?>

Filipinler'de Moro Müslümanları geleceklerini inşa ediyor

Moro Müslümanları, MİKC'in düzenlediği "Bangsamoro Danışma Toplantısı"nda geleceklerini görüştü.

Dünya - 7 yıl önce

COTABATO

Filipinler'de Moro Müslümanları geleceklerini görüşmek için bir araya geldi.

Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik tanıyan Bangsamoro Organik Yasası'nın Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından onaylanmasının ardından Moro İslami Kurtuluş Cephesince (MİKC), bölgelerini ilgilendiren yeni süreci değerlendirmek amacıyla Darapanan Kampı'nda "Bangsamoro Danışma Toplantısı" düzenlendi.

MİKC'ten Başkan El Hac Murad İbrahim, Birinci Başkan Yardımcısı Gazali Cafer ve Enformasyon Komitesi Başkanı Muhager İkbal'in yanı sıra Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalardan bazı üst düzey bölge yöneticileri konuşma yaptı.

Onaylanan Bangsamoro Organik Yasası'yla elde edilen zafere vurgu yapılan konuşmalarda uzun yıllar süren mücadeleler sonunda gelinen noktadan duyulan memnuniyet dile getirildi.

MİKC Başkanı İbrahim, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, artık bölgelerinde kalkınma, yatırım ve ekonomik gelişmelerin önemli olduğunun altını çizerek, merkezi hükümetle bir çok açıdan temaslarının devam edeceğini söyledi.

Moro halkı için mücadelelerinin bitmediğini ve siyasi olarak asıl mücadelelerinin şimdi başladığını belirten İbrahim, ilgili yasaya ilişkin halk oylaması çalışmaları ve sonraki süreç için yasa ile elde edilenlerin yerine getirilmesi konusunda çabalarının önemli olacağını kaydetti.

Mindanao eyaleti ve çevresinde yaşayan yüz binden fazla Moro Müslümanı toplantıya katılırken, Darapanan Kampı içi ve dışında yoğunluk güvenlik önlemi alındı.

Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan Bangsamoro Organik Yasası cuma günü Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından onaylanmıştı. Yasanın en erken 90 ve en geç 150 gün içinde Moroların yaşadığı bölgede halk oylamasına sunulması gerekiyor.

Filipinler devleti ile Morolu Müslümanlar arasında 40 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalarda 120 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kişi mülteci durumuna düştü.

Nüfusu 10 milyonun üzerinde olan Moro halkının en yoğun yaşadığı bölgeler Maguindanao, Lanao del Sur, Sulu, Tawi Tawi ve Basilan olarak sıralanıyor.

Bangsamoro Organik Yasası ile bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarının artması bekleniyor. Bangsamoro hükümetinin kurulması, bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak şeri hükümlerin uygulanacağı şeriat mahkemelerinin açılması ve bölgedeki idari yetkilerin Bangsamoro hükümetine devredilmesi öngörülüyor. Ayrıca, eski Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC) ve MİKC'in kolluk kuvvetlerine katılabilecekleri belirtiliyor.

Muhabir: Mahmut Atanur

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Albaraka Türk Taksim'de yeni şubesini açtı

2018-07-25 18:26 - Ekonomi

Lice'de öldürülen terörist gri listede çıktı

2018-07-29 22:02 - Asayiş

'Edebiyatıyla Kahramanmaraş zengin bir yer'

2018-07-28 02:32 - Kültür Sanat

Trabzonspor'da ayrılık

2018-07-26 20:05 - Spor

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian'dan Tunus'a ziyaret

2018-07-23 13:32 - Dünya

TİKA'nın Sırbistan'daki ahududu çiftliklerinde hasat vakti

2018-07-29 15:03 - Genel

Türk cerrahın ameliyatıyla öz güvenine kavuştu

2018-07-24 14:06 - Genel

Yağmurlu havalar e-ticarete yaradı

2018-07-25 17:23 - Ekonomi

TSK'nın Münbiç'te devriye faaliyeti sürüyor

2018-07-24 17:48 - Genel

Cocu'dan Benfica eşleşmesine ilişkin değerlendirme

2018-07-23 22:02 - Spor

İlgili Haberler

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

Devler Ligi'nde son 16 turuna yükselen 8 takım belli oldu

01:58 - Spor

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor