?>

FETÖ'nün tetikçisinin darbe mesajları ortaya çıktı

15 Temmuz darbe girişiminde Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki eylemleri organize eden eski kurmay albay Erkan Öktem'in, darbe emirlerine uyulması yönünde sahte imzalı mesaj çektiği belirlendi.

Gündem - 5 yıl önce

Ankara

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki eylemleri organize eden ve Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Daire Başkanı Turgut Aslan'ı yaralayan, korumasını da şehit eden eski kurmay albay Erkan Öktem'in, darbe emirlerine uyulması yönünde sahte imzalı mesajı tespit edildi.

Ankara 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Jandarma Genel Komutanlığı darbe davasının dosyasına eklenen belgeler arasında, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Galip Mendi'nin Özel Kalem Müdürü eski kurmay albay Erkan Öktem imzasıyla mesajlar yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameye göre Öktem, 15 Temmuz günü Jandarma karargahındaki darbe eylemlerini organize etti.

Darbe karşıtı olan askerlerin derdest edilmesi emrini veren Öktem, karargaha olası müdahale için darbeci helikopter pilotları ile görüşerek Jandarma Genel Komutanlığı bölgesindeki polis araçlarına ateş açılmasını istedi ve sabah saatlerine kadar darbenin başarılı olması için çabaladı.

Darbeye yönelik eylemler devam ederken ve Jandarma Genel Komutanlığı FETÖ'cülerin işgali altındayken dönemin Kurmay Başkan Vekili olan Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, yakınlardaki Hisarcıklıoğlu Camisi'ni karargah olarak belirledi.

Darbe karşıtı askerlerle Genelkurmay'dan çekilen sözde sıkıyönetim emirlerine uyulmaması yönünde saat 03.45'te bağlı birliklere gönderilen mesajda, "Jandarma bir kanun ordusudur. Millete, devlete, milli iradeye yapılan ve yapılacak her türlü kanunsuz harekete karşı, gerekli tedbirler emir komuta zinciri içerisinde alınacaktır." ifadelerine yer verildi.

"Harekat yıldırım" kodlu mesaj

Mahkemedeki savunmasında darbeden haberinin olmadığını söyleyen Öktem, Çetin'in mesajı üzerine harekete geçti ve darbeciler tarafından derdest edilerek Akıncı Üssünde rehin tutulan Orgeneral Mendi'nin imzasını kullanarak sahte bir "darbe" mesajı hazırlattı.

"Harekat yıldırım" kodlu olan ve sözde sıkıyönetim emirlerine uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı belirtilen mesaj, 04.25'te bağlı birliklere gönderildi.

Mesajda, "16 Temmuz saat 03.00 itibariyle yönetime el koyulmuş olup, yurtta sulh harekatı başarıyla yürütülmektedir. Basında yapılan dezenformasyonlara itibar edilmeden tüm bağlı birliklerce ilgi ile emredilen sıkıyönetim kanununa harfiyen riayet edilecek ve uymayanlar hakkında her türlü yasal tedbir alınacaktır." ifadeleri yer aldı.

10 kez ağırlaştırılmış müebbeti istendi

Bütün çabalarına rağmen başarılı olamayan Öktem, daha önce kamera kayıtları ve sanık ifadeleriyle de ortaya çıktığı üzere sabah saatlerinde TEM Daire Başkanı Turgut Aslan'ı yaraladı ve korumasını şehit ederek karargahtan kaçtı.

Daha sonra yakalanarak yargılanmaya başlayan Öktem, mahkemedeki savunmalarında inkar politikasını izledi ve dava doyasındaki delilleri kabul etmedi.

Davanın 9 Temmuz 2019'da görülen celsesinde esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, aralarında eski kurmay albay Öktem'in de bulunduğu 175 sanığın "anayasayı ihlal" suçundan bir, "kasten adam öldürme" suçundan da 9 kez olmak üzere toplamda 10'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesini talep etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

PTT PAL ile Güvenlik-İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi

2019-09-06 17:37 - Gündem

Kırmızı bültenle aranan terörist etkisiz hale getirildi

2019-09-03 12:52 - Gündem

Akdeniz'de yaş meyve ve sebze ihracatı yarım milyar doları buldu

2019-09-05 18:47 - Ekonomi

Kilis'te 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen nar kabuğu bulundu

2019-09-05 17:17 - Çevre-Hayat

Tunceli'de 3 terörist ve işbirlikçi tutuklandı

2019-09-03 22:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mali Cumhurbaşkanı Keita bir araya geldi

2019-09-01 16:57 - Gündem

Sivas Barosundan TBB'ye 'olağanüstü genel kurul' çağrısına tepki

2019-09-07 00:52 - Gündem

Kuru ağaç kökleri akvaryumları süslüyor

2019-09-06 17:52 - Çevre-Hayat

Belçika'da kazanan Lerclerc

2019-09-01 21:37 - Spor

Eğitim hayatlarına 'horoz hediye ederek' başlıyorlar

2019-09-03 15:02 - Dünya

İlgili Haberler

AK Parti'li Kaya'dan şehit Piyade Komando Binbaşı Yetişen'in ailesine taziye ziyareti

20:57 - Gündem

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bolu'daki Grand Kartal Otel'in kaçak olduğu iddiasını yalanladı

17:53 - Gündem

Kahramanmaraş'ta depremde hayatını kaybedenler anısına Oryantiring yarışı düzenlendi

17:08 - Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Dayanışma, yardımlaşma ruhu milletimizin en bariz karakteridir

16:47 - Gündem

AFAD'da Santorini Adası Sismik Aktivite ve Olası Risk Değerlendirme Toplantısı düzenlendi

16:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile telefonda görüştü

20:53 - Siyaset

İsveç ve Hollanda'da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

20:48 - Dünya

Fatih'te denize düşen kadını balıkçılar kurtardı

20:37 - Asayiş

Silivri'de deniz suyu çekildi

19:57 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya, Endonezya ve Pakistan'a resmi ziyaretlerde bulunacak

19:53 - Siyaset