?>

FETÖ burslar üzerinden gelir sağlamış

Kayseri'deki FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin iddianamede, örgüte bağlı vakıflardan üniversite öğrencilerine verilen bursların hangi yollarla örgüte aktarıldığına ilişkin bilgiler yer aldı. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

KAYSERİ - ORHAN CANBULATEL

Kayseri'deki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin iddianamede, örgüte bağlı vakıflardan üniversite öğrencilerine verilen bursların hangi yollarla örgüte aktarıldığına ilişkin bilgiler yer aldı.

FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında aralarında iş adamları Hacı, Memduh ve Şükrü Boydak, Hamdi Kınaş ve Halit Gazezoğlu, eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ile örgütün "il imamı" Sıtkı Baş'ın da bulunduğu 68 sanık hakkında, "anayasayı ihlal, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini düşürmeye teşebbüs, silahlı terör örgütü yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, hizmet sebebiyle emniyete suistimal, ÖSYM Kanunu ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlamasıyla açılan davaya, sanıklar hakkında 2014 ve 2015'te açılan çeşitli soruşturmalara ait dosyalar da eklendi.

Bu kapsamda hazırlanan iddianamede, KHK ile kapatılan Kılıçaslan Eğitim Vakfına ait soruşturmanın detayları da paylaşıldı.

Kayseri Emniyet Müdürlüğüne 15 Ağustos 2015'te gelen elektronik posta ihbarı üzerine soruşturmanın başladığı belirtilen iddianamede, hakkında müşteki/şüpheli sıfatıyla dava açılan vakıf başkanı Yılmaz Akansu'nun ifadesinde, sağlık sorunları nedeniyle mütevelli heyeti toplantılarına katılamadığını, bu nedenle de imzası olmadığı halde vakfın çoğu gayrimenkulünün KHK ile kapatılan Battalgazi Eğitim Kurumları AŞ bünyesinde faaliyet gösteren okul, yurt gibi yerlere kiralandığını öğrendiği ve karar defterindeki bazı imzaların da kendisine ait olmadığını öne sürdü.

İddianamede, savcılığın talebi üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğünce inceleme yapıldığı bildirilerek, 2014'te rayiç bedeli 6 milyon 128 bin 319 lira olan 14 taşınmazın 687 bin 224 lira, 2015'te ise rayiç bedeli 6 milyon 707 bin 700 lira olmasına rağmen 733 bin 32 liraya kiraya verildiği kaydedildi.

İncelemede, 2 gayrimenkulün satışı için karar defterindeki 5 imzadan 2'sinin sahte olduğu bilgisine de yer verilen iddianamede, söz konusu gayrimenkullerin satılabilmesi için gerekli olan 4 üye imzası bulunması şartının da sağlanamadığının tespit edildiği vurgulandı.

Usulsüz burslarla örgüte finansman sağlamışlar

Vakıf tarafından verilen burslarda da birtakım usulsüzlüklerle FETÖ/PDY'ye finansman sağlandığının belirlendiğine dikkati çekilen iddianamede, vakıf merkezinde 18 Ağustos 2015'te yapılan aramalarda elde edilen materyallerdeki incelemede, Kayseri'de eğitim gören üniversite öğrencilerine çeşitli miktarlarda burs verildiği ve bu bursların örgüte finansman sağladığı bilinen Bank Asyada açılan hesaplara yatırıldığının görüldüğü ifade edildi.

Bank Asya Kayseri Şubesinden bu öğrencilerin bilgilerinin istenerek 57'sinin ifadelerine başvurulduğuna değinilen iddianamede, söz konusu bankada öğrencilerin bilgileri dışında hesap açıldığı ve buraya burs adı altında yatırılan paraların başkalarınca çekildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Adına açılan hesaba 28 Ekim 2010-24 Haziran 2011 tarihlerinde 3 bin 900 lira burs adı altında para yatırılan H.T. ifadesinde, Bank Asyadaki bu hesaptan bilgisinin olmadığı ve Kılıçaslan Eğitim Vakfından herhangi bir burs almadığını beyan etti.

Üniversiteden soy adını hatırlamadığı "Ali" ismindeki arkadaşına bazı vakıflar ve derneklerin bursuna kendi adına başvurması için kimlik ve iletişim bilgilerini verdiğini bildiren H.T, olaydan soruşturma açılmasından sonra haberdar olduğunu anlattı.

Bankayla yaptığı görüşmede de adına düzenlenmiş 2 banka kartı olduğunu, Eylül 2011 itibarıyla hesabında 2 bin 320 lira bulunduğu ve daha önce bu hesaptan bin 560 liranın çekildiğini öğrendiğini aktaran H.T, vakıf ve banka görevlilerinden şikayetçi olduğunu belirtti.

M.S.K. ise 2010'da kazandığı Erciyes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okumak için memleketi Hakkari'den Kayseri'ye geldiğini ifade etti.

Kayseri'ye gelmeden kendisini Serhat Dershanesiden bir kişinin arayarak kalacak yerinin olup olmadığını sorduğuna işaret eden M.S.K, örgüt üyeleriyle bu şekilde tanıştığı ve bir süre cemaat evlerinde kaldıktan sonra ayrıldığını kaydetti.

Kılıçaslan Eğitim Vakfına kendisinin bizzat giderek müracaatta bulunmadığını ancak 2010'da bulunduğu cemaat evine gelen "Hilmi" diye tanıdığı kişinin bir form getirdiğini ve burs için müracaat edeceklerini söylediğini belirten M.S.K, şu bilgileri verdi:

"Ben de formu doldurdum. Sonra Bank Asyada hesap açtırmamı söylediler, ben de açtırdım. Hesap numaramı hatırlamıyorum. Zaten banka kartım çıktıktan sonra bu kartı Hilmi isimli şahıs benden aldı ve bir daha vermedi. Aradan biraz zaman geçtikten sonra ben burs müracaatımın ne olduğunu sorduğumda 'Zaten evde düşük fiyata kalıyorsun, biz sana burs vermiş sayılıyoruz, o yüzden çıkan bursu biz evlerin masraflarına kullanıyoruz' dediler. Bu vakıf tarafından verilen burslar hiçbir zaman benim elime geçmedi."

Hesabına 27 Ocak 2010-17 Haziran 2011 tarihlerinde 6 bin 910 lira burs adı altında para yatırılan M.A.Ç. de 2008'de Erciyes Üniversitesi Matematik Bölümünü kazandığı için Kayseri'ye geldiğini beyan etti.

Kayseri'de Fetullah Gülen cemaatine ait evlerde kaldığını ve ilk yıllarda 150, sonrasında ise 240 lira civarında para ödediğini vurgulayan M.A.Ç, şu ifadeleri kullandı:

"Kaldığım cemaat evindeki "abi" diye tabir ettiğimiz şahıslardan şu an ismini hatırlamadığım, zaten isimlerinin de takma isim olabileceğini düşündüğüm biri bana 2010 yılında Bank Asyada hesap açtırmamı istedi. Bende bunun üzerine bu bankadan hesap açtırdım. Aradan ortalama bir yıl geçtikten sonra aynı şahıslar bana tekrar bir hesap daha açtırdılar. Açtırmış olduğum hesapların numaralarını hatırlamıyorum. Açtırdığım hesaplardan ilk yıl birisine, ikinci yıl ise diğer hesabıma Kılıçaslan Eğitim Vakfından burs yatardı. Ben bu bursu çekerek getirip ikamet abisi olan şahsa elden veriyordum. Ayrıca kaldığım ikametler için gider tarzında ödeme de yapıyorduk. Ben bizzat Kılıçaslan Eğitim Vakfına giderek burs talebinde bulunmadım."

Bursların çekildiği ATM'lerin güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerden birçok öğrencinin parasının açık kimliği tespit edilemeyen aynı kişi tarafından çekildiği belirlendi.

117 bin lira bursu FETÖ almış

Mevcut deliller ve kriminal incelemeler sonucu, burs başvuru formları ve bankacılık sözleşmelerindeki imzaların öğrencilere ait olmasına rağmen yazı ve rakamların kendilerine ait olmadığı, bu formların FETÖ/PDY mensuplarınca doldurularak öğrencilere imzalatıldığı ve vakıf tarafından bu öğrencilere düzenli burs yatırılmasının sağlandığının değerlendirildiği vurgulanan iddianamede, vakıfça öğrencilere verilmiş gibi gösterilen ancak gerçekte FETÖ/PDY üyelerince alındığı değerlendirilen burs miktarının 117 bin 665 lira olduğu bilgisine yer verildi.

Özellikle il dışından gelen ve maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin bu durumlarından faydalanıldığına dikkati çekilen iddianamede, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Kılıçaslan Eğitim Vakfının kuruluş aşamasındaki amacından farklı şekilde FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği, nitekim vakıf tarafından yardım yapılmış gibi gözüken öğrencilerin özellikle FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci evlerinde kaldığı, vakfın bu faaliyetinin tamamen yardıma muhtaç öğrencilerden ziyade örgüte eleman kazanma adına yürütüldüğü, yine öğrencilere burs adı altında verilmiş gibi gözüken paraların vakıf tarafından görevlendirilen ya da vakıfla irtibatlı cemaat evlerinin sorumlularınca örgüte tekrar finansman olarak sağlandığı, öğrencilerin FETÖ/PDY mensuplarınca kimlik bilgilerinin alınması, öğrencilerin adlarına burs müracaatında bulunulması, bu öğrencilere vakıf tarafından burs adı altında düzenli para yatırılması, vakıf tarafından yatırılan burs paralarının FETÖ/PDY üyelerince dolaylı yollar ile öğrencilerden geri alınması eylemlerinin tesadüfi olmadığı, Kılıçaslan Eğitim Vakfı yetkilileri ile kamuoyunda Fetullah Gülen cemaati diye bilinen öğrenci evleri sorumluları olan FETÖ/PDY mensuplarının birliktelik içerisinde öğrencilerin dini inanç ve güven duygularını istismar ettikleri, bu doğrultuda vakıf yetkilileri ve FETÖ/PDY mensuplarının burs paralarını aktararak bu örgüte maddi finans sağladıkları değerlendirilmiştir."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fulya Özdemir’in katil zanlısı tutuklandı

2016-10-26 01:08 - Asayiş

Yakın Doğu Üniversitesi’nden Siber Savunma

2016-10-28 12:37 - Eğitim

Traktör lastiği ile crossfit

2016-10-23 16:08 - Çevre-Hayat

İnsan hakları örgütleri Arakan'daki ihlallerin durmasını istiyor

2016-10-26 00:02 - Dünya

Başkent trafiğinde '29 Ekim' düzenlemesi

2016-10-27 15:32 - Gündem

Bahçeli: 'Türkiye, Musul operasyonun her aşamasında rol almalı'

2016-10-26 01:57 - Siyaset

Asit yağmurunun zararları nelerdir? Asit yağmuru nedir?

2016-10-28 19:12 - Gündem

Büyük Windows 10 güncellemesi duyuruldu!

2016-10-27 00:02 - Teknoloji

İzmir'de otomobilde infaz

2016-10-26 11:17 - Asayiş

Merkez 'Enflasyon Raporu'nu Perşembe günü açıklayacak

2016-10-25 18:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Mehmetçik'ten Kosovalı askerlere Türk zırhlısı "Cobra" eğitimi

00:17 - Gündem

Göç İdaresi Başkanlığından, geri gönderme merkezlerine yönelik iddialara ilişkin açıklama

22:08 - Gündem

İğneada'daki selde yıkılan tesiste 6 kişinin ölmesine ilişkin davada karar açıklandı

20:32 - Gündem

İstanbul trafiğinde "ara tatil" yoğunluğu

19:42 - Gündem

Mersin'de 1300 yıllık anıt ağaçta yetişen zeytinler toplandı

18:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Kurum: Deprem konutlarının yapılamayacağı iddiası kesinlikle doğru değildi

02:17 - Siyaset

Kerkük'te Irak Türkmen Cephesi yetkilisine yönelik bombalı saldırı düzenleyen kişi tutuklandı

02:12 - Dünya

Yılmaz Vural ile Tanju Çolak, Antalya'da Efsaneler Kupası Futbol Turnuvası'nda barıştı

01:13 - Spor

Elazığ'da terör örgütü PKK'ya ait yaşama malzemeleri ele geçirildi

00:22 - Asayiş

Mehmetçik'ten Kosovalı askerlere Türk zırhlısı "Cobra" eğitimi

00:17 - Gündem