Fethiye’nin Çalıca Mahallesi Karaçalı Caddesi’ndeki çiftçiler Karaçulha Sulama Birliğinden muzdarip. Su kanalı büzlerinin tıkandığını ve geceleri sularının kesildiğini söyleyen çiftçiler, durumun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyorlar.
40 yıldır çiftçilik yapan 52 yaşındaki İbrahim Bakan, bugüne kadar sulama konusunda hiçbir sıkıntı çekmediklerini ifade etti. Haziran ayı başından bu yana ise mahsullerini sulamada sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Bakan, “Su kanalındaki büz tıkandığı için su tazyikli akmıyor. Böyle olunca ürünleri sulamada sıkıntı yaşıyoruz. Karaçulha Sulama Birliğini defalarca arayarak durumu ilettik ancak doğru dürüst ilgilenen olmadı. Bize haftaya bakacaklarını söylediler. Burada bir sebzeyi 3 gün sulamadığın zaman kuruyor. Gündüzleri ürünlerini sulayamayan geceleri sulayacak. Ama gecede su kesildiği için sulayamıyoruz. Su baraja salınıyor. Seydikemer’de de su birliği var ama orada bu sıkıntıların hiç biri yok.
Orada binlerce insan tarlalarını sulayabilirken biz burada 15 kişi tarlamızı sulayamıyoruz. Bize su birliği mi, kaymakamlık mı kim ne çare bulacaksa bir an önce bulmaları gerekiyor. Yoksa biz burada susuzluktan bir birimizi yiyeceğiz. 40 yıllık komşuyuz ama artık kim mahsulünü sulayacak diye tartışır hale geldik” dedi.
Sulama Birliklerine geçmeden önce su sıkıntısı yaşamadıklarını belirten Bakan, “Devlet Su İşleri döneminde burada su 7-24 akardı ve hiçbir sorun yaşanmazdı. Fethiye ovası komple sulanırdı. Şimdi baraja akıyor sular. Vatandaş HES’e karşı gelmekte haklı. Herkes suyuna sahip çıksın. Vatandaş ürününü sulayamazken birde gelip su faturası yazıyorlar. Ödemeyince de icraya gönderip arabana, motoruna neyin varsa haciz koyuyorlar” dedi.
Çiftçi Zafer Karadağ ise “Sulama Birliği kepçe ve elemanlarının eksik olduğunu söyleyip büzü temizlemeye gelmiyor. Kepçe almazsan, elemanın yetersizse o zaman sıfır Toyota arabaya binmeyeceksin! Ben burada yanarken o klimalı arabayla gezemez. Bizim istediğimiz bu suyun 7-24 akması. Baraj Eşen’den zaten suyunu alıyor. Aldıktan sonrada bizim bu suyumuzu kesmesine gerek yok. Her şeyi özelleştirdiler. Bizim isteğimiz kaymakam beyimiz, belediye başkanımız ya da vali beyin bu işe çözüm bulması. Bu sulama birliği de böyle devam edecekse kalksın. Tekrar DSİ’ye geçsin. DSİ yıllarca burada hiç sorun yaratmadı. Büzümüz tıkandığında gelip sorunu giderdiler. Şimdi arıyoruz haberimiz yoktu diyorlar. Bu ovadan çıkan mahsuller Fethiye otellerine yetiyordu. Şimdi ürünlerimiz susuzluktan kurudu. Otellere satabilecek ürünlerimiz azaldı” dedi.
dikGAZETE.com