?>

Filistinli futbolcular antrenmanlarını Ayrım Duvarı ve askeri kulelerin gölgesinde yapıyor

İşgal altındaki Batı Şeria'da üç tarafı İsrail'in Ayrım Duvarı'yla çevrili Ayide Mülteci Kampı'ndaki Filistinli futbolcular, antrenmanlarını duvarın ve askeri kulelerin gölgesinde yapmaya çalışıyor.

Dünya - 2 yıl önce

Ramallah

Batı Şeria'nın Beytüllahim kenti yakınlarında 1948'de kurulan halihazırda 115 dönümlük bir alanda yer alan mülteci kampında yaklaşık 3 bin 200 Filistinli yaşıyor.

Kampın çevresinin Ayrım Duvarı'yla çevrili olması bölgede yaşayan Filistinlileri her yönden sıkıntıya sokuyor. Bölge halkı, özgürlüklerinin kısıtlanmasının yanı sıra sık sık İsrail güçlerinin, herhangi bir sebeple attıkları göz yaşartıcı gazlara veya saldırılarına maruz kalabiliyor.

Bu şartlar altında Ayide Mülteci Kampı Akademisi'nde eğitim gören genç futbolcular, antrenmanlarını duvarın ve kulelerin yakınındaki sahada askerlerin gözetimi eşliğinde "diken üstünde" yapıyor.

Antrenör Mahmud Cendiyye, akademideki futbolcuları psikolojik baskı altında eğitmek için çaba sarf ediyor.

Sahada bir gözüyle futbolcuları takip eden diğer gözüyle gözetleme kulesindeki askerleri izleyen Cendiyye, endişe altında çalışmalarını sürdürüyor.

AA muhabirine konuşan Cendiyye, 2020 yılından bu yana antrenörlük yaptığını, işinde büyük ilerlemeler kaydetmesine rağmen İsrail'in baskılarının önlerindeki en büyük engeli teşkil ettiğini söyledi.

Cendiyye, "Sahanın etrafında Ayrım Duvarı ve gözetleme kuleleri bulunması futbolcuları olumsuz etkiliyor. Antrenmanlar sırasında psikolojik olarak rahat hissetmiyorlar. Askerler sık sık sahaya baskın yapıp, göz yaşartıcı gaz kullanıyor." dedi.

Kampın çocuklarının olumsuz etkilerden uzak tutmaya çalıştığını anlatan Cendiyye, antrenmanlarla onlara fiziki ve psikolojik destek de sağlamaya çalıştığını vurguladı.

Cendiyye, "Eğer top Ayrım Duvarı'na doğru kaçarsa geri almak mümkün değil. Sahanın nefes almak için uygun bir yer olması gerekirken, askerlerin bulunması özgürlüğü kısıtlıyor ve olumsuz etki bırakıyor." diye konuştu.

"Futbol evrensel bir dil, özgürlüğü ifade eder ama işgalciler bunu anlamıyor"

Spor akademisinde eğitim gören genç futbolculardan Verid Rami de "Antrenmanlarda üzerimizdeki psikolojik baskıları atmaya çalışıyoruz. Ama Ayrım Duvarı ve gözetleme kulelerindeki İsrail askerleri nedeniyle endişeler yakamızı bırakmıyor." dedi.

Rami, "Topumuz duvara doğru kaçarsa geri alamıyoruz. Eğer biri almaya çalışırsa ateş açıyorlar. Duvar, özgürlüğümüzü kısıtlıyor. Futbol evrensel bir dil, özgürlüğü ifade eder ama işgalciler bunu anlamıyor." ifadelerini kullandı.

Ayide Mülteci Kampı Akademisi Program Koordinatörü Muhenned Ebu Surur ise Ayrım Duvarı ve askeri gözetleme kulelerini gören sahanın çok kötü manzaraya ve seyircilere sahip olduğunu söyledi.

Ebu Surur, "Ayide Mülteci Kampının üç tarafı 7 kule barındıran Ayrım Duvarı'yla çevrili. Kulelerden ikisi futbol sahasının çevresinde. İsrail güçleri çok kez sahadaki çalışmaları durdurdu." şeklinde konuştu.

İsrail güçlerinin, neredeyse her gün kampa göz yaşartıcı gaz attığını aktaran Ebu Surur, Akademi aracılığıyla bölgenin olumsuz şartlarından kurtulmak için sporu seven, spor yapan bir nesil hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Ayrım Duvarı

Filistin'de 2000 yılında patlak veren Aksa İntifadası'nın (2. İntifada) ardından İsrail yönetimi, 2002'de "güvenlik" gerekçesiyle Batı Şeria ile İsrail arasına "Ayrım Duvarı" inşasına başlamıştı.

Yüksekliği 4,5 ila 9 metre arasında, uzunluğu 712 kilometrelik beton levhalardan oluşan ve Filistinlilerin "Utanç Duvarı" olarak nitelendirdiği duvar nedeniyle Batı Şeria'daki 3 milyona yakın Filistinli, işgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail'e geçemiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman’da İttifak denklemi! Akşener’in ziyareti ne anlama geliyor?

2023-04-01 20:56 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Azerbaycan kahramanlarını beyazperdeye taşıyor

2023-04-04 11:37 - Magazin

Kamudaki 700 bin işçinin zam pazarlığında kritik buluşma

2023-04-03 17:13 - Ekonomi

5 Türk markası Rusya pazarına girdi, 4 marka daha geliyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-03-30 21:06 - Özel Haber

Adıyaman'ın Oturakçı Pazarı'nda esnaf yeniden kepenk açtı

2023-03-28 14:23 - Çevre-Hayat

Rusya'da ayakkabı satışları 2022'de yüzde 10'dan fazla düştü

2023-04-03 05:12 - Özel Haber

Avlanması yasak olan ur keklikleri Erzurum'da görüntülendi

2023-04-02 13:32 - Çevre-Hayat

Rus işadamı Amelin: Rusya'ya daha fazla Türk markası gelebilir

2023-04-02 05:43 - Özel Haber

Samsun ve Tokat'ta kar yağışı etkili oldu

2023-03-29 11:38 - Gündem

Merkez Bankasından döviz yükümlülüğü olan şirketlere yeni KKM uygulaması

2023-03-30 10:14 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail halkının yüzde 54'ü Lübnan'da ateşkesi destekliyor

20:47 - Dünya

İsrail'in Gazze'deki saldırıları Amsterdam'da protesto edildi

20:38 - Dünya

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Graham'dan, UCM kararlarına uyacak ülkelere yaptırım tehdidi

20:08 - Dünya

İsrail güçleri, işgal altındaki El Halil'de sokağa çıkma yasağını ikinci gününde sürdürüyor

19:22 - Dünya

İngiltere'de Bert Fırtınası nedeniyle "çoklu tehlike" uyarısı yapıldı

17:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Galatasaray, Bodrum'dan 3 puanla dönüyor

21:32 - Spor

Başkentin çevre ilçelerinde kar etkili olmaya başladı

21:13 - Gündem

İzmir'de şiddetli rüzgar cami minaresinin külahını devirdi

21:08 - Gündem

Trablus Üniversitesi Rektörü Lübnanlıların İsrail'e karşı birleştiğini söyledi

20:53 - Gündem

İsrail halkının yüzde 54'ü Lübnan'da ateşkesi destekliyor

20:47 - Dünya