?>

'FETÖ'de hiyerarşik bir yapı vardı'

Donanma Komutanlığı davasının itirafçı tanığı O.H, "FETÖ'de genel müdür, müdür, müdür yardımcısı gibi hiyerarşik bir yapı vardı. Bunların altlarında da 20-25 öğretmen vardı." dedi.

Gündem - 6 yıl önce

KOCAELİ

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 12'si firari 86 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Davaya müdahil olan Başbakanlık adına Avukat Halit Çokan, TBMM adına Avukat Ömer Burak Barış ile eski AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan'ın avukatı Samet Genç de duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar da takip etti.

Firari amirallerin kaçırılmasına "mahrem abi" yardım etmiş

Firari durumdayken, Kazakistan'da yakalanıp Türkiye'ye getirilen tutuklu sanık eski öğretmen Enver Kılıç, hakkındaki "Örgütün üst seviyede mahrem abisi konumunda bulunduğu, diğer mahrem abiler vasıtasıyla firari durumda iken tutuklu darbeci amiraller eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ve halen firari durumda olan eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay'ın Kocaeli'de saklanmalarına ve barınmalarına yardımcı oldukları, yine kendi sevk ve idarelerindeki 35 AD 4360 plaka sayılı araçla adres değiştirmelerine ve 09.08.2016 tarihinde İstanbul'a gitmelerini sağladığı, giderken aracıyla diğer araçlara ****luk yaptığı ve örgütün iletişim sistemi olan ByLock kullanıcısı olduğu" iddialarına karşı savunma yaptı.

İddianamede, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı örgüt kurma veya yönetme" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan cezalandırılması istenen Kılıç, suçlamaların hiç birini kabul etmediğini söyledi.

"FETÖ iltisaklı okulda çalıştığımız için iş bulamadık"

FETÖ'nün mahrem yapılanmasında üst düzey yönetici olmadığını, darbeci amirallerin kaçırılmasına ve saklanmaları için yer temin edilmesine yardım etmediğini öne süren Kılıç, "15 Temmuz akşamı evimdeydim. Darbe girişimi olduğunu televizyondan öğrendim. ByLock indirmedim ve kullanmadım. Üzerime kayıtlı iki hattı da ben kullanıyordum. Birini de bazen eşim kullanırdı. FETÖ'nün terör örgütü olduğunu basından öğrendim. FETÖ ile iltisaklı olan bir okulda eşim ve ben, 5 yıl öğretmenlik yaptık. Okul KHK ile kapatılınca, işsiz kaldık. FETÖ ile iltisaklı bir kurumda çalıştığımız için kimse iş vermiyordu. Ya mesleği bırakacaktık ya da yurtdışına gidecektik. Kolay iş bulabilirim diye 17 Ağustos 2016'da eşim ve çocuklarımla birlikte Kazakistan'a gittik. Orada eşimle Türkçe öğretmenliği yaptık." diye konuştu.

Mahkeme başkanı PTS kayıtlarını sordu

Mahkeme Heyeti Başkanı Yusuf Sevimli'nin "Firari darbeciler eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici ve eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay'ı İstanbul'a götüren davanın 'mahrem abi' konumundaki diğer sanıkları Emrah Çoban, Oktay Aygün ve Mehmet Sarı'nın araçlarını ****luk yaparak yakından takip ettiğin, çok sayıdaki PTS (Plaka Tanıma Sistemi) ile tespit edildi. Buna ne diyeceksin?" şeklindeki sorusunu Kılıç, "İmren ve Ekici'yi tanımıyorum. Benim ailem 60 yıldır İstanbullu, çok yakın akrabalarım var, sık sık İstanbul'a gidiyorum. O gün de İstanbul'a gitmiş olabilirim. İzmit - İstanbul yönü çok hareketli. Amiralleri götüren araçlarla yakın mesafede gitmem tesadüf olabilir, doğaldır." şeklinde cevapladı.

Kılıç, Bank Asya'da hesabının bulunmasının, Fetullah Gülen'in çağrısı ile bir ilgisinin olmadığını, maaşı o bankaya yattığı için hesap açtırdığını savundu.

FETÖ'cü olmadığını öne süren Kılıç, beraatini ve tahliyesini talep etti.

Tutuklu sanıklar Nazmi Ekici ve Hayrettin imren, Enver Kılıç'ı ilk defa duruşma salonunda gördüklerini ileri sürdü.

Sanık avukatı Murat Altun ise müvekkilinin darbeci olduğuna ve darbecilerle iş birliği yaptığına dair dosyada somut bir delil olmadığını öne sürerek, "Bu nedenle müvekkilim 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı örgüt kurma veya yönetme" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ile suçlanamaz ve ceza verilemez. Bir tek ByLock kullandığı iddia edilen rapor vardır. MİT'in, ByLock raporları hukuki yollardan elde edilmemiştir. Kaçma ve delilleri karartma şüphesi olmayan müvekkilimin adli kontrol şartıyla tahliyesini talep ediyoruz." diye konuştu.

İtirafçı tanık: Tutuklu sanık Dalkılıç 'Genel Müdür' seviyesindeydi

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı olan inşaat mühendisi O.H. de tanık olarak dinlenildi.

Kocaeli'de örgütün TSK yapılanmasında "Sadık" kod adıyla astsubaylardan sorumlu mahrem abi olduğunu ve yapı içerisinde müdür yardımcısı pozisyonunda olduğunu belirten O.H, "Bünyemizde sadece asker yoktu, polis de vardı. Biz bu yapıya dini duygularla girdik. Vatan, millet sevgisinden bahsediyorlardı. Darbeye, darbecilere karşı olduklarını söylüyorlardı. Astsubay ve polislere müstear isim veriyorduk, tanınmamaları için. Böyle bir gizlilik vardı. Genel müdür, müdür, müdür yardımcısı gibi hiyerarşik bir yapı vardı. Bunların altlarında da 20-25 öğretmen vardı." ifadelerini kullandı.

Donanma davasının tutuklu sanıklarından "Mert" kod isimli Yakup Dalkılıç'ın örgüt içinde Genel Müdür seviyesinde olduğunu, "Kamil" kod adlı Oktay Aygün'ün de müdür yardımcısı olduğunu belirten O.H, "Amacımız dini bir birliktelik sağlamaktı. Sohbetlerde dini ve Fetullah Gülen'in kitapları okunurdu. Aramızda irtibatı internetten indirdiğimiz 'Kakao Talk' ve benzeri programlarla görüşerek sağlardık. Astsubayları sabit telefonlarla arar, toplantı yerlerini belirlerdik." dedi.

Tutuklu sanıklar Yakup Dalkılıç ve Oktay Aygün, O.H'nin ifadelerini kabul etmediklerini belirterek, kendisini tanımadıklarını ileri sürdü.

Mahkeme heyeti, örgütün TSK yapılanmasına yönelik Kocaeli'de 54 noktadan astsubay ve subayların ankesörlü sabit telefondan arandığının tespit edildiğini belirterek, HTS kayıtlarının istenmesine ve tutuklu sanıklar Enver Kılıç, İsmail Kara ve Hasan İlhan'ın tahliye taleplerinin reddine karar vererek, diğer tanıkların dinlenilmesi için duruşmayı yarına erteledi.

Muhabir: Metin Girgin

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

“Kürk Mantolu Madonna“ Berlin'de festival açılışını yapacak

2018-05-03 20:43 - Magazin

Trafikte makas atanlara büyük ceza

2018-05-04 21:16 - Asayiş

Bebekle oynayacağı yaşta amigurumi bebek yapıyor

2018-05-07 15:02 - Çevre-Hayat

Ankara'da sağanak zor anlar yaşattı

2018-05-05 17:32 - Gündem

Özgün Semerci Vodafone FreeZone Stüdyo’da

2018-05-02 15:46 - Magazin

Salih Mirzabeyoğlu'nun beyin ölümü gerçekleşti!

2018-05-08 02:47 - Gündem

Vodafone Türkiye'ye “En İyi İşveren“ ödülü

2018-05-06 15:26 - Ekonomi

'İnsanlığın geleceğini Kudüs belirleyecek'

2018-05-07 17:41 - Gündem

Trump'ın CIA Direktörü adayı geri çekilmeyi düşünmüş

2018-05-07 11:07 - Dünya

Bal Kaymak filmi 18 Mayıs'ta vizyona girecek

2018-05-03 22:02 - Magazin

İlgili Haberler

Balıkesir 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı'nda F-16 hazırlık eğitimi mezuniyet töreni yapıldı

18:58 - Gündem

BM Sıfır Atık Danışma Kurulu üyesinden Türkiye’nin çabalarına övgü

18:28 - Gündem

Emine Erdoğan New York'ta BM Genel Kurulu marjında yoğun bir program yürüttü

17:42 - Gündem

İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'dan ayrılan yabancı uyruklular gemiyle Mersin'e geldi

17:18 - Gündem

Oyuncu Tuncel Kurtiz vefatının 11. yılında Balıkesir'deki kabri başında anıldı

16:47 - Gündem

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonu düşürmeye, bütçede disiplini sağlamaya başladık

19:37 - Ekonomi

Balıkesir 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı'nda F-16 hazırlık eğitimi mezuniyet töreni yapıldı

18:58 - Gündem

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çok sayıda patlama sesi duyuldu

18:47 - Dünya

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çok sayıda patlama sesi duyuldu

18:38 - Dünya

BM Sıfır Atık Danışma Kurulu üyesinden Türkiye’nin çabalarına övgü

18:28 - Gündem