?>

FETÖ kara paraları şirket ve vakıf üzerinden aklamış

FETÖ/PDY soruşturmasında eski Vali Harput'un da aralarında bulunduğu 59 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, örgütün bazı vakıf ve şirketler üzerinden kara para aklamasına ilişkin detaylar dikkati çekti. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

BURSA - Mustafa Yılmaz

Bursa'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, eski Vali Şahabettin Harput'un da aralarında bulunduğu 59 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, örgütün kara paralarının bazı vakıf ve şirketler aracılığıyla aklanmasına ilişkin detaylara yer verildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca eski Vali Harput'un da aralarında bulunduğu 34'ü tutuklu, 13'ü tutuksuz, 12'si firari 59 sanık hakkında yürütülen soruşturma çerçevesinde hazırlanan ve Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, tutuksuz yargılanan iş adamlarından bazılarının incelenen banka hesaplarıyla ilgili detaylar dikkati çekti.

İddianamede, "para kasaları"na ilişkin "Orhan" adlı gizli tanığın, "Örgütün büyük miktardaki para kasaları M.K, F.K, A.F.E, T.B, A.Y. ve İ.S. ile E.K, firmaları adına hesap açtırarak, ihracat-ithalat yapmış gibi işlem yaparak örgüt paralarını aklarlar. Ayrıca, stratejik işlerini de bu kişiler ve bu kişilere ait firmalar çözerdi." ifadelerine yer verildi.

Bazı firmalar tarafından yapılan "himmet" adı altındaki bağışların, örgüte bağlı vakıflara aktarıldığı vurgulanan iddianamede, "Ahenk Kozmetik Pazarlama AŞ firmasının, Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfına 2011-2013 döneminde 20 çekle 230 bin 473 liralık bağış yaptığı, bu bağışların himmet parası olduğu, Türkiye'nin değişik sektör ve kentlerinden keşidecilerin farklı çekleri ciro ederek vakfa aktardığının anlaşıldığı, diğer bir deyişle kara para aklayarak FETÖ'ye finansal destek sağladığı tespit edilmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bazı vakıfların hesap hareketlerine de yer verilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Bursa ve dışında faaliyet gösteren ağırlıklı ticari firmaların ve ortaklarının, nakdi ve çek olarak yaklaşık 40 milyon liralık yüksek tutarı, ticari hayatın olağan akışına aykırı olarak FETÖ/PDY çatısı altında faaliyet gösteren ve kapatılan Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfına aktardıkları tespit edilmiştir. FETÖ/PDY çatısı altında faaliyet gösteren Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı yöneticileri ile bağış yapan firma ve ortaklarının bankalardaki kara para trafiği de mercek altına alınmış olup, bu kapsamdaki kişi ve firmalar tespit edilmiştir.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında adı geçen vakıfta yapılan aramalarda ele geçen defter, evrak, belge üzerinde ilk yapılan incelemede, vakfın eski mütevelli heyeti başkanı tutuklu Hilmi Gülcemal'in vakıftaki odasındaki aramalarda ele geçen 6. ve 7. sıra nolu dokümanlarda da Bursa'da faaliyet gösteren, listedeki firmalarla bağlantıları yani 'himmet' adı altında çek, nakit ve senet tahsil işlemlerinin 'zimmet' başlığı altında belirtilen kişilerce yürütüldüğü anlaşılmıştır."

Bir kişide 250 milyon liralık kara para

İddianamede, tutuksuz yargılanan ve örgütün "para kasaları"ndan iş adamı F.K'nin, banka hesaplarının incelenmesiyle oluşturulan bilirkişi raporunun sonuçlarına ilişkin şu detaylara yer verildi:

"F.K'nin banka hesapları incelendiğinde himmet çeklerinin, kara paranın, elden ve takastan tahsili yoluyla toplam 250 milyon 467 bin 248 liralık olduğu görülmüştür. Ticari olmayan ve gerçek kişi mevduat hesabı üzerinden yüksek tutarda 'himmet' adı altındaki bu kara paranın, F.K'nin banka mevduat hesaplarında, şirketleri üzerinden aklandığı, bu eylemlerle kara paraların da FETÖ/PDY'nin talimatı ile bu örgütün sahibi olduğu firmalara ve üyesi olan kişilere aktarıldığı, diğer bir deyişle FETÖ/PDY'nin finansmanında kullandığı tespit edilmiştir."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ, zabıt katipliği sorularını örgüt üyelerine göstermiş

2017-04-27 16:08 - Gündem

Paraguay'da 'zırhlı araç soygunu' soruşturmasında 10 gözaltı

2017-04-26 04:47 - Dünya

Avrupa'da 'Başkan" ülkesinde 'istenmeyen adam'

2017-04-22 14:53 - Genel

1 santimden küçük 0,2 gramlık şiir kitabı

2017-04-23 16:27 - Kültür Sanat

Egzersiz orta yaşta beyin faaliyetlerini artırıyor

2017-04-25 15:32 - Çevre-Hayat

Suriyeli çift hayatlarını engelli çocuklarına adadı

2017-04-24 18:07 - Çevre-Hayat

Suriyeli sığınmacıların çölde bekleyişi sürüyor

2017-04-26 22:47 - Dünya

Binalarda 'Enerji Kimlik Belgesi' şartı 2020'ye ertelendi

2017-04-28 15:22 - Gündem

Türkiye'nin 'Kaplan'ı vitrine çıkıyor

2017-04-28 14:42 - Ekonomi

'Avrupa, terörden değil demokrasiden yana karar almalı'

2017-04-27 22:52 - Gündem

İlgili Haberler

AFAD personelleri depremin merkez üssünde yaşadıklarını unutamıyor

11:07 - Gündem

Barış Pınarı bölgesinde 2 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

11:02 - Gündem

İslahiye'de 11 konteyner kentten 8'i kapatıldı

10:58 - Gündem

Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem

05:49 - Gündem

Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı

00:46 - Gündem

Günün Manşetleri

Hataysporlu taraftarlar yeni sezonda takımlarını kentte izlemeyi arzuluyor

11:47 - Spor

Mücevher ihracatı ocak ayında "parıldadı"

11:42 - Ekonomi

AB, Türkiye'ye 2025-2027 yıllarında 310 milyon avroluk hibe sağlayacak

11:38 - Ekonomi

Dünyanın en değerli 10 şirketinden ocakta en çok kazandıran Meta oldu

11:33 - Ekonomi

İsrail'in hava saldırısında öldürülen 3 Türk vatandaşının ölümüne ilişkin soruşturma başlatıldı

11:27 - Dünya