Filografi ile tanışan Liceli kadınlar ellerindeki çekiçle ahşabı sanata dönüştürüyor

Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki kadınlar, katıldıkları filografi kursunda hem sosyalleşiyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Diyarbakir

Lice Belediyesi ve Kaymakamlığı, ilçedeki kadınların stres atmaları, sosyalleşmeleri ve aile bütçelerine katkı sunmaları amacıyla Aile Destek Merkezi'nde "filografi" kursu açtı.

İlk etapta 15 kursiyerin katıldığı kursta kimi kadınlar hayatında ilk defa bir meslek edinmenin ve maddi kazanç sağlayacak olmanın gururunu yaşıyor.

Hayal güçlerini kullanarak sabır ve emekle ellerine çekiç ve çivi alıp ahşabı sanata dönüştüren kadınların yaptığı ürünler, daha sonra belediyenin "Kadın Kooperatifi" aracılığıyla satışa sunulup gelir sağlanacak.

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Cevdet Bakkal, yaptığı açıklamada, ilçedeki kadınların meslek edinmeleri, sanat öğrenmeleri ve aile ekonomilerine katkı sağlamaları amacıyla çalışma yaptıklarını söyledi.

Kursiyerlerin yaptıkları ürünlerin malzemelerini belediye olarak karşıladıklarını ifade eden Bakkal, ürünlerin pazarlamasına da kurdukları kadın kooperatifi aracılığıyla destek sağlayacaklarını ifade etti.

"Ekonomilerine bir katkı sağlamış olacağız"

Hem internet sitesi hem de sosyal medya aracılığıyla ürünlerin satışını yapacaklarını anlatan Bakkal, şöyle dedi:

"Bu şekilde ekonomilerine bir katkı sağlamış olacağız, yeni bir istihdam alanı oluşturacağız. Aile destek merkezimiz uzun yıllardır ilçemizde faaliyet göstermektedir. Çalışmalarımızı ilçemizde devam ettireceğiz.

En önemli hedefimiz kadınlarımıza ekonomik manada destek sağlayabilmek ve meslek edinmelerine yardımcı olabilmek. Üretim odaklı bir kurs olduğu için bunları devam ettiriyoruz.

Buradan ürettiğimiz ürünlerin daha sonradan pazarlamasını gerçekleştireceğiz ve ekonomik anlamda katkı sağlamış olacağız. Bu tür projeleri pandemi sürecinde maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz."

Kurs öğreticisi Hezar Karadaş, 15 kursiyerin filografi ile kendi hayal güçlerini geliştirerek çalışma yaptıklarını söyledi.

Karadaş, şunları kaydetti:

"Buradaki kursiyerlerin yarısı ev hanımı ve ev içerisinde yaşadıkları sorun ve stresi atabilmeleri için çok iyi bir ortam. Filografi ilk defa gördükleri bir kurstu. İlk başta zorluk yaşıyorlar ancak ileriki zamanlarda el alışkanlıkları oluyor ve çok iyi seviyelere geliyorlar.

Kursiyerlerimiz buraya geldiklerinde hem sosyalleşiyorlar hem de sorunlarını kapı arkasında bırakıyorlar."

"Para kazanıp ve ayaklarımızın üstünde durabileceğiz"

Kursiyerlerden Kamile Çelik, özellikle salgın sürecinde böyle bir ortamın oluşturulmasının sosyalleşme anlamında çok iyi olduğunu dile getirdi.

Kursa ilk başladıklarında yapamayacaklarını, başarısız olacaklarını düşündüklerini belirten Çelik, zaman geçtikçe kendilerini geliştirdiklerini ve çok güzel ürünler elde ettiklerini söyledi.

Çelik, "İnsanın özgüveni yerine geliyor, sosyal arkadaşlar ediniyoruz ve güzel vakit geçiriyoruz. Bizim için çok verimli oldu. Bize maddi kazanç sağlayacak çünkü hayal gücümüzü geliştirerek birçok şekil çıkarabiliyoruz.

Kurs bittikten sonra kendi paramızı kazanacağız ve ayaklarımızın üstünde durabileceğiz. Verimli olabilmeyi ve güzel şeyleri başarabilmeyi hedefliyoruz. İmkanlar sağlanırsa buradaki arkadaşlarımızla atölyede devam edebiliriz." ifadesini kullandı.

"Burayı okulum gibi, kendi üniversitem gibi görüyorum"

Ev hanımı Gülfizar Delidere, kursta çok güzel vakit geçirdiklerini, meslek sahibi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ben okul okumadım, burayı okulum gibi kendi üniversitem gibi görüyorum. Burada kendimizi geliştiriyoruz. Tahtanın üzerine çivi çakıyoruz, tel örgüsünü yapıyoruz. Evde olan kadınlar açısından çok iyi bir şey.

Ev hanımı olarak böyle bir şey becerebileceğimi tahmin etmiyordum ama buraya geldikten sonra kısa bir sürede yol katettik. Çok güzel geçiyor, eğlenceli vakit geçiriyoruz, stres atıyoruz.

Burada kadınların kuvveti konuşuyor diyebilirim. İleriki hayatımızda kendi atölyemizi açabiliriz. Evde oturan kadınlar böyle kurslar nerede açılırsa açılsın başvursunlar, kesinlikle pişman olmazlar. Kaymakam beye böyle bir kurs açıp destek verdikleri için teşekkür ediyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Real Madrid sahasında Athletic Bilbao'yu 3-1 yendi

2020-12-16 05:46 - Spor

Kommersant: Aras Ağalarov inşaat projesi politikaları konusunda uyarmıştı

2020-12-22 06:47 - Özel Haber

Türkiye 3. sırada!.. Rusya'nın tarım ürünleri ihracatı yüzde 16 artışla 26,5 milyar dolara ulaştı

2020-12-18 07:37 - Özel Haber

Ekonomide 2020 böyle geçti

2020-12-16 14:50 - Ekonomi

Prostat kanseri 50 yaşından sonra sık görülüyor

2020-12-15 17:36 - Sağlık

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kısıtlamaları gevşetmeyeceği sinyalini verdi

2020-12-21 17:11 - Dünya

Kesilmeye kıyılamayan pastalar tasarlıyor

2020-12-21 15:31 - Çevre-Hayat

Avrupa Şampiyonası'nda ilkleri yaşatan milli cimnastikçiler 10 madalyayla tarih yazdı

2020-12-21 16:20 - Spor

Peru'da 5,5 büyüklüğünde deprem oldu

2020-12-17 10:33 - Dünya

Oyunlar, LEGO ve K-pop aramaları yılbaşı öncesi çocukların gözdesi

2020-12-22 13:44 - Genel

İlgili Haberler

Gazze'de yaşananların unutulmaması adına 15 Temmuz köprüsüne pankart asıldı

18:22 - Çevre-Hayat

Cenazesini defnettiği ablasının yaşadığını öğrendi

16:07 - Çevre-Hayat

Çocuklarda yemek seçiciliği çoğunlukla genetik faktörlerden kaynaklanıyor

16:02 - Çevre-Hayat

Lojistik projesiyle tırın şoför koltuğuna oturan kadınlar limanda çalışıyor

15:32 - Çevre-Hayat

Ordulu arıcı çift Hakkari dağlarında "en iyi bal" için mesai yapıyor

14:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan "Gazze" paylaşımı

20:23 - Gündem

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 12 Filistinli öldü

19:48 - Dünya

Almanya'da IGMG Brühl Camisi dualarla ibadete açıldı

19:18 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1446

BM: Suriye'yi de içine çekecek bölgesel savaş riski mevcut

19:13 - Dünya

Bireysel krediler ve konut kredilerinde ihtiyatlı risk ağırlıkları düşürüldü

18:47 - Ekonomi