?>

Fırat Üniversitesi öğrencileri, derslerde kullanmak için hayvanların iskelet ve tahnitini yapıyor

Fırat Üniversitesi (FÜ) Veteriner Fakültesi öğrencileri, derslerde faydalanmak amacıyla çeşitli hayvan türlerinin iskelet ve tahnitini oluşturuyor.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Elazığ

Elazığ'daki Veteriner Fakültesi'ne 46 yıl önce kazandırılan "Anatomi Müzesi"ne katkı sunmak amacıyla 3 yıl önce oluşturulan Anatomi Müzesi Geliştirme Topluluğu bünyesindeki öğrenciler, gezdikleri köylerde ve memleketlerinde buldukları çeşitli hayvan türleri üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Topluluk bünyesinde yaklaşık 200 öğrenci, ödevleri kapsamında ölü buldukları hayvanların üniversitenin laboratuvarında dönüşümünü sağlıyor.

Öğrenciler, daha önce iskelete dönüştürdükleri hayvanların bu yıl tahnitini de oluşturdu.

Öğrenciler, bu kapsamda egzotik kuş türleri, keçi, yılan, hindi, tilki, koyun, inek, domuz, tavşan gibi 20'yi aşkın hayvan türünden tahnit ve iskelet yaptı.

Hayvanlardan 70 eser çıkaran öğrenciler, eserleri farklı tasarımlarla fakülte binasında sergiledi.

"Anatomiyi öğretmek için verdiğimiz ödev amacımızın çok üstüne çıktı"

Veteriner Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Karan, AA muhabirine, anatomi dersini öğrencilere kolay ve eğlenceli öğretmek amacıyla performans ödüllü ödevler verdiklerini söyledi.

Uyguladıkları çalışmanın Türkiye'de pek uygulanmadığını ifade eden Karan, öğrencilerin büyük fedakarlıklarla ve zorluklarla köylerde çiftliklere gittiklerini, Hayvan Hastanesi gibi bazı birimlerle irtibata geçtiklerini ve 20 farklı hayvan türü bulduklarını belirtti.

Karan, "Bizim en önemli amacımız canlı hayvanlara zarar vermemek. Ölü hayvan bulmak çok zor. Anatomiyi öğretmek için verdiğimiz ödev amacımızın çok üstüne çıktı." dedi.

Öğrencilerin bu yıl yaptıkları hayvan türlerinin artığını aktaran Karan, keçi, atmaca, şahin, yılan ve çok sayıda egzotik kuş türleri bulduklarını bildirdi.

Karan, öğrencilerin 3 ay boyunca laboratuvarda çalıştığını kaydederek, "50 iskelet, 20 tahnit olmak üzere toplam 70 eser çıkarıldı. Tahnit ve iskelet hazırlama aşamaları öğrenciler için çok zordu. Bu çalışma öğrencilerle sınırlı kalmadı. Bu bilime çok büyük katkı sağladı. Fakültenin birçok bölümü bizden tahnit ve iskelet istedi. Uygulama derslerimiz için bize çok büyük kolaylık oldu. Öğrenciler anlatacağımız, uygulamada göstereceğimiz ders materyallerini aslında kendileri üretmiş oldu." diye konuştu.

"Arkadaşlarımız inanılmaz emek sarf ettiler"

Anatomi Müzesi Geliştirme Topluluğu Başkanı ve Veteriner Fakültesi öğrencisi Tuana Morgül de çok güzel eserler çıkardıkları için mutlu olduklarını belirtti.

Bu eserleri yapıp bu aşamaya getirirken yoğun bir tempoyla çalıştıklarını vurgulayan Morgül, çalışmada bilimsel prosedürleri uyguladıklarını anlattı.

Morgül, "Arkadaşlarımız inanılmaz emek sarf ettiler. 70 eseri çok zor şartlar altında çıkardık. Çünkü bu oldukça zaman gerektiren bir prosedür, sürekli beklenmesi gereken aşamaları vardı ve arkadaşlarımızla bekleyip, sabırla birleştirip, bir araya getirdik." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Taha Muhammed Sarışahin ise çalışma kapsamında İzmir'den ölü cüce keçi bulduğunu söyledi.

Keçinin kemikleri küçük olduğu için çok zorlandıklarını dile getiren Sarışahin, "Keçinin hem iskeletini hem de tahniti yaptık. Bu süreçte kendimizi çok geliştirdik. Fakültemizin gelişimi açısından çok büyük bir yararı oldu." dedi.

Doğuhan Mert Çalışır, keklik, karga, tavşan ve 2 ördeğin tahnitini yaptığını belirterek, "Ördekleri İstanbul'da, kekliği Gaziantep'te, karga ve tavşanı Elazığ'da bulduk. Güzel proje oldu. Bize güzel şeyler kattı." ifadelerini kullandı.​​​​​​​

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Türkiye'nin tahıl ambarı" Konya Ovası yeni eylem planıyla vizyon büyütecek

2025-01-23 13:03 - Gündem

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk: Yemememiz gereken golleri yedik

2025-01-21 22:22 - Spor

Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio, Senatodan onay aldı

2025-01-21 04:03 - Dünya

Üsküdar'da işçi konteynerlerinde çıkan yangın söndürüldü

2025-01-22 17:58 - Asayiş

Trabzonspor'un prensip anlaşmasına vardığı Ukraynalı futbolcu Sikan: Trabzonspor büyük bir kulü

2025-01-22 12:33 - Spor

Trabzonspor, Edin Visca'nın sözleşmesini uzattı

2025-01-23 11:57 - Spor

Trump, Biden yönetiminin politikalarını geçersiz kılan çok sayıda başkanlık kararnamesine imza attı

2025-01-21 03:57 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Irak'a gidecek

2025-01-25 14:22 - Siyaset

Genç Girişimciler için Dubai'de Kiralık Arabalar

2025-01-24 19:23 - İnsan&Hayat

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistan merkezli Asharq News'e gündemi değerlendirdi

2025-01-27 03:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Motosikletiyle taşıdığı peruklarla kanser hastası çocuklara çifte bayram yaşattı

17:08 - Çevre-Hayat

Ankaralılar bayramda park ve bahçelerde vakit geçirdi

17:03 - Çevre-Hayat

Denizli'de mahalleli imece usulü bayram yemeği geleneğini sürdürüyor

15:42 - Çevre-Hayat

Gaziantep turizmde "çifte bayram" yaşıyor

14:52 - Çevre-Hayat

Sağlık çalışanı karı koca aynı ambulansta hayat kurtarıyor

14:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Fransa'da Ulusal Barolar Konseyi, Le Pen'i suçlu bulan yargıca yönelik saldırıları kınadı

19:57 - Dünya

AB'den otomobil üreticilerine 458 milyon avro kartel cezası

19:56 - Ekonomi

ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack'tan Türkiye'nin stratejik önemine vurgu

19:56 - Dünya

Trump yönetimi, federal sağlık kurumlarında yaklaşık 10 bin çalışanı işten çıkarmaya başladı

19:55 - Dünya

Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem

17:12 - Gündem