RAMALLAH - KAYS EBU SEMRA
Filistinli Nazmiye Hasan, modern hayatta yerini metal ve plastik eşyalara bırakmasına rağmen rızkını yöresel hasır dokuma tepsilerden kazanmaya devam ediyor.
Nazmiye teyze, ailesinin geçimini sağlamak ve yaptıklarını sevdiklerine hediye ederek onları mutlu etmek için 10 yaşından beri öğrenmeye başladığı hasır dokumacılığını 60 yaşına ulaşmasına rağmen hala sürdürüyor.
Batı Şeria'daki Nablus kentinin Kusra kasabasında yaşayan Nazmiye, hayatının bir parçası haline gelen bu zanaatla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğini annesinden öğrendiğini ve buğday hasat zamanında samanların başaklarını ayıklayarak, bunlardan hasır tepsi ve sepet dokuduğunu belirtti.
Yaptığı işle ilgili bilgi veren Nazmiye, buğday saplarını evin avlusundaki büyük bir kabın içinde yaklaşık 2 saat beklettiğini ifade ederek, ''Yumuşamaları için bir süre suyun içerisinde bırakıyorum. Farklı desenlerde tepsi yapmak için boyama işlemini suyun içerisine kattığım boyalarla gerçekleştiriyorum. Dokumada sadece samanları sıkıştırmak ve bağlamak için kullanılan keskin bir alete ihtiyaç duyuyorum. Son olarak dokunan tepsi ve sepetlerin üzerine yaptığım resimlerine göre her birine ayrı ayrı isim veriyorum." dedi.
Yaklaşık 5 bin nüfusa sahip kasabada hasır dokumacılığı yapan tek kişi olan Nazmiye, "Evimin duvarlarını farklı farklı isimler vererek dokuduğum işleme ve renkli tepsilerle süslüyorum. Önceden birisi evlendiğinde, sevdiğimiz bir kişiyi ziyarete gittiğimizde veya uzaktan bir misafir geldiğinde hediye olarak bu dokumalardan verirdik. Şimdi ise bunların bir kısmını çocuklara hediye edip, bir kısmını da satarak evin geçimine katkıda bulunuyorum." diye konuştu.
Günün birinde bu zanaatın yok olup gideceğini düşünerek üzüldüğünü belirten Nazmiye, "Geçmişte bütün kadınlar bu dokumacılığı yapmayı bilirdi. Bugünün genç kızları ise maalesef bu zanaatten yoksun.'' ifadelerini kullandı.
Nazmiye teyze, yapımı yaklaşık 3 gün süren hasır dokumaların tanesini 20 dolara sattığını kaydetti.
dikGAZETE.com