?>

Filipinler, Güney Çin Denizi'nde Çin'e karşı mücadelede "acımasız" olacak

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, ihtilaflı Güney Çin Denizi üzerindeki haklarını korumaktan vazgeçmeyeceğini belirterek, Çin'e karşı tartışmalı bölgede mücadelede "acımasız" olunacağını bildirdi.

Dünya - 8 ay önce

İstanbul

Filipinler Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Müsteşarı Maria Theresa Lazaro ile Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Chen Xiaodong, Güney Çin Denizi İkili Danışma Mekanizmasının (BCM) 9. toplantısı kapsamında Manila'da bir araya geldi.

Görüşmede Lazaro, Chen'e, Filipinler'in ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde Çin'e karşı çıkarlarını koruma, egemenlik haklarını ve yargı yetkisini sürdürme konusunda acımasız olacağını iletti.

Bununla birlikte her iki taraf da güvenin yeniden tesis edilmesi, verimli bir diyalog ve etkileşim için elverişli koşulların oluşturulmasına duyulan ihtiyaca işaret etti.

Taraflar ayrıca "kendi pozisyonlarına halel getirmeksizin" gerilimi azaltma taahhütlerini de teyit ederken, hem Lazaro hem de Chen Güney Çin Denizi'nde yaşanan son olaylara dikkati çekti ve "Ayungin sığlığı" konusundaki tutumlarını karşılıklı olarak paylaştı.

Lazaro ve Chen, önemli farklılıklar devam etse de her iki tarafın sorunlara karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulmak için görüşmeleri sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını vurguladı.

Her iki taraf da iki eşit egemen devlet olarak karşılıklı saygı temelinde devam eden diyaloğun, denizde barış ve istikrarı kolaylaştıracağı konusunda mutabık kalarak görüşmelerdeki olumlu ivmeyi sürdürmek için 10. toplantının Çin'de yapılmasını kararlaştırdı.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor.

Çin, her yıl yaklaşık 3 trilyon dolarlık deniz ticaretinin gerçekleştiği Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamında hak iddia ediyor. Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak sahibi olduklarını savunuyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurların yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bolu'da zincirleme trafik kazasında 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

2024-07-02 15:18 - Asayiş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: KKTC'nin güçlendirilmesi öncelikli hedefimiz

2024-06-28 15:32 - Ekonomi

Türk araştırmacılar "süper bilgisayar"la genetik hastalıklara çözüm arayacak

2024-07-01 12:03 - Teknoloji

ÇAYKUR, mayıs ayı yaş çay bedelini yarın üreticilerin hesabına yatıracak

2024-06-27 17:08 - Gündem

Hindistan'da bir ayindeki izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısı 87'ye yükseldi

2024-07-02 16:18 - Dünya

BUÜ Görükle Kampüsü'ndeki yangın yaklaşık 900 dekar alanda zarara yol açtı

2024-07-01 14:48 - Gündem

Batılı ülkelerden Ukrayna'ya yılın ilk yarısında 13,8 milyar dolar mali yardım

2024-07-01 14:27 - Ekonomi

Erzurum ve Kars’ta sağanak etkili oldu

2024-06-30 18:33 - Asayiş

Almanya'da nüfusun yüzde 20,3'ü yalnız yaşıyor

2024-07-02 12:13 - Dünya

Mersin merkezli 15 ildeki yasa dışı bahis operasyonunda 51 zanlı tutuklandı

2024-07-02 10:42 - Asayiş

İlgili Haberler

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya

BM, Suriye'nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmadan memnun

11:57 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyen bütçe tasarısını onayladı

11:52 - Dünya

Fransa'da kundaklanan caminin yetkilileri ibadethanelerine bir an önce kavuşmak istiyor

11:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik tarifeleri yürürlüğe girdi

11:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya

BM, Suriye'nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmadan memnun

11:57 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyen bütçe tasarısını onayladı

11:52 - Dünya

Yabancı plakalı araçlar, özel otoyollardaki geçiş ücretlerini ödemeden Türkiye'yi terk edemeyec

11:48 - Siyaset

Fransa'da kundaklanan caminin yetkilileri ibadethanelerine bir an önce kavuşmak istiyor

11:43 - Dünya