?>

Filistinli işadamı: Filistin mutfaklarının yüzde 50 ila 60'ı Türk malı

Filistinli işadamı ve Türk-Filistin Dostluk Derneği Başkanı Muhammed Cevher, Filistin mutfaklarında kullanılan malzemelerin yüzde 50 ila 60'ının Türk malı olduğunu belirtti.

Dünya - 10 ay önce

Ramallah

Yapı malzemeleri alanında faaliyet gösteren bir aile şirketleri bulunan Cevher, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuruldukları ilk günden bu yana ağırlıklı olarak Türk ürünleri kullandıklarını ifade etti.

Cevher, aynı zamanda çoğunluğu lisansını Türkiye'de tamamlamış, Türk fabrikaları ve şirketleriyle ticari ilişkileri olan Filistinli işadamlarının yer aldığı, Türk-Filistin Dostluk Derneğinin Başkanlığını yaptığını belirtti.

Restoran, hastane ve otellerdeki merkezi mutfaklar ile inşaatlarda alüminyuma alternatif olarak kullanılan diğer malzemeleri Türkiye'den ithal ettiklerini kaydeden Cevher, "Filistin'de Türk ürünleri büyük ölçüde yer alıyor ve Filistin mutfaklarının yüzde 50 ila 60'ı Türk malı. Filistinli şirketler için Türk ürünleri aralarındaki yakınlık, ortak tarih ve sosyal sebeplerden ve aynı maslahatlardan dolayı büyük önem taşıyor." dedi.

Filistin, gümrükte İsrail çatısı altında sınıflandırılıyor

İsrail vatandaşı Filistinlilerin, Türk ürünlerini ithal ettiğini ve bir kısmını Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere sattığını aktaran Cevher, şunları söyledi:

"Filistin, gümrükte İsrail çatısı altında sınıflandırılıyor. Filistin'in Türkiye'den yaptığı ithalatın gümrük verileri sanki İsrail'e satılmış gibi görünüyor. Türkiye'den veya başka bir ülkeden ithalat yaptığımızda, ithalatçı kısmına Filistin yerine İsrail yazılı bir form doldurmamız gerekiyor, aksi takdirde İsrail firmaya değerinin yüzde 12'si kadar para cezası kesiyor. Ayrıca ürünlerin teslimi ve limandaki gümrük işlemleri gecikiyor."

Cevher, bu durumun, Filistinlilerin Türkiye'den yaptığı ihracatın hacmini gerçek dışı hale getirdiğine işaret ederek, "Özellikle Kudüs'te İsrail şirketleri olarak sınıflandırılan Filistinli şirketlerin bulunması nedeniyle ürünler sanki İsrail'e satılmış gibi kayıtlara geçiyor." diye konuştu.

İsrail, Filistin'in başka bir ülkeyle kurduğu ilişkileri tanımıyor. Filistin'e ait bir gümrük olmadığı için Türk malları İsrail gümrüğü üzerinden Filistin'e geçiyor. Bu nedenle ticaret hukuku, ihracatın yapılacağı ülke ya da transit ülkenin adı İsrail olarak yazılmasını öngörüyor.

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'nin Filistin'e gönderdiği malların yüzde 96,5'i Akdeniz üzerinden Hayfa ve Aşdod limanlarını geçerek Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki şirketlere ulaşıyor.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarına başladığı 7 Ekim 2023'ten 20 Mart 2024'e kadar olan sürede, Türkiye'nin İsrail ile toplam ticaret hacminin yaklaşık yüzde 33, ihracatının yüzde 30, ithalatının ise yüzde 43,4 oranında azaldığı görüldü.

Türkiye'nin Filistin meselesini destekleme çalışmaları kapsamında Gazze'ye yaklaşık 7 bin 400 ton insani yardım malzemesi gönderildi, başta onkoloji hastaları olmak üzere çok sayıda hasta ve yaralı Filistinlinin tedavisine ev sahipliği yapıldı.

Öte yandan Gazze'de sahra hastanesi kurma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Gazze'deki insani durumun vahameti göz önünde bulundurularak, geçen yıl yapılan 10 milyon dolara ilave olarak Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) 1 milyon dolar ek katkı sağlandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

D-Smart GO, Tru.Store üzerinden T10X kullanıcılarıyla buluştu

2024-04-03 19:13 - Teknoloji

Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat, futbolcuları uyardı

2024-04-05 20:52 - Spor

Almanya, Botsvana'nın "20 bin fil gönderme" tehdidine cevap verdi

2024-04-03 20:18 - Dünya

Mahzen-26 Operasyonlarında 20 kişi tutuklandı

2024-04-07 08:53 - Asayiş

Rusya'da Ural Nehri'nde barajın patlaması sonucu yüzlerce ev su altında kaldı

2024-04-06 14:28 - Dünya

Deniz taşıtlarına tanıtım numarası verilecek

2024-04-06 11:42 - Ekonomi

Kuru yemişçilerde bayram hareketliliği yaşanıyor

2024-04-06 12:58 - Gündem

Bakan Yerlikaya, Ramazan Bayramı nedeniyle yola çıkacakları uyardı

2024-04-07 12:17 - Gündem

Fenerbahçe, Olympiakos maçı hazırlıklarına başladı

2024-04-04 16:32 - Spor

BTM girişimcilerinin yatırım değerlemesi 7 milyar lirayı aştı

2024-04-05 11:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Almanya Başbakanı Scholz, ABD Başkanı Trump'ın Gazze'yi "devralma" planını redde

17:03 - Dünya

İran, ABD'nin yeni petrol yaptırımlarını kınadı

16:53 - Dünya

Kanada Başbakanı Trudeau'ya göre, Trump'ın 30 günlüğüne askıya aldığı gümrük vergisi süreb

14:17 - Dünya

KDC'den BM'ye uluslararası soruşturma komisyonu kurulması çağrısı

14:12 - Dünya

Alman seçmenler, 23 Şubat seçimlerinin ardından siyasi istikrarsızlık bekliyor

14:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanya Başbakanı Scholz, ABD Başkanı Trump'ın Gazze'yi "devralma" planını redde

17:03 - Dünya

Galatasaray'da UEFA listesine Morata, Cuesta ve Sallai eklendi

16:57 - Spor

İran, ABD'nin yeni petrol yaptırımlarını kınadı

16:53 - Dünya

İstanbul Valisi Gül: Ocak ayında 86 bin 274 litre sahte ve kaçak alkol ele geçirildi

14:42 - Gündem

Uludağ'da kar kalınlığı yaklaşık 1 metre ölçüldü

14:38 - Gündem