?>

Filistin'in eski UNESCO Temsilcisine göre İsrail Filistinlilerin kültürünü yok etmek istiyor

Yazar ve Filistin'in eski Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Elias Sanbar, "İsrail'in Filistin'de bir etnik kıyım yapmayı amaçladığını" ve Filistinlilerin kültürünü yok etmek istediğini belirtti.

Dünya - 8 ay önce

Paris

Paris'teki Arap Dünyası Enstitüsünde (IMA) "Gazze : Yıkım Nereye Kadar Devam Edecek?" başlıklı konferansta, İsrail'in aylardır devam eden saldırıları sonucu tahrip edilen Gazze'deki kültürel mirasın nasıl korunacağı ve yeniden nasıl inşa edilebileceği ele alındı.

Sanbar, Kudüs Fransız İncil ve Arkeoloji Okulu'nda arkeolog ve araştırmacı Rene Elter, Cenevre merkezli Çatışma Bölgelerinde Mirasın Korunması İçin Uluslararası Birliğin Program Müdürü Elke Selter, Fransa menşeli Mediapart haber sitesinin sahibi Edwy Plenel'in yanı sıra çok sayıda kişi etkinliğe katıldı.

"Filistin'in tamamına yönelik bir savaş"

Sanbar burada yaptığı konuşmada, "Sadece Gazze'ye yönelik bir savaş değil bu, Filistin'in tamamına yönelik bir savaş." dedi.

"İsrail'in Filistin'de bir etnik kıyım yapmayı amaçladığını" söyleyen Sanbar, Tel Aviv yönetiminin, Filistin halkının kültürünü yok etmek istediği değerlendirmesinde bulundu.

Sanbar, İsrail ordusunun bölgede Filistinlilerin kültürel mirasını "çaldığını" ifade ederek, "Bu savaş uzun sürecek, sonuçları çok ciddi olacak ve belki de Filistin sınırlarını aşarak bölgeyi (Orta Doğu) ateşe verecek bir savaşın arifesindeyiz." diye konuştu.

Elias Sanbar, Filistin halkının yaklaşık 1 asırdır yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "1948'de Filistin yok olduğunda ve yüzbinlerce mülteci karayoluyla, patikadan, deniz yoluyla Arap ülkelerine ulaştığında bu bir felaketti, Nakba bir felaketti. Ancak 4 yıl sonra mücadele etme fikri yeniden canlandı." ifadesini kullandı.

Nakba sırasında giden Filistinlilerin birkaç gün sonra geri dönebileceğini düşündüklerini ancak bunun gerçekleşmediğini ifade eden Sanbar, Gazzelilerin saldırılara rağmen bölgede kalarak direndiğini belirtti.

Gazze'nin "açık hava mezarı" haline geldiğini söyleyen Sanbar, İsrail'in Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) bazı çalışanlarına yönelik iddialarına da değindi.

Sanbar, sözlerini, "Bugün açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan 6 milyon insanla ilgilenen bir kurumun finansmanını kesmek için acele eden Batılı büyük demokrat güçlerin sayısı kesinlikle iğrenç bir şey." diye tamamladı.

Gazze'de 20 yıla aşkındır arkeoloji alanında faaliyetler yürüten Elter ise bölgede 2017'den bu yana geliştirdikleri "İntikal" isimli programla Filistinli gençlere kültürel miraslarını koruma eğitimi verdiklerini anlattı.

Bölgede arkeoloji alanında eğitim verdikleri Gazzelli gençlerin kendi miraslarından gurur duyduğunu dile getiren Elter, "1 Kasım'da (2023) Gazze'den çıktım, roketlerin ve İsrail'in bombardımanları arasında bir ay geçirdim." dedi.

Simgesel 3 bina yıkıldı

Artık Gazze'ye girilemediği için bölgedeki yıkımın boyutu hakkında bilgi veremeyeceğini kaydeden Elter, "Birçok yer yıkıldı. Gazze'nin tarihi kent merkezindeki yıkım en çarpıcı olanıydı. Kent merkezinin 3 simgesel binası tamamen yıkıldı. Bunlardan biri de kentin tam merkezinde bulunan Büyük Ömer Camisi." ifadesini kullandı.

Elter, şimdilik Gazze'deki kültürel miras alanlarının muhafaza edilmesinin önemine vurgu yaparak, gelecek yıllarda bu alanların yeniden inşasının gündemde olacağına işaret etti.

Elke Selter de uluslararası sözleşmelere göre, bir miras alanını hedef almanın suç teşkil ettiğini hatırlatarak, "Uluslararası hukuka saygının hiç olmadığı bir savaşın içindeyiz." dedi.

Selter, bölgedeki kültürel mirası Gazzeliler ve Filistinliler için korumanın önemine dikkati çekti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Meta, yapay zeka ile oluşturulan görselleri işaretlemeye başlayacak

2024-02-06 19:58 - Medya

ChatGPT'nin yeni özelliğiyle dil öğrenimi kolaylaşıyor

2024-02-02 14:07 - Medya

TUA "METABOLOM" deneyine ilişkin sözlüğü paylaştı

2024-02-02 17:33 - Teknoloji

Facebook 20 yaşında

2024-02-04 11:22 - Medya

Yurduntepe Kayak Merkezi'nde sömestir yoğunluğu hafta içi de sürüyor

2024-02-01 14:42 - Magazin

BM: Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyaretini yakından takip edeceğiz

2024-02-05 21:03 - Dünya

Peskov: Türk bankacılık sektörü temsilcileriyle Kremlin diyalog halinde

2024-02-04 15:37 - Özel Haber

Rus TSO Başkanı Katırin: Washington'un Ankara’ya baskısı ile ödemelerdeki sorunlar Rusya’yı başka pazarlara yönlendirebilir

2024-02-04 13:31 - Özel Haber

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Al-Nasr’ı kabul etti

2024-02-07 19:12 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan: (ABD ile İran'ın kontrollü çatışması) Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazı

2024-02-04 21:18 - Siyaset

İlgili Haberler

Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb, Türkiye'nin NATO üyesi ve AB ortağı olarak önemini vurguladı

16:57 - Dünya

İran: Direniş cephesi savaşın içinde, tek bir eylemin anlamı yok

16:03 - Dünya

İsrail saldırıları altındaki Beyrut'tan günlük sınırlı sayıda tarifeli uçuş yapılıyor

15:57 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni, Lübnan Başbakanı Mikati ile bölgedeki durumu görüştü

15:52 - Dünya

BM ve Arap Birliği, Libyalı tarafların Merkez Bankası konusunda anlaşmasından memnun

15:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Eskişehir'de belediye otobüs şoförünün kucağındaki çocukla araç kullanması kamerada

17:13 - Gündem

Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb, Türkiye'nin NATO üyesi ve AB ortağı olarak önemini vurguladı

16:57 - Dünya

Çankırı'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Güldürcek Barajı'nda sular çekildi

16:53 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Yeni bir anayasa ile Türkiye'ye nefes aldırmak mümkün olacaktır

16:47 - Siyaset

Yasa dışı 1089 internet adresine işlem başlatıldı

16:43 - Gündem