'Filipinler'deki barış sürecinde son aşamadayız'

Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri İbrahim, "Bangsamoro Temel Yasasını tamamladık, devlet başkanına sunduk. Şimdi kongre aşamasındayız. Yıl sonundan önce kongreden onay almasını umuyoruz." dedi.

Dünya - 7 yıl önce

ANKARA - MEHMET ÖZTÜRK/NAZLI YÜZBAŞIOĞLU

Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) lideri Hacı Murat İbrahim, Filipinler'de barış sürecine ilişkin Bangsamoro Temel Yasasının (BTM) kongreden onay alması halinde geçiş hükümeti kurulacağını belirterek, "Her kesim, geçiş mekanizmasına dahil olacak. (2019'da başlaması öngörülen) Geçiş süreci, 2022'ye kadar 3 yıl sürecek." dedi.

Temaslarda bulunmak için Ankara'da bulunan MILF lideri İbrahim, Filipinler'deki barış sürecinde gelinen son noktayı AA'ya değerlendirdi.

İbrahim, Moro Müslümanlarını temsil eden MİKC ile 2014'te varılan barış sürecinde son aşamada olduklarını ifade ederek, "BTM'yi tamamladık, devlet başkanına sunduk. Şimdi kongre aşamasındayız. Kongrenin adımını bekliyoruz. Yıl sonundan önce kongreden onay almasını umuyoruz." diye konuştu.

Daha önce iki kez onaylanmayan BTM'nin kongreden bu kez geçip geçmeyeceğine ilişkin soru üzerine İbrahim, şunları kaydetti:

"Bir şans var çünkü devlet başkanının kongre üzerinde büyük etkisi var, insanlar tarafından da çok seviliyor. Biz de BTM'yi güncelledik. İçine Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC), Hristiyanlar ve diğer yerli grupların çıkarlarını da ekledik. Yeni BTM daha kapsayıcı."

İbrahim, BTM'nin kongreden geçmesinin ardından tüm tarafların dahil olacağı onay sürecinin başlayacağını dile getirerek, "Onayın ardından 'Bangsamoro Geçiş Hükümeti' adını verdiğimiz geçiş hükümetini kuracağız. Geçiş hükümeti, MİKC tarafından yönetilecek ve diğer kesimler de dahil olacak." ifadesini kullandı.

Diğer grupların da sürece olumlu baktığını aktaran İbrahim, "Her kesim geçiş mekanizmasına dahil olacak. (2019'da başlaması öngörülen) Geçiş süreci, 2022'ye kadar 3 yıl sürecek." dedi.

"Kimse Marawi'ye saldırılmasını beklemiyordu"

Filipinler'in güneyindeki Mindanao eyaletine bağlı Marawi'de DEAŞ bağlantılı Maute örgütü militanları ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların Morolu Müslümanlara etkilerini değerlendiren İbrahim, şunları söyledi:

"Bu olaydan kimse yarar sağlamadı. Müslümanlar yarar sağlamadı, hükümet yarar sağlamadı, hatta DEAŞ bile yarar sağlamadı çünkü sonuçta halk bulunduğu yeri terk etmek zorunda kaldı. İnsanların nefreti en yüksek noktaya ulaştı çünkü Marawi tamamen zarar gördü. Bölgedeki herkes yaşananlara büyük öfke duyuyor. Şimdiye kadar kimse bundan yarar görmedi."

İbrahim, son durumu "Çatışmalar neredeyse sonlandı. Sadece küçük bir alan DEAŞ'ın elinde kaldı. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni şu ki, hükümet de halk da onların Marawi'ye saldıracağını beklemiyordu. Marawi yüzde 100 Müslüman bir şehirdir. Çoğu birbiriyle akrabadır. Şehre zarar vermek için saldırdılar. Hem akrabalarına hem de onların mallarına zarar verdiler." sözleriyle aktardı.

"Türkiye'nin, Filipinler'deki barış sürecinde çok önemli rolü var"

Marawi'de şu anda 200 binin üzerinde Bağımsız Silah Bırakma Organı (IDB) unsurunun bulunduğunu belirten İbrahim, olaylar nedeniyle yaşanan sıkıntıların aşılması için hükümet ve uluslararası sivil toplum kuruluşları aracılığıyla insani yardım sağlandığını, Türkiye'den de İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) ve diğer sivil toplum kuruluşlarının bölgeye yardım gönderdiğini kaydetti.

İbrahim, "Türkiye'nin, Filipinler'deki barış sürecinde çok önemli bir rolü var. Öncelikle Türkiye, ABD, Suudi Arabistan ve Japonya ile Uluslararası Temas Grubu'nda. Bağımsız Silah Bırakma Organının da başkanı. Diğer yandan bölgedeki iyileştirme ve kalkınma programlarında da yer alıyor." dedi.

Türkiye'deki temaslarının çok verimli geçtiğini aktaran İbrahim, hükümet ve sivil toplum yetkilileri tarafından çok sıcak karşılandığını söyledi.

Barış sürecinin yol haritası

MİKC, barış anlaşması kapsamında, ülkenin güneyinde Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalara özerlik tanıması öngörülen BTM önerisini Devlet Başkanı Roderigo Duterte'ye temmuz ayında iletmişti.

Üzerinde uzlaşmaya varılan yol haritasına göre, aralık ayına kadar yasanın kongreden geçirilmesi için destek aranacak. Duterte, BTM'nin kongrede öncelikli görüşülebilmesi için taslağı "acil" koduyla meclise sunacak. Tasarının yıl sonuna kadar yasalaşarak meclisten geçmesi öngörülüyor.

Ardından 2018'de ocak-mayıs döneminde yasanın halkoyuna sunulması bekleniyor. Bölge halkı yasanın hayata geçip geçmeyeceğine karar vermek için sandık başına gidecek. BTM'nin kabulü durumunda ise siyasi özerkliği hayata geçirmek üzere Bangsamoro Geçiş Otoritesi kurulacak ve bu organ yeni siyasi yapıyı ilk serbest seçimlere taşıyacak.

Bölgedeki son durum

Filipinler ordusu, uluslararası bir terör suçlusunu ele geçirmek için 23 Mayıs'ta Marawi kentine operasyon düzenlemiş, DEAŞ bağlantılı Maute örgütü militanları suçluyu güvenlik güçlerinin elinden kurtarmak üzere Marawi'yi kuşatmıştı.

Çıkan çatışmaların ardından Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de "kalkışma olduğu" gerekçesiyle anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti. İki ay süren çatışmaların ardından 22 Temmuz'da olağanüstü hal yıl sonuna kadar uzatılmıştı.

Ömer ve Abdullah Maute kardeşler tarafından 2012'de kurulan Maute örgütü, adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleriyle biliniyor. Örgüt, Nisan 2015'te DEAŞ'a bağlılığını ilan etmişti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Recep Tayyip Erdoğan İmam Hatip Lisesi açıldı

2017-09-19 17:52 - Gündem

Milli tekvandocunun hedefi Avrupa şampiyonluğu

2017-09-15 15:12 - Çevre-Hayat

Savaş uçakları, PKK kamplarını baskı altına alıyor

2017-09-21 14:47 - Gündem

Bakırköy’de ahşap bir restoranda yangın çıktı

2017-09-21 11:47 - Asayiş

Çıngdu'daki cami Çinli ve gurbetçi Müslümanları bir araya getiriyor

2017-09-19 15:37 - Genel

Sanıklar 'Akın Öztürk 'İsrail bizi sattı' ifadesini inkar etti

2017-09-15 17:02 - Gündem

'SPD'nin oy oranı yüzde 20'ye geriledi'

2017-09-15 02:57 - Dünya

Türkiye Bankalar Birliği'nden güvenlik uyarısı

2017-09-20 13:27 - Ekonomi

TDV bu yıl Türkiye'ye 700 öğrenci getirdi

2017-09-21 14:47 - Genel

Gazze'nin yeniden imarına 37 milyon dolarlık destek

2017-09-21 14:07 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'de esir takası anlaşması ve erken seçime gidilmesi talebiyle gösteriler yapıldı

00:29 - Dünya

İsrail'in Gazze şehrinin doğusuna düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü

23:23 - Dünya

Fransa erken genel seçimlerinde sandıktan sol ittifakı birinci çıktı

22:33 - Dünya

Nepal'de muson yağmurlarının yol açtığı afet ve kazalarda 62 kişi öldü

21:23 - Dünya

Pakistan'da eriyen buzulların yol açtığı selde yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi

19:02 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail'de esir takası anlaşması ve erken seçime gidilmesi talebiyle gösteriler yapıldı

00:29 - Dünya

Kars'ta su baskınları, Ağrı'da sel

23:53 - Asayiş

AFAD'dan Karadeniz'de etkili olan yağışa ilişkin açıklama

23:43 - Asayiş

İsrail'in Gazze şehrinin doğusuna düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü

23:23 - Dünya

Yurdun kuzeydoğu kesimlerinde yarın kuvvetli sağanak bekleniyor

23:02 - Asayiş