?>

FETÖ'cü Aynacı'dan 'tank değil ZPT' savunması

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimi davasında, tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı'nın savunmasının alınmasına başlandı.

Gündem - 7 yıl önce

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimi ile Esenler Birlik Köprüsü'ndeki olaylarda 5 kişinin şehit olmasıyla ilgili aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 67 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada yer alan büyük salonda yapılan duruşmada, eski emniyet müdürü Mithat Aynacı savunma yapıyor.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Aynacı, "İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün 'Herkes göreve' niteliğindeki mesajı üzerine evimden geldim. Evimden çıktığım saat 23.12'dir." dedi.

Aynacı, askeri üniforma giymediğini iddia ederek, "Benim üzerimde resmi üniformam var. 'Askeri üniforma var' denilerek resmen medyada hedef tahtası haline getirildim. Asker kıyafeti giymedim." şeklinde savunma yaptı.

Tutuklu sanık eski emniyet müdürü İsmail Uğuz ile kendisinin irtibatlandırılmaya çalışıldığını savunan Aynacı, Uğuz’la herhangi bir iletişiminin bulunmadığını ve sadece devre arkadaşı olduğunu ileri sürdü.

Aynacı, darbe sanıklarından eski yarbay Osman Akkaya ile görüştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Saat 23.27'de Yarbay Osman Akkaya ile görüştüm, doğrudur fakat kendisine 'Hava desteğine ihtiyacımız var.' şeklinde beyanda bulunmadım. O da burada oturuyor, kendisine sorabilirsiniz. Ayrıca, darbecilerin 'Yurtta Sulh' grubunda emniyet için istenen hava desteği saati bellidir. Benim Osman Akkaya ile görüştüğüm saat ise iddianamede belirtilmiştir. Bu iddia açıkça bana atılan iftiradır. Ben hava desteği istemedim."

Akkaya'nın ateş ettiğini görmemiş

Akkaya'nın ateş ettiğini görmediğini savunan Aynacı, "Osman Akkaya'nın ateş ettiğini görmedim. Ben askerleri, araçtakileri oradan almak için gittim. ZPT'de 3-4 kişi yoktu, neredeyse 10 kişi vardı. Ben onları vazgeçirmek için girdim. Polislere direndiğim iddia ediliyor. Bir tane şahit göstersinler. Cemil Gürbüz, o an ifadesinde böyle bir şey söylemiyor fakat 10 ay sonra savcılığa verdiği ifadesinde direndiğimi ifade etmiş. Açıkça yalan söylüyor. Ben kimseyi tehdit etmedim. Görüntüler ortada. Bu şahsın iftiralarının dosyamdan çıkarılmasını talep ediyorum. Ayrıca basında tankın içinden çıktığım yazılıyor, ZPT'yi tank yaptılar." ifadelerini kullandı.

"Hatırlayamadığım için söyleyemedim"

Aynacı, polise teslim olduktan sonra kendisine ait cep telefonuna el konulduğunu söyledi.

Telefonu incelendiğinde darbe girişiminin aydınlatılacağını iddia eden Aynacı, şöyle devam etti:

"Ben, gözaltına alındığımda telefonumu ve şifresini verdim. O gün delil dosyasına koydular. Yaklaşık 10 ay sonra kaldığım cezaevine iki polis gelerek benden şifremi istedi, verdiğimi söyledim. 'Tekrar söyle.' dediler. Hatırlayamadığım için söyleyemedim. Bana güldüler ve 'Hatırlamıyor' diye tutanak tuttular. İki gün sonra gazetede 'Şifresini hatırlayamadı.' diye haber okudum."

Telefonunun hangi incelemelerden geçirildiğini öğrenmek istediğini belirten Aynacı, defalarca evinin arandığını, hiçbir şey bulunamadığını, telefonunun da aleyhinde bir şey bulunamadığı için sıfırlandığını öne sürdü.

Duruşma, tutuklu sanık Aynacı'nın savunmasıyla sürüyor.​

Muhabir: Yunus Ege

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emlak komisyonlarına standart geliyor

2017-10-28 17:27 - Ekonomi

Sancak mantısı Türkiye pazarı için hazır

2017-11-01 15:23 - Genel

Geleneksel kilimler rengine 'nar hasadıyla' kavuştu

2017-10-29 15:02 - Çevre-Hayat

Aşık Mahzuni Şerif anıldı

2017-10-28 17:01 - Genel

'Ambarköy' ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor

2017-11-01 15:23 - Genel

Tarım ürünleri ticaretinde spekülasyona son

2017-10-30 17:07 - Ekonomi

Anadolu 'yöresel ürün' zengini

2017-10-29 17:32 - Ekonomi

Turcas'ın Kuyucak santralinin geçici kabulü tamamlandı

2017-10-30 19:16 - Ekonomi

Hubble teleskobu güneş koruyucusu yağdıran öte-gezegen keşfetti

2017-10-27 16:35 - Genel

Makedonya'da Osmanlı Dönemi Şehir Kadın Kıyafetleri Sergisi

2017-10-27 07:32 - Dünya

İlgili Haberler

Sarallar suç örgütü üyesi olduğu iddia edilen 62 şüpheli hakkında iddianame hazır

23:38 - Gündem

İstanbul'un 2 köprüsü "Yeşilay Haftası" için ışıklandırıldı

21:53 - Gündem

MSB, kar nedeniyle mezrada mahsur kalan kişinin kurtarılma anlarını paylaştı

20:32 - Gündem

Bilim insanları, güneş ısısının deprem üzerindeki etkisine işaret ediyor

18:43 - Gündem

Emine Erdoğan: Aile Yılı ilan ettiğimiz bu yılda, bağımlılıklarla mücadelede son derece kararlıyız

18:38 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Başkan Yardımcısı Vance: Göçmen sorununda yeni yasalara değil yeni başkana ihtiyaç varmış

01:47 - Dünya

Trump, Hamas'ın Gazze'den tümüyle çıkması gerektiğini savundu

01:33 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu ilk maçları tamamlandı

01:28 - Spor

ABD, düzensiz göçe yardım etmekle suçlanan yabancı yetkililere vize kısıtlamaları getirdi

00:02 - Dünya

FIFA, Kulüpler Dünya Kupası'na katılan takımlara 1 milyar dolar para ödülü dağıtacak

23:57 - Spor