Trabzon Ticaret Borsası tarafından Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’nin uygulanmaya başlamasıyla gündeme gelen ve kabul gören yaşlı bahçelerin yenilenmesi için üreticilerin fidan ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda adımlar atılıyor.
Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu’nca uygulanan fidan yetiştirme çalışmalarına, borsalar ile özel sektör de destek veriyor. Gerçek yenilemenin dalların kesilmesi ile değil de kök yapısının değiştirilmesi şekliyle olabileceği gerçeğinden hareketle tüplerde ve saksılarda 3-4 yaşına kadar yetiştirilen fidanlar, üreticinin bahçesinde yaptığı yenileme sonrasında ürün almada yaşayacağı zaman kaybını da asgariye indiriyor. Bu durumda, bahçesine tüplü fidan diken üretici 4-5 yıl sonra ürün almaya başlıyor.
Trabzon Ticaret Borsası’nın verim ve kaliteyi arttırma projelerine destek veren Ferrero firması da Fındık Fidanı Üretim Merkezi’ni hayata geçirdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) ve TOBB Tahkim Divanı Üyesi Şükrü Güngör Köleoğlu, Trabzon Ticaret Borsasının fındıkta kalite ve üretim geliştirmesine yönelik yapılan çalışması kapsamında ağaçların gençleştirme çalışması yaptıklarını belirterek, “Bunun yanında budamanın yüzde 30 gençleştirme olduğunu üreticilerimize anlatıyoruz.
Projeye katılan insanlar oluyor ancak fide temininde zorluklar oluyor. Bizim uyguladığımız fındıkta gençleştirme ve kalite artırma projesinin aynısı Ferrero ve Oltan Gıda tarafından uygulanmakta. Bize gerektiği zaman finans olarak yardımcı oluyorlar. Onlarda aynı programı uyguluyorlar.
Ferrero’nun imkanları daha fazla olduğu için fındıkta tüplü fidancılık işlemini yapıyorlar. Üreticiler bunlardan alıp bahçelerini yeniledikleri zaman bekleme süreleri çok daha az oluyor. Ticaret Odasının projeler tarafından verilen fideler 1 ya da bir buçuk yaşında. Bunların ürün vermesi için 4-5 yıl beklemek gerekiyor.
Ferrero’nun yaptığı bu fidecilik uygulamasında ise 4 sene sonra çok iyi bir duruma gelecekler. Üreticiler Ferrero projesine katılıp da bahçelerini yeniledikleri zaman kendi bahçelerini sökecekler buradan aldıkları fideleri olduğu gibi dikecekler. Böylelikle ürün kaybı zamanı da yaşamamış olacaklar. Bunu göstermemizin sebebi Türkiye’de gerçek anlamda tüplü fındık fideciliğine ihtiyaç vardır. Bununda bir şekilde uygulanması lazım. Tarım İl Müdürlüğü bu işin içine sokularak sertifikalı fidancılık yapılırsa hem kaliteli ve daha fazla ürün yetiştirme imkanına sahip olurlar” dedi.
Üreticilerin en büyük sıkıntılarından bir tanesinin fındık fiyatları olduğunu dile getiren Köleoğlu, “Biz projelerimizi sürekli olarak üreticilerimize anlatıyoruz. Üreticilerin en büyük sıkıntılarından birisi de fındık fiyatları oluyor. Bu gençleştirmenin, fındık budamanın ve ağaç yenilemenin de fiyata bir nebze olsun faydası olacağını düşünüyorum. Karadeniz bölgesinde sertifikalı fidecilik hem üretici için iyi olur hem Türkiye için iyi olur iyi de fayda sağlayacağını düşünüyorum. Biz bunu örnek olarak yaptık inşallah insanlar da görür ya da devlet bu işe el atar” diye konuştu.
dikGAZETE.com