?>

Filistin, İsrail mahkemesinin 'sessiz ibadet' onayına topyekun karşı çıktı

Filistin, İsrail mahkemesinin, Yahudilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da "sessizce" ibadet etmelerine onay vermesini kınadı.

Dünya - 3 yıl önce

Ramallah

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, kararın Mescid-i Aksa'ya yönelik açık bir düşmanlık; Filistin halkına, Arap ve İslam ümmetine karşı da gerçek bir savaş ilanı olduğu aktarıldı.

Kararın bölgede bir din savaşı için açık bir çağrı olduğuna işaret edilen açıklamada, bu kararla Mescid-i Aksa'yı mekansal olarak bölmek için başlangıç yapılmaya çalışıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca kararın Mescid-i Aksa'nın tarihi ve hukuki statüsüne saldırı olduğuna işaret edildi.

Dışişleri Bakanlığının, Birleşmiş Milletler (BM) ve ona bağlı Güvenlik Konseyi ve UNESCO dahil olmak üzere, her düzeyde siyasi ve diplomatik çabalarını sürdüreceği vurgulanırken bu konuda, Ürdün, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatıyla koordineli çalışılacağı bildirildi.

Bakanlık ayrıca Arap ve İslam dünyasını bu kararı ve Mescid-i Aksa'ya yönelik oluşturacağı tehlikeleri azami ciddiyetle ele almaya çağırdı.

Filistin yönetimine bağlı Kudüs Valisi Adnan Gays da İsrail'i, Müslümanlar için kutsal olan 144 dönümlük alanda bulunan Mescid-i Aksa'nın tarihi ve hukuki durumuna saygılı olmaya çağırdı.

"Bu tür kararlar, tarihin gerçekliğini değiştiremez"

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kararın "Mescid-i Aksa'ya yönelik aleni bir saldırı ve Harem-i Şerif'in zamansal ve mekânsal olarak bölünmesi yolunda bir adım olduğunu" belirtti.

Kararın, tüm yasaları ve insani normları açıkça ihlal ettiğine dikkati çeken Kasım, bunun, İsrail yargısının Filistin halkına yönelik saldırılara, gerçeklerin çarpıtılması faaliyetlerine katıldığının bir tasdiki olduğunu kaydetti.

Kasım, "bu tür kararların tarihin gerçekliğini değiştiremeyeceğini; mukaddes Kudüs kentinin Arap-Filistinli kimliğini ortadan kaldırmayı başaramayacağını" vurguladı.

İslami Cihad ise yaptığı açıklamada, bu kararın geçersiz olduğunu; Aksa'nın kutsallığına ve Müslümanların hakkına yönelik bir saldırı teşkil ettiğini aktardı.

İsrail'in aldığı bu kararının, Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıların devam etmesinin önünü açacağına dikkat çekilen açıklamada, İslami Cihad, Tel Aviv'i Aksa'ya yönelik saldırıların sonuçları konusunda uyardı.

Açıklamada ayrıca Filistin halkının, tüm gücü, sebatı ve azmiyle Aksa'ya zarar verecek her türlü girişimle mücadele edeceği aktarıldı.

Yahudi yerleşimcilere yakınlığıyla bilinen "Arutz Sheva" gazetesinde 6 Ekim'de yer alan haberde, İsrail'in Kudüs'teki Sulh Mahkemesinin Yahudilerin Harem-i Şerif'te "sessizce yaptıkları ibadetin" suç sayılmayacağına hükmettiği ve bunun bir "ilk" olduğu belirtilmişti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin egemenliği ihlal ediliyor

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, 2003'ten bu yana İdarenin izni olmadan İsrail'in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabede giriyor.

Bu girişleri "baskın" olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini belirtiyor.

Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin tüm girişimlerine rağmen, İsrail makamları baskınları sürdürmekte ısrar ediyor.

Fanatik Yahudiler, İsrail polisi eşliğinde, sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kere Mescid-i Aksa'nın güneybatı duvarında bulunan El-Meğaribe Kapısı'ndan Harem-i Şerif'in avlusuna giriyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Mescid-i Aksa'da, kendilerinin de ibadet etme haklarının olduğunu savunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş’ın Ajax Maçı Kadrosu Belirlendi

2021-09-30 10:09 - İnsan&Hayat

Yontan kardeşler, o proje için Kartal Çidamlı ile yola çıktı

2021-10-02 21:58 - Magazin

Rusya'da Osmanlı altını ele geçirildi

2021-10-02 09:14 - Özel Haber

Cilt sayısıyla Guinness'e giren “Golgo 13“ çizgi romanının yazarı Saito öldü

2021-09-30 10:26 - Kültür Sanat

TRT'nin Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buluyor

2021-10-03 15:32 - Medya

İşitme kaybı tedavisinde erken aksiyon önem taşıyor

2021-10-04 13:48 - Sağlık

Avrupa'da birçok aile yüksek fiyatlar nedeniyle 'ev sahibi' olma umudunu kaybediyor

2021-10-03 18:24 - Genel

“Rusya’nın Atlantisi“ Fanagoriya antik şehrinde Türk izleri tarihe ışık tutuyor

2021-10-01 14:58 - Gündem

Rusya Gp Son Turlarda Neler Yaşandı?

2021-09-30 10:12 - İnsan&Hayat

İzzet Keribar'ın 'Miras: İstanbul'da Osmanlı Mimarisi ve Çini Sanatı' sergisi aç

2021-10-02 19:51 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

İsrail halkının yüzde 54'ü Lübnan'da ateşkesi destekliyor

20:47 - Dünya

İsrail'in Gazze'deki saldırıları Amsterdam'da protesto edildi

20:38 - Dünya

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Graham'dan, UCM kararlarına uyacak ülkelere yaptırım tehdidi

20:08 - Dünya

İsrail güçleri, işgal altındaki El Halil'de sokağa çıkma yasağını ikinci gününde sürdürüyor

19:22 - Dünya

İngiltere'de Bert Fırtınası nedeniyle "çoklu tehlike" uyarısı yapıldı

17:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Galatasaray, Bodrum'dan 3 puanla dönüyor

21:32 - Spor

Başkentin çevre ilçelerinde kar etkili olmaya başladı

21:13 - Gündem

İzmir'de şiddetli rüzgar cami minaresinin külahını devirdi

21:08 - Gündem

Trablus Üniversitesi Rektörü Lübnanlıların İsrail'e karşı birleştiğini söyledi

20:53 - Gündem

İsrail halkının yüzde 54'ü Lübnan'da ateşkesi destekliyor

20:47 - Dünya