haftada en az 1 kez yapılan orta veya yüksek şiddetli aerobik, uzun dönemde demans gelişme riskini ve demanslı olgularda bilişsel fonksiyonlardaki bozulmayı yüzde 50'ye yakın oranda hafiflettiği bulunmuştur. Aerobik egzersizlerin solunum ve kalp sağlığı üzerine faydalı etkileri olması yanında, bilişsel fonksiyonların öğrenilmiş hareketlerin tekrarlanabilmesi, algılama hızı, görsel ve işitsel dikkat bölümlerine faydalı olduğu gösterilmiştir."

Egzersizin etkisi

Doç. Dr. Naharcı, unutkanlık şikayetleri olan yaşlı bireylerde yapılan bir çalışmanın sonuçlarında, fiziksel aktivitelerle beraber bilişsel egzersizlerin de bellek, dikkat, akıl yürütme ve problem çözme yeteneklerini iyileştirdiğinin görüldüğünü aktardı.

Bilişsel olarak sağlam bireylerin izlendiği bir başka çalışmada ise kombine yapılan fiziksel ve bilişsel egzersizlerin demans öncesi durum olan hafif bilişsel bozukluk riskini önemli oranda azalttığının gözlemlendiğini ifade eden Naharcı, Dünya Sağlık Örgütü'nün, yaşlıların genel sağlıklarına faydası ile birlikte beyin sağlığı için de haftada en az 150 dakika orta şiddetli veya 75 dakika yüksek şiddetli aerobik egzersiz, günlük olarak ise en az 30 dakika orta düzey veya en az 20 dakika yüksek şiddetli aerobik egzersiz yapmalarını önerdiğini aktardı.

Naharcı, bununla beraber, fiziksel aktivitenin tipi, süresi, şiddeti ve sıklığının hastalıklar ve işlevsel kapasite göz önünde bulundurularak kişiye özel oluşturulması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kitap, dergi veya gazete okumak, not tutmak, günlük yazmak, makale kaleme almak, herhangi bir müzik aleti çalmak, satranç, iskambil, domino gibi oyunları oynamak, dikiş dikmek, bahçe işleri ile uğraşmak, ayakkabı tamir etmek gibi özel zevkler edinmek, bazı aktivitelerde örneğin diş fırçalamada dominant olmayan eli kullanmak, yeni bir dil öğrenmek veya bilinen yabancı dilleri kullanmaya çalışmak, akıllı telefon kullanmak ve internet üzerinden yapılan faaliyetler unutkanlığı azaltıcı bilişsel aktivitelerdir. Sonuç olarak, yaşlılarda düzenli yapılan fiziksel ve bilişsel aktiviteler, bilişsel fonksiyonlar üzerine olumlu etki yaparak unutkanlığı azaltabilir ve demans hastalığı bulunanlarda ilerlemeyi yavaşlatabilir."

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Dev proje' onların emekleriyle ilerliyor

2018-05-07 19:03 - Genel

"Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna'da mezhepler arası savaş mı başlatacak?"

2018-05-08 09:59 - Özel Haber

Trafikte makas atanlara büyük ceza

2018-05-04 21:16 - Asayiş

Ankara'da sağanak zor anlar yaşattı

2018-05-05 17:32 - Gündem

Salih Mirzabeyoğlu'nun beyin ölümü gerçekleşti!

2018-05-08 02:47 - Gündem

Trump'ın CIA Direktörü adayı geri çekilmeyi düşünmüş

2018-05-07 11:07 - Dünya

'İnsanlığın geleceğini Kudüs belirleyecek'

2018-05-07 17:41 - Gündem

Bal Kaymak filmi 18 Mayıs'ta vizyona girecek

2018-05-03 22:02 - Magazin

Karun Hazineleri yeni müzesinde

2018-05-06 16:02 - Kültür Sanat

Üniversiteli gençler otostopla 28 il gezdi

2018-05-08 19:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Gebe okulu, kadınları doğuma ve anneliğe hazırlanıyor

13:12 - Sağlık

"Kaliteli uyku" için gün içinde su tüketimini artırın önerisi

13:07 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası'na ilişkin boş kadroları yayımladı

12:07 - Sağlık

İl Sağlık Müdürü Güner, İstanbul'daki üst solunum yolu vakalarını değerlendirdi

11:37 - Sağlık

Yeni aile hekimliği yönetmeliği, hastaların "tıbbi konforunu" artıracak

11:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Suriye'de Halepli Hristiyanlar, Katolik Kilisesi'nde Noel'i kutladı

18:07 - Dünya

Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde 21 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

18:03 - Gündem

Milli Savunma Bakanı Güler, Dışişleri Bakanı Fidan'la görüştü

17:57 - Siyaset

Hristiyan Suriyeli Mehe, ülkesinin yeniden ayağa kalkmak istediğini vurguladı

17:52 - Dünya

TÜRSAB'dan turistlere Erciyes daveti

17:47 - Gündem