?>

Fidan'dan İslam dünyasına İsrail'e silah ambargosu uygulanması için baskıda bulunma çağrıs

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e silah ve mühimmat transferinin durdurulması için aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin de bulunduğu 52 ülkeden destek aldıklarını belirtti.

Gündem - 5 ay önce

Ankara

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e silah ve mühimmat transferinin durdurulması için aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin de bulunduğu 52 ülkeden destek aldıklarını belirterek, "Hepimiz bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Şimdi birliğimizi gösterme zamanıdır." dedi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Olağanüstü Zirvesi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Filistin meselesine ilişkin hitapta bulundu.

Fidan, İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım saldırısının sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun için de birlik içinde hareket edilmesi ve çağrılara kulak veren ülkelerle işbirliği yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Mescid-i Aksa'nın tehdit altında olduğunu aktaran Fidan, aralarında bakanların da bulunduğu İsrail'in aşırı sağcı siyasi figürlerinin Mescid-i Aksa'nın tarihi statükosunu değiştirme niyetlerini açıkça ifade ettiğini aktardı.

Fidan, bu durumun sadece Filistinlilerin değil tüm Müslümanların meselesi olduğuna dikkati çekerek, bu konularda tek bir sesle konuşulması ama bunun sadece sözde değil, eylemde de olması gerektiğini bildirdi.

"İlk adım olarak İsrail'e silah ambargosu uygulanması için bastırabiliriz"

Eksik olanın Filistin davası için kararlılık ya da ahlaki zemin değil, zorlayıcı eylemler olduğuna değinen Fidan, akan kanın durdurulması ve "yaklaşmakta olan bölgesel savaşı önlemek için" alınabilecek somut tedbirler olduğunu söyledi.

Bakan Fidan, bir avuç ülkenin İsrail'in bu savaşı sürdürebilmesi için İsrail'e silah ve mühimmat göndermeye devam ettiğine dikkati çekerek, "İlk adım olarak İsrail'e silah ambargosu uygulanması için bastırabiliriz. Türkiye olarak, İsrail'e silah transferinin durdurulması için Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde bir girişim başlattık. Aralarında BM Güvenlik Konseyinin daimi üyelerinin de bulunduğu 52 ülkeden destek aldık. Hepimiz bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Şimdi birliğimizi gösterme zamanıdır." ifadelerini kullandı.

İsrail ile ticareti durdurmak ve Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine devam eden soykırım davasına müdahil olmak gibi başka araçlar da olduğunu belirten Fidan, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) destek için bir kampanya başlatılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sanal gerçeklik müzesi "Müzeverse", 19 Kasım'da İstanbul'da açılacak

2024-11-07 16:23 - Teknoloji

Verint, Sistaş ve Genesys'ten müşteri temsilciliğinde yapay zekanın rolüne ilişkin değerlendirm

2024-11-05 16:27 - Ekonomi

BDDK, 3 şirkete faaliyet izni verdi

2024-11-05 09:13 - Ekonomi

Türkiye yeni sezonun ilk iki ayında yaklaşık 519,8 milyon dolarlık fındık ihraç etti

2024-11-04 14:53 - Ekonomi

Gençler ulaştırma projeleri için yarışacak

2024-11-05 16:04 - Ekonomi

Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen, kırmızı mercanları tanıtmak için Ayvalık'ta dalış yaptı

2024-11-04 11:58 - Çevre-Hayat

İsrail eski Savunma Bakanı Gallant ordunun Gazze'de kalması için bir neden olmadığını söyledi

2024-11-07 21:07 - Dünya

Borsa günü yükselişle tamamladı

2024-11-07 18:27 - Ekonomi

Göztepe, Süper Lig'de yarın Konyaspor'u konuk edecek

2024-11-09 09:23 - Spor

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü mesajı

2024-11-09 15:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, İzmir'de trafik kazasında vefat etti

21:56 - Gündem

Boykot çağrılarına ilişkin resen soruşturma başlatıldı

21:34 - Gündem

Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem

17:12 - Gündem

Türkiye'den, Güney Sudan'a seyahat uyarısı

17:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi Abiş'in cenaze törenine katıld

16:58 - Gündem

Günün Manşetleri

Dünya Bankasından, Türkiye'de deprem bölgelerinde istihdam için 500 milyon dolarlık finansman

00:27 - Ekonomi

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, CHP Genel Başkanı Özel'e tepki

00:22 - Siyaset

Bakan Uraloğlu: Samsun-Sarp Demiryolu Projesi'ni programımıza aldık

00:17 - Siyaset

İş dünyasından boykot çağrılarına tepki

23:07 - Ekonomi

Milyarderlerin sayısı ilk kez 3 bini aştı

23:03 - Ekonomi