KUDÜS
Filistin'de İsrail işgaline karşı silahlı ve siyasi mücadele veren en büyük İslami hareket konumundaki Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, 1987'de Şeyh Ahmed Yasin liderliğinde kuruldu.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensubu Yasin, Abdülaziz er-Rantisi ve Mahmud ez-Zahhar gibi isimlerin öncülüğünde faaliyetlerine başlayan Hamas'ın amacı, hem İsrail işgaline karşı direnmek hem de gerçekleştirdiği sosyal yardım programları ile Filistin halkına destek olmak.
İsrail'e karşı silahlı direnişin bayraktarlığını yürüten hareket, 2006'daki seçimleri kazanarak siyasi arenadaki gücünü de göstermiş oldu. Demokratik yollarla yapılan seçimlerde gösterdiği başarıya rağmen iktidarına izin verilmedi.
Kassam Tugayları
Kuruluşu 1984’e kadar uzanan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 1991’de kendisini "Hamas’ın silahlı kanadı" olarak ilan etti. Başlangıçta İsrail işgaline karşı "mütevazı" sayılabilecek silahlarla mücadele veren Kassam Tugayları, bugün 40 ila 50 bin kişilik düzenli bir orduya sahip.
Netanyahu’nun 1997’de Ürdün'ün başkenti Amman'a gönderdiği infaz timi, burada ikamet eden Hamas'ın önemli isimlerinden Meşal'i zehirleme girişiminde bulundu.
İsrail'den Gazze'ye 3 büyük saldırı
İsrail son yıllarda Gazze'ye 3 büyük saldırı düzenledi. Filistinli liderleri ve komutanları hedef aldığı suikastlardan sonra, kendisine yönelik artan roket saldırılarını bahane ederek, 27 Aralık 2008’de "Dökme Kurşun Operasyonu" adı altında Gazze'ye bir saldırı başlattı.
Hamas, Tunus'ta başlayan ve kısa sürede Arap coğrafyasını etkisi altına alan "Arap Baharı" sürecinden payına düşeni aldı. Suriye'de Mart 2011'de baş gösteren olaylarla beraber Hamas, başkent Şam'da bulunan merkezini Katar'a taşıma kararı aldı.
Hamas, İran ile bozulan ilişkilerini yeniden tamir etmenin yollarını arıyor
Hamas, askeri, ekonomik ve lojistik yardım açısından en önemli destekçisi sayılan İran'ın müttefiki Suriye’ye olan bu tavrından dolayı Tahran'dan aldığı desteği kaybetmek üzere. Son dönemde Hamas, İran ile bozulan ilişkilerini yeniden tamir etmenin yollarını arıyor.
Bu süreçte Hamas'ın ilişkilerinde zorluk yaşadığı bir diğer ülke ise Mısır oldu. Mısır’da 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarına son veren halk devriminden sonra yaşanan gelişmeler başta Hamas lehine seyrederken durum sonra tersine döndü.
Muhabir: Eshat Fırat, Turgut Alp Boyraz
dikGAZETE.com